Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Сукоб у Донбасу не може бити решен без дијалога са ДНР и ЛНР

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је у недељу да мирно решење кризе у Донбасу може бити постигнуто само кроз дијалог са Доњецком и Луганском народном републиком, што Кијев избегава.

Осим тога, Лавров је, током телефонског разговора са државним секретаром САД Џоном Керијем, позвао Вашингтон да утиче на руководство Украјине да се одрекне војног сценарија, каже се у саопштењу МИП РФ.

Извор - Глас Русије

До самог разговора је дошло на иницијативу кабинета државног секретара САД, а Министарство иностраних послова РФ  је по његовом завршетку саопштило:

         „Лавров је у разговору указао да је до заоштравања ситуације дошло због тога што украјинске снаге, грубо кршећи договоре из Минска, непрекидно гранатирају насеља и градове. Нагласио је да Кијев није одговорио на предлоге Владимира Путина из његовог писма упућеног Петру Порошенку 15. јануара да обе стране хитно повуку тешко наоружање од линија додира у складу са меморандумом потписаним у Минску 19. септембра. Лавров је указао и да до тога није дошло иако су Путинову иницијативу поржали министри спољних послова Немачке, Русије, Украјине и Француске на састанку у Берлину 21. јануара”.

Лавров је – према саопштењу свог министарства – предочио Керију и да Кијев избегава да започне свеобухватни „уставни процес са учешћем свих региона и свих политичких снага у Украјини”.

Додао је и да нема никаквог напретка у расветљавању бројних злочина који су се догодили за време трајања „унутарукрајинског конфликта”.

Кери и Лавров су се сложили да је неопходно обезбедити: тренутни прекид артиљеријских напада са обе стране и одмицање тешког наоружања од линија раздвајања.

Потврдили су спремност својих земаља да сарађују поводом украјинске кризе.

Извор - Факти

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти