Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у вези антируске резолуције Европског парламента

Коментар МИП Русије у вези питања медија о антируској резолуцији Европског парламента

 

Питање: Како би Министарство могло да коментарише резолуцију Европског парламента од 17. априла „О руском притиску на земље „Источног партнерства“ и посебно о дестабилизацији Источне Украјине“, која садрже позив према Савету ЕУ да приступи „трећој етапи“ санкција против Руске Федерације?

Одговор: У суштини овде нема шта да се коментарише. Колективна русофобска психоза, коју доживљава одлазећи састав Европског парламента, - то није до МИП-а, него до стручњака друге сфере. Још један талас антируске хистерије европских посланика, који су почели предизборну трку, заснован је на невероватном извртању суштини дешавања у Украјини. Овај талас нема преседана што се тиче апсурдности и тенденциозности. МИП Русије већ више пута давао своју оцену таквим политички ангажованим и увредљивим иницијативама европских парламентараца. Све то још једном сведочи о томе да чланице Европског парламента упорно не желе да се ослањају у свом послу на здрав разум и објективне чињенице. У том контексту позив за „частан и отворен“ дијалог са Русијом као и гласове мањине европских посланика, који мисле здраво, нажалост губе се у хору агресивне реторике.

Ставара се утисак да су европски посланици доносили резолуцију ужурбано, у покушају да пре завршетка свог мандата „уђу у историју“. Али очигледно нису очекивали да ће на тај начин „пуцати у празно“ у контексту резултативних преговора у Женеви.

 

18. април 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти