Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у контексту састанка у Женеви у вези украјинске кризе

Коментар МИП Русије у контексту састанка у Женеви у вези украјинске кризе

Разочаравају оцене које звуче из Вашингтона у вези састанка који се одржао 17. априла уз учешће представника Русије, САД, Украјине и Европске Уније. Америчка страна опет се упорно труди да прикаже у бољем светлу активности актуелних кијевских власти које су покренуле курс на насилно гушење протестних наступа становништва југо-источних региона које изражава законити револт офанзивом на своја права. Уз то кривица за украјинску кризу и њено тренутно заоштравање неосновано пребацује се на Русију упркос томе да је разговор у Женеви одржан у пословном формату без пропагандних шаблона.

Штавише поједине изјаве америчких званичника звуче као да су написане језиком ултиматума  нам покушавају да прете новим санкцијама што је уопште неприхватљиво. Ствара се утисак да Вашингтону језик санкција све више замењује нормалну дипломатију.

С тим у вези хтели бисмо да истакнемо да се у Женеви разматрала искључиво унутрашња ситуација у Украјини. То је наведено у усаглашеној у Женеви изјави, која предвиђа конкретне мере регулисања ситуације укључујући разоружавање свих илегалних формација, ослобођење илегално заузетих зграда и улица, амнестију учесника протестних акција.

Очигледно је да кад говоримо о разоружавању, пре свега се има у виду одузимање оружја од милитаната „Десног сектора“ и других профашистичких групација, које су учествовале у фебруарском државном удару у Кијеву. Те исте присталице “мајдана“ морају као прво да напусте државне установе и друге објекте у украјинској престоници и западним регионима, који су оне заузеле.

Смисао састанка у Женеви је био у упућивању Кијеву јасне поруке да се стабилизација ситуације може остварити само преко успостављања у пуном капацитету дијалога са регионима, а посебно са онима где су већина руско говорно становништво, чије мишљење време је да чују централне власти. То се потпуно односи и на спровођење назреле уставне реформе која треба да буде инклузивна, транспарентна и одговорна.

Рачунамо на то да ће реални кораци наших украјинских и западних партнера у контексту заједнички донетих у Женеви одлука хоће више одговарати садржају постигнутих договора.

 18. априла 2014. године

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти