Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у вези одлука Савета ЕУ о ситуацији у Украјини

Скренули смо пажњу на одлуке Савета ЕУ у вези развоја ситуације у Украјини, донете 14. априла.

Европска Унија, која је опет изнела „усаглашени став“, који нема никакве везе са стварним животом, поново је показала потпуно неразумевање процеса, који се одвијају у Украјини. Чак и горе од тога – показала је апсолутно одсуство жеље да схвати разлоге и узроке, који покрећу становништво Украјине у југоисточним регионима ове земље.

Недоумицу изазива похвала самопроглашеним кијевским властима на наводно избалансираним акцијама, везаним за реализацију „операција на поновном успостављању закона и реда“ на југо-истоку Украјине, који су уствари већ довели до крвопролића. Ни једне речи није речено о антиуставном понашању оружаних снага ради „умиривања властитог народа“, који има храбрости да брани своје законите интересе и права. Ни речи нема ни о другим одлукама Кијева, који су очигледно усмерени према томе да би испровоцирали југоисточне регионе. Став Брисела, који још пре месец дана затварао очи на акције национал-ектремиста, а сада осуђује „акције оружаних људи у градовима Источне Украјине“ говори сам за себе. У овом смислу су карактеристичне изјаве познатог присталице „меке снаге“ и „поборника демократије“ Министра спољних послова Шведске Карла Билдта о томе да ако би „наоружане групе освојиле полицијске станице и канцеларије локалних власти у Шведској, он би искористио ради враћања реда све алате, који су на његовом располагању.“

Врх цинизма је и потпуно игнорисање од стране Европске Уније чињеница премлаћивања и застрашивања кандидата за председника Украјине. Какве су још доказе потребне за наше партнере из ЕУ да би разумели ниво стварног утицаја десних ектремистичких снага, пре свега „Десног сектора“, на унутрашњополитички живот у Украјини?!

Европска унија требало би да схвати да ако она стварно намерава да игра озбиљну и позитивну улогу у регулисању унутрашње украјинске кризе, онда је време да одустане од својих ангажованих приступа, који су засновани на безусловној подршци једне од страна сукоба у Украјини.

Апсолутно неприхватљиво је алудирање на неку инволвираност Русије у оружано супротстављање на Истоку Украјине, као и покушаји отвореног мешања у унутрашње ствари Русије, укључујући захтеве да би Савет Федерације Руске Федерације „хитно ревидирао“ ове или оне своје одлуке.

Поново изјављујемо да су било које санкције према Русији неосноване и контарпродуктивне. Уместо тога да плаше нас наредним пакетом санкција, Европска Унија требало би да се концентрише на заједничкој потрази за решењем унутрашње украјинске кризе.

15. април 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти