Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Разговараћу са Чавушоглуом у Београду

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је спреман да се на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Београду сусретне са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, али и додао да би било жалосно да не чује ништа ново.

"Желимо да разјаснимо турски став, пошто они инсистирају на том састанку и да чујемо шта Турци желе да кажу, поред онога што су јавно рекли. Биће тужно ако не буде ништа ново", рекао је Лавров новинарима на конференцији за штампу са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем по доласку у Београд.

Лавров је додао и да Русија има да постави нека питања Турској, демантујући истовремено наводе у турским медијима да је у разговору са Чавушоглуом одбацио коришћење "вруће телефонске линије" 25. новембра.

"Та линија је већ постојала, али Турци то нису ниједном искористили", рекао је Лавров.

Исто тако, турска штампа је тврдила да је Чавушоглу нудио учешће Турске у заједничкој коалицији против Исламске државе, а то је, рекао је Лавров, "лаж на квадрат и на куб".

"Ако је чин обарања руског авиона од стране турске авијације био усмерен да се поткопају напори на стварању јединственог фронта, онда вас уверавам да то није успело и да неће", поручио је Лавров.

Лавров је изнео да Русија предлаже да се затворе турско-сиријска и турско-ирачка граница како би се пресекли нелегални токови нафте преко којих се финансира Исламска држава и објаснио да се у томе могу искористити са обе стране добровољне јединице Курда које су савезнице коалиције коју предводе САД.

"Ако би Исламска држава покушала да спречи успостављање тих баријера, сигуран сам да ће руске ваздухопловне снаге заједно са антитерористичком коалицијом, на чијем челу су САД, бити у могућности да пруже подршку из ваздуха и спрече те покушаје", рекао је Лавров.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти