Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Надамо се да ће ЕУ утицати на Кијев да отпочне преговоре

Русија се нада да ће ЕУ утицати на Кијев да пристане на почетак пуноправног процеса политичког решења кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током телефонског разговора са високим представником ЕУ за иностране послове и безбедоносну политику Федериком Могерини.

"Министар је изразио наду да ЕУ неће толерисати рушилачки курс Украјине", каже се у саопштењу МИП РФ.

Итвор - Глас Русије

Министарство иностраних послова РФ објавило је Сергеј Лавров нагласио да је погоршавање ситуације на истоку Украјине последица бежања Кијева од директног дијалога са Доњецком и Луганском и од реалног поштовања споразума из Минска.

Посебно је упозорио да се Кијев не одриче покушаја да конфликт реши силом и додао да трагедија код Волновахе, у Доњецку и у Маруиупољу не би било да Украјина поштује договорено у Минску.

„Кијев се и даље држи курса милитаризације – упозорио је Лавров – и објављује све нове и нове мобилизације. Зато је и наредио појачавање војних дејстава. Европска унија не треба да показује попустљивост према таквом курсу, већ да тражи од кијевских власти да започну процес тражења политичког решења” – подвукао је Лавров.

Руски министар је пренео Могерини и да Москва тражи поштену истрагу поводом последњих трагедија у Доњецку и у Мариупољу.

Као и од Керија, Лавров је и од Могерини затражио: да се изврши утицај на Кијев да одустане од „војног сценарија”.

Итвор - Факти

 

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти