Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Kina i Rusija potpisali memorandum o razumevanju

ПЕКИНГ - Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг потписали су у Пекингу меморандум о разумевању који се односи на такозвану "западну" руту за испоруку руског гаса Кини, јавља "Раша тудеј".

Овај споразум ће омогућити склапање уговора којим ће Кина постати највећи потрошач руског гаса.

Преко "западне" или "Алтај" руте Русија ће Кини испоручивати 30 милијарди кубних метара гаса годишње.

Већ постоји "источна" рута преко гасовода "Моћ Сибира" којом ће се у Кину испоручивати 38 кубних метара гаса. Рад на тој путањи гасовода већ је почео након што је у мају склопљен споразум вредан 400 милијарди долара.

"Када почне испорука преко западне руте, количина испорученог гаса Кини може премашити количину гаса која се тренутно извози у Европу", изјавио је генерални директор велике руске енергетске компаније "Гаспром" Алексеј Милер, коментаришући најновији споразум.

Обраћајући се новинарима уочи посете Пекингу, Путин је био пун оптимизма у погледу новог енергетског споразума са Кином.

"Ми смо се у начелу договорили о отварању нове западне руте. Ми смо се већ договорили о многим техничким и комерцијалниим аспектима овог пројекта, што је добра основа за постизање коначних споразума", изјавио је Путин.

Споразум о "западној" рути је један од 17 споразума које су данас потписали Путин и Си, наводи руска телевизија.

Међу њима су оквирни споразум између руског "Гаспрома" и кинеске компаније ЦНПЦ о испорукама гаса и меморандум о разумевању између "Гаспрома" и друге велике кинеске енергетске компаније CNOOC.

 

Извор - Тајнуг

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти