Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Концерт у "Сава центру" поводом јубилеја Руског дома

„Пјатницки“ и „Александров“ певају у част најстаријег „Руског дома“ у Европи (видео, фото)

Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

© Sputnik / Радоје Пантовић

 

Концертом чувених уметничких колектива и извођача из Русије, Државног академског руског народног хора „Пјатницки“ и Академског ансамбла песама и игара Руске армије „Александров“, у Сава центру у Београду вечерас је обележена 85. годишњица „Руског дома“ у Београду.

На концерту је наступио и руски певач и композитор, песник, глумац и продуцент, заслужни уметник Русије Денис Мајданов, а програм су водили Иван Босиљчић и Бојана Милићевић

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао је у поздравном говору да је поред учесника концерта празник „Руског дома“ улепшала и данашња победа Србије у Дубаију у Генералној скупштини Интерпола.

Дозволите да се захвалим на честиткама председнику Србије Александру Вучићу, двојици патријарха, министрима, укључујући и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. Руски дом много значи и за нас, и за Србију. Године 1933. руски емигранти, који су бежали од револуције и грађанског рата, остварили су свој сан. Уз подршку краља Александра Првог сазидан је ’Руски дом‘ у овом граду, у земљи која им је постала други дом. Данас у свету има око стотине представништава ’Россотрудничества‘: и у Паризу, и у Риму, и у Бечу, и у Пекингу. Недавно је Владимир Путин утемељио ’Руски дом‘ и православну цркву у Сингапуру. Ипак, ’Руски дом‘ у Београду је најстарији, први међу свима. Број један“, рекао је Чепурин.

Он је напоменуо да је историја „Руског дома“ историја успеха. Залог тог успеха су заједнички историјски, културни и духовни корени, а данас су они чвршћи него икада.

„Као пример из нашег времена може да служи историја Ансамбла ’Александров‘. Захвални смо Србији и Србима на срдачној пажњи и подршци које су пружене Ансамблу после авионске несреће пре две године. Вечерас ће Ансамбл ’Александров‘ својим наступом поново обрадовати гостопримљиву београдску публику. Наш празник је, стигао је и други чувени и сјајни руски састав – хор ’Пјатницки‘. То је поклон ’Руског дома‘ Београду“, рекао је Чепурин.

Руски амбасадор са супругом, премијерка Србије Ана Брнабић, патријарх Иринеј и старешина Руске цркве у Београду Виталиј Тарасјев на концерту
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Руски амбасадор са супругом, премијерка Србије Ана Брнабић, патријарх Иринеј и старешина Руске цркве у Београду Виталиј Тарасјев на концерту

Помињући нераскидиве културолошке везе између двеју земаља, пре свега изражене у језику и вери, премијерка Србије Ана Брнабић је навела да је много пута у историји Русија помогла Србији, али да се у години кад обележавамо век од окончања Првог светског рата, посебно мора поменути помоћ коју је цар Николај пружио Србији, због чега је она вечно захвална.

Премијерка је најавила отварање српског културног центра у Русији, те навела да је Србија поносна на оне који је промовишу у свету, помињући посебно глумца Милоша Биковића, кога је недавно одликовао председник Путин.

Свечаности је присуствовао и патријарх Иринеј, који је рекао да је Руски дом „златна нит“ која повезује два братска народа.

Наводећи да руски и српски народ гаје најближе односе вековима уназад, те да је руски народ много пута одиграо значајну улогу у српским приликама, патријарх је поручио: „Руси су нам увек помагали када је било најтеже, а онда када нису били у прилици да помогну, никада нису одмагали.“

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.

 

  • Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Бриљантно извођење руских уметника одушевило је публику у Београду.
 

Државни академски руски народни хор „Митрофан Пјатницки“ један је од најпознатијих руских уметничких састава, који на свом репертоару има народне песме и игре и сматра се ризницом руске уметности и традиције. Ансамбл је у Београду наступао више пута, а претходни пут у српској престоници је био прошле јесени. 

Ансамбл „Александров“ наступио је пред београдском публиком пролетос, испред Храма Светог Саве, а раније су више пута наступили у Сава центру. 

Иначе, „Руски дом“ у Београду је најстарије седиште Руског центра за науку и културу у Европи. 

Концерт је организован уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“, Министарства културе Русије и Амбасаде Русије у Србији. 

Поводом јубилеја у „Руском дому“ данас је одржан и округли сто „Сусрет генерација“, на којем су учествовали представници руске емиграције и омладинских удружења из разних земаља. Округли сто је организован у сарадњи с Домом руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ из Москве. 

Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201811201117900552-Beograd-Pjatnicki-Aleksandrov-Ruski-dom-/

 

СПЕКТАКЛ У САВА ЦЕНТРУ: „ПЈАТНИЦКИ“ И „АЛЕКСАНДРОВ“ У ЧАСТ ЈУБИЛЕЈА РУСКОГ ДОМА

 

Руси су нам увек помагали када је било најтеже, а онда када нису били у прилици да помогну, никада нису одмагали“, рекао је патријарх Иринеј на почетку свечаног концерта у Сава центру организованог поводом обележавања јубилеја — 85 година Руског дома у Србији

85. годишњица „Руског дома“ у Београду . Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ (Фото : Лола Ђорђевић)
 

Велика сала Сава центра била је тесна да прими све оне који су вечерас присуствовали овом  спектакуларном концерту.

У поздравном говору амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин је истакао да је данашњу свечаност улепшала и вест којаје данас стигла из Дубајија-победа Србије у Генералној скупштини Интерпола.

„Дозволите да се захвалим на честиткама председнику Србије Александру Вучићу, двојици патријарха, министрима, укључујући и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. ’Руски дом‘ много значи и за нас, и за Србију. Године 1933. руски емигранти, који су бежали од револуције и грађанског рата, остварили су свој сан. Уз подршку краља Александра Првог сазидан је ’Руски дом‘ у овом граду, у земљи која им је постала други дом», рекао је амбасадор.

Руски амбасадор Александар Чепурин(Фото : Лола Ђорђевић)
 
«Данас у свету има око стотине представништава ’Россотрудничества‘: и у Паризу, и у Риму, и у Бечу, и у Пекингу. Недавно је Владимир Путин утемељио ’Руски дом‘ и православну цркву у Сингапуру. Ипак, ’Руски дом‘ у Београду је најстарији, први међу свима. Број један“, додао је Чепурин.

Он је напоменуо да је историја „Руског дома“ историја успеха. Залог тог успеха су заједнички историјски, културни и духовни корени, а данас су они чвршћи него икада.

„Као пример из нашег времена може да служи историја Ансамбла ’Александров‘. Захвални смо Србији и Србима на срдачној пажњи и подршци које су пружене Ансамблу после авионске несреће пре две године. Вечерас ће Ансамбл ’Александров‘ својим наступом поново обрадовати гостопримљиву београдску публику. Наш празник је, стигао је и други чувени и сјајни руски састав – хор ’Пјатницки‘. То је поклон ’Руског дома‘ Београду“, рекао је Чепурин.

 

85. годишњица „Руског дома“ у Београду . Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ (Фото : Лола Ђорђевић)

А управо су Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ и Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров“, вечерас загрејали дланове публике.

Амбасадор Чепурин је  током свог обраћања напоменуо да Руски дом постоји у Србији, али да Српски дом још увек не постоји у Русији, и изразио наду да ће се то у будућности променити.

 

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Премијерка Србије Ана Брнабић је прихватила сугестију амбасадора Чепурина и најавила да ће се радити на отварању српског културног центра у Русији,

Помињући нераскидиве културолошке везе између двеју земаља, пре свега изражене у језику и вери, премијерка Брнабић је навела да је много пута у историји Русија помогла Србији, али да се у години кад обележавамо век од окончања Првог светског рата, посебно мора поменути помоћ коју је цар Николај пружио Србији, због чега је она вечно захвална.

 

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Након уводних речи званица, Велика сала Сава центра се моглча слободно назвати местомспектакла. Очаравајуће вокалне способности  чланова „Пјатницког“  и „Александова“ изазивали су салве аплауза.

Државни академски руски народни хор „Митрофан Пјатницки“ један је од најпознатијих руских уметничких састава, који на свом репертоару има народне песме и игре и сматра се ризницом руске уметности и традиције.

 

Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров“ (Фото : Лола Ђорђевић)

Ансамбл „Александров“ наступио је пред београдском публиком пролетос, испред Храма Светог Саве, а раније су више пута наступили у Сава центру.

На концерту је наступио и руски певач и композитор, песник, глумац и продуцент, заслужни уметник Русије Денис Мајданов, а програм су водили Иван Босиљчић и Бојана Милићевић. Концерт је организован уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“, Министарства културе Русије и Амбасаде Русије у Србији.

 

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Поводом јубилеја Руском дому, честитке су  упутили руски министар спољних послова Сергеј Лавров, председница Савета федерације, Горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко и руски патријарх Кирил.

Лола Ђорђевић

Извор: https://srb.news-front.info/2018/11/20/spektakl-u-sava-tsentru-pjatnitski-i-aleksandrov-u-chast-jubileja-ruskog-doma/

 

Oбележено 85 година Руског дома у Србији

 

Центар за науку и културу "Руски дом" обележио је 85 година рада, а на свечаности је премијерка Ана Брнабић подсетила је да је Руски дом у српској престоници настао захваљујући великој љубави руског народа према матици након рата, те да је он постао место руског и српског сусретања и сарадње, која је била најинтезивнија у најтежим тренуцима.

Помињући нераскидиве културолошке везе између две земље, пре свега изражене у језику и вери, Ана Брнабић је навела да је много пута у историји Русија помогла Србији, али да се у години кад обележавамо век од од окончања Првог светског рата посебно мора поменути помоћ коју је цар Николај пружио Србији, због чега је она вечно захвална.

 

Премијерка је најавила отварање српског културног центра у Русији, те навела да је Србија поносна на оне који је промовишу у свету, помињући посебно глумца Милоша Биковића кога је недавно одликовао председник Путин.

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да је празник Руског дома "улепшан победом Србије у Дубаију".

"Сећам се да је 2015. године било слично гласање у Унеску и сада се свет променио и то на корист Србије", рекао је амбасадор Русије.

Чепурин је подсетио да су Руски дом основали 1933. руски емигранти и да су "руски дом изградили у земљи која им је постала други дом".

"Руских домова има око стотину у целом свету, али овај у Београду је најстарији, први међу свима, број један", рекао је Чепурин и додао да се нада да ће приликом следеће посете Путина Србији бити договорено оснивање српског дома у Москви.

Свечаности је присуствовао и патријарх Иринеј који је рекао да је Руски дом "златна нит" која повезује два братска народа.

Наводећи да руски и српски народ гаје најближе односе вековима уназад, те да је руски народ много пута одиграо значајну улогу у српским приликама, патријарх је поручио: "Руси су нам увек помагали када је било најтеже, а онда када нису били у прилици да помогну никада нису одмагали".

На свечаности су наступили руски војни оркестар "Александров" и хор "Пјатницки", а осим премијерке присуствовали су и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3328706/obelezeno-85-godina-ruskog-doma-u-srbiji.html

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти