Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров и Дачић о партнерству унутар ОЕБС-а

Лавров и Дачић о партнерству унутар ОЕБС-а

Министри спољних послова Русије и Србије Сергеј Лавров и Ивица Дачић разговараће сутра у Москви о изгледима за партнерство унутар ОЕБС-а, чије председавање Србија преузима 1. јануара, рекао је портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

"Наша земља жели блиску и конструктивну сарадњу са Београдом по свим питањима на агенди ОЕБС-а", рекао је Лукашевич за РИА Новости.

Према његовим речима, главне теме разговора двојице шефова дипломатија биће, у садашњим околностима, решавање европске безбедносне кризе у оквиру групе "Хелсинки плус 40", решавање украјинског сукоба, стварање услова за усклађивање процеса интеграција и јачање традиционалних вредности у зони ОЕБС-а.

Лукашевич је истакао да Москва поздравља "интересовање које српска страна показује у погледу приступа Русије", преноси руска медијска мрежа Спутник.

"Очекујемо од српског председавања ОЕБС-у избалансирану политику која ће гарантовати да ставови свих држава чланица буду узети у обзир, у складу са мандатом активног председавања ОЕБС-у", истакао је Лукашевич.

Лукашевич је навео да ће Дачић и Лавров сутра, такође, разменити ставове о тренутној ситуацији и изгледима руско-српске енергетске сарадње.

"Српско руководство је реаговало са разумевањем, мада не без забринутости, на одлуку о обустави пројекта 'Јужни ток', чије је спровођење било немогуће због неконструктивних акција Европске комисије. Београд не искључује могућност да у будућности Русија пружи Србији поуздане алтернативне енергетске ресурсе", додао је Лукашевич.

Трговина између Србије и Русије, казао је портпарол руског МСП, наставља да расте, а према руском Заводу за стастистику, Ростату, руска директна страна улагања у Србији су достигла више од 1,3 милијарде долара.

Он је, такође, подвукао да се фокус Србије на чланство у ЕУ, које је кључни спољнополитички приориет Србије, "у Београду не сматра препреком за даље јачање сарадње са Русијом и координисање приступа главним питањима од глобалног и европског значаја".


Извор: http://serbian.ruvr.ru

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти