Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у вези антируских изјава Стејт департмана САД

Коментар МИП Русије у вези антируских изјава Стејт департмана САД

Привлачи пажњу да Стејт департман САД грозничаво прикупљује било које гласине које шире актуелне кијевске власти како би образложио оптужбе на рачун Русије за потстицање или чак за организацију нереда на Југо-Истоку Украјине.

Да процените, например, два ужурбано монтирана саопштења за штампу од 13. априла са низом сумњичавих "чињеница" умешаности руских специалних јединица у освајање административних зграда и у координисање протестних наступа. О квалитету такве агитационе пропаганде може се судити по таквом убедљивом за Стејтдепартман "доказу" као што су аутоматске пушке "Калашников", које су се приметиле код појединих протестаната у камуфлажи. Као да у америчком спољнополитичком ресору не знају да те пушке службено се користе као редовно наоружање у украјинској војсци и безбедносним структурама.

Уопште не пије воде и више пута поновљена у Вашингтону теза о привржености привремене украјинске владе "заштити права свих грађана земље". Може се, наравно, представити бело као да је црно али није могуће опровргнути оно шта је очигледно - русофобска, антисемитска странка "Слобода" на челу са Олегом Тјагнибоком добила је у резултату државног удара неколико министарских портфеља и дужност генералног тужиоца.

Али главно није већ ни малверзација чињеница, него сама упорна нежеља или чакнеспособност доживљавати реалност онако каква она јесте у ствари. Главно је настојањеда се наметне осталом свету изврнуто доживљавање дешавања на југо-истоку Украјине. Правдати из брифинга у брифинг безакоње "јунака мајдана", називајући то народном револуцијом, док протесте у Доњецку, Харкову, Луганску и Славјанску као и другим градовима проглашавати да су то испадеконтролисаних изван терориста, - то нису само двоструки аршини, већ отворено лицемерје.

Али сада када је владајући у Кијеву режим определио се за примењивање силе, јавне расправе званичних представника Беле куће и Стејтдепартмана о томе да се ради о "подржавању правног поретка" не значе ништа друго осим одобрења рата, који је тај кијевски режим објавио против сопственог народа. У Вашингтону морају да буду свесни катастрофалних последица такве безочне подршке својих кијевских штићеника.

16.априла 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти