Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Не сме се дозволити оружани сукоб на Балкану

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се напетост на Балкану драстично повећава. Надам се да сви схватају да се не сме дозволити избијање оружаног сукоба, поручио је Лавров.

Сергеј Лавров је, како преноси Ројтерс, рекао да снаге косовских Албанаца не треба да буду присутне на северу Косова у областима које су насељене Србима.

Додаје да га је, одмах након догађаја око воза на релацији Београд – Косовска Митровица, који је заустављен у Рашки, позвао Ивица Дачић и да су анализирали "шта се заправо десило".

"Могу да кажем само једно – ЕУ мора да смири ову ситуацију и поступи тако да се испуњавају споразуми између Београда и Приштине који су постигнути посредством Брисела", рекао је Лавров на годишњој конферцији за новинаре у Москви, преноси Спутњик.

А ти споразуми се, како је нагласио, односе на то да се "слобода кретања људи не ограничава и да на северу Косова, где живе Срби, не треба да буде албанских припадника полиције".

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији

"Мислим да је бар неколико од тих договора у том случају било нарушено", рекао је руски министар.

"Надам се да овога пута сви разумеју неопходност да се избегне оружани сукоб", поручио је Лавров.

Према његовим речима, заоштравање се ствара политиком оних који свим балканским народима "намећу такозване европске вредности у новом, савременом, постхришћанском паковању", пренео је Спутњик.

 

Преузето је са http://www.rts.rs/

 

Укинути функцију високог представника у БиХ

 © REUTERS/Sergei Karpukhin

Ми се залажемо за реализацију Дејтонског споразума и укидање функције високог представника У БИХ, изјавио је Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

„Ми се залажемо за реализацију Дејтонског споразума и Додик је увек потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Притом, ми смо више пута подсећали наше западне партнере да постаје неприлично очување функције тзв. високог представника у БиХ, који се сматра независном државном институцијом, који поседује права гувернера и који трима конститутивним народима — Србима, Муслиманима и Хрватима — може да намеће било која решења“, рекао је Лавров, коментаришући изјаве председника Републике Српске Милорада Додика да тај ентитет треба да се припоји Србији.

„Европска унија никако не може да одбаци та овлашћења високог представника. То иритира, исто као што иритира и то што су унутар Босне и Херцеговине српски политичари у Бањалуци стално подвргнути нападима да руше ту државу. Истакао бих да ту државу нико не руши. Нагласићу још једном, у БиХ нико не руши државу. Додик је више пута потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Дејтонски споразум крше они који доносе одлуке у БиХ не узимајући у обзир мишљења сва три народа“, сматра Лавров.

Оптужбе да Република Српска прославом 9. јануара крши Дејтонски споразум представљају провокације.

„Када се дижу хистерије поводом одлуке босанских Срба да 9. јануар прогласе Даном Републике Српске и када се саопштава да је то подривање Дејтонског споразума, то је још једна провокација и нека врста увреде да неко признаје своје вредности, а не неке бриселске, постхришћанске“, закључио је шеф руске дипломатије.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти