Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Креће Јужни ток

Изградња Јужног тока у Србији могла би почети у јулу, најавио је данас директор сектора за међународне пројекте Гаспрома Александар Сиромјатин.

Он је најавио да ће најраније за три недеље бити потписан уговор са извођачима радова, а у наредне две недеље се очекује потписивање уговора о зајму Гаспрома Србијагасу за изградњу деонице тог гасовода кроз Србију.

"Очекујемо да већ у јулу приступимо почетку радова", рекао је Сиромјатин у Привредној комори Србије.

Коментаришући недавну најаву председника Русије Владимира Путина да је могућа ревизија пројекта Јужног тока ако ЕУ и даље настави да врши пристисак на земље учеснице у том пројекту, и да би та ревизија обухватила само земље које нису чланице ЕУ, Сиромјатин је рекао да постоје различите варијанте гасовода и у зависности од ситуације, маршрута гасовода може да се измени.

Он је напоменуо да су активирани разговори о одобрењу кредита Гаспрома Србијагасу, и нагласио да ће камата бити нижа од тржишне. "Мало је компанија које би дале зајам по камати од четири одсто", рекао је Сиромјатин. 

Раније је речено да ће кредит, којим би требало да се обезбеди оснивачки удео Србијагаса у заједничкој компанији са Гаспромом како би се реализовао пројекат Јужни ток у Србији, износити 275 милиона евра. 

Сиромјатин је нагласио да ће, чим уговор о кредиту буде потписан, новац истог тренутка бити пребачен Србијагасу који ће тај новац уложити у компанију Јужни ток Србија, након чега би могао да почене посао са извођачима радова.

Одговарајући на питање да ли је украјинска криза утицала на реализацију Јужног тока, он је нагласио да се на том пројекту ради по динамичком плану и да је криза у Украјини само показала "да смо урадили праву ствар када смо почели реализацију Јужног тока". 

Упитан да ли ЕУ може зауставити Јужни ток, Сиромјатин је истакао да Европска комисија пре свега треба да достави своје примедбе на тај пројекат и образложење онога што им не одговара у вези Јужног тока. 

Подсетио је да се воде преговори са ЕУ у вези примене одредби Трећег енергетског пакета на Јужни ток, истакавши да се нада да ће се то питање позитивно решити.

Извор: Танјуг

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти