Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Запад не крије који је циљ санкција

 Запад не крије да је циљ санкција против Русије да нанесе штету руској привреди и окрене народ против власти, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Јавно се каже да је циљ санкција да нанесу неприхватљиву штету руској привреди, да народ осети како лоше зизви под овим режимом", рекао је Лавров у интервјуу за дневник Комерсант.

Публично заявляется, что санкции нацелены на то, чтобы нанести неприемлемый ущерб российской экономике, чтобы народ почувствовал, как плохо ему живется под этим режимом

Он је скренуо пажњу да се "поводи за јачање тог притиска бирају веома прљаво" и подсетио да су у јулу секторске санкције уведене "на таласу хистерије дигнуте после пада малезијског боинга", пренео је Тас с.
"Непоштено је и прљаво користити трагедију за постизање свог геополитичког циља", рекао је Лавров.

Он је такође указао да су многе европске земље биле веома уздржане чак и према првом таласу санкција, додавши да, међутим, "више ни за кога није тајна да су управо Американци н атерали читаву Европску унију да се потчини њиховим захтевима, о чему је отворено, без устезања говорио (потпредседник САД) Џозеф Бајден када је пре неколико месеци говорио на једном америчком универзитету".

Лавров је истовремено упозорио да ће Русија предузети правне мере ако партнери буду кршили своје међународне обавезе.
"Одлучно ћемо настојати да се не крше међународне обавезе наших парнтера, а они их већ крше... Ако буде потребе предузимаћемо одговарајуће правне мере", додао је он.

Лавров је упозорио и да покушаји да се делује заобилазећи Повељу УН и намећући своје ставове свима представљају веома озбиљну претњу за светски поредак.

Осим претњи попут еболе и Исламске државе, "постоји и геополитичка претња повезана са превише олаким односом према међународном праву, покушајима да се делује ван принципа колективне безбедности, садржаних у Повељи УН, у чијем је центру Савет безбедности УН и његови механизми, тако што се свима намећу своји једнострани ставови по принципу: "радићу шта хоћу, а они који се слажу су добродошли, а ко се не слаже биће подвргнут различитим мерама принуде", закључио је Лавров.

Он се осврнуо и на опасност од екстремиста Исламске државе, рекавши да су припадници те групације пронађени и ухваћени у Авганистану, у непосредној близини граница централне Азије и Русије.

Лавров је нагласио да је изузетно важно спречити терористе да заузму нове територије, преноси Тас с.
"Такође, важно је елиминисати њихову доминацију у Ираку и Сирији", рекао је руски министар.

Украјини потребна уставна реформа

Украјини је и даље потребна отворена уставна реформа, која ће обухватитит све регионе у земљи и све политичке снаге, рекао је Лавров.
"То се може назвати федерализација, децентрализација или како год - енглески језик има много синонима. Амерички државни секретар Џон Кери ми је рекао да је Украјинцима потребна децентрализација, или како се он још изразио, деволуција, што отприлике значи "трансфер овлашњења на ниже нивое", рекао је Лавров.

Он је, подсетивши да је овај свој став износио и раније у разговору за канал "Франце24", рекао да Русија не намеће никакву конкретну идеју о Украјини.
"Није нас брига за термине. То је као она шала из совјетске ере. Битно је да ли ће кола радити, а не реч такси. А да би постигли да кола заиста раде, треба да седну за сто и договоре се како ће решити питања језика, културе и историје, како ће регионални лидери бити бирани, какве ће односе имати с централном владом и на крају, које празнике ће обележавати", нагласио је Лавров.

Руски министар је такође изразио наду да ће нова рунда преговора Контакт групе о решењу оружаног сукоба у Украјини донети резултате што се тиче повлачења тешког наоружања са линије раздвајања и размене заробљеника по систему "сви за све".
"Важна су нам дела а не речи", навео је Лавров.

Он је истовремено указао на сложеност спровођења споразума из Минска и додао да је Русија спремна да помогне и учини све што је у њеној моћи али да кијевске власти и представници снага на истоку морају да направе директне договоре.

Помните, как в анекдоте: главное — чтобы машина ехала, а не шашечки. Надо садиться и договариваться, как будут устроены вопросы языка, культуры, истории, распределения налогов

Лавров је рекао и да је за објављивање допунских протокола Меморандума из МИнска и окончању оружаног сукоба у Украјини, кључна сагласност свих потписника.

Говорећи о изборима лидера самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике 2. новембра, он је рекао да су они одржани у складу са споразумима из Минска и да Кијев треба да почне да разговара са представницима изабраних органа самоуправе како би васпоставио заједнички економски и политички простор.

Лавров је напоменуо и да проблем украјинске државне структуре захтева системски приступ јер ће иначе проблеми остати а покушаји "партије рата" да поврати југоистичне регионе гурнуће земљу у још једну катастрофу.

На питање кога сматра представником "партије рата" а кога "партије мира" у Украјини, Лавров је рекао да су ти појмови "пре конвенционални", али је додао да партију рата чине углавном батаљони које контролишу украјински олигарси, на пример, Игор Коломојски.

Како је истакао, најважније је да украјински лидери буду потпуно свесни своје одговорности за судбину земље.

Истрагом о паду боинга МХ17 прекршене све норме ИЦАО

Све норме Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО) прекршене су у истрази о несрећи малезијског авиона боинг МХ17, који се срушио на истоку Украјине, рекао је Лавров.
"Данас, када је трагедија малезијског боинга забашурена, а ми смо једини који апелују да се обрати пажња на чињеницу да је истрага неоправдано развучена, наши западни партнеру ћуте или у најбољем случају кажу да је за њу потребно још око годину дана", рекао је Лавров у интервјуу за московски дневник "Комерсант".
"Начин на који је истрага организована је посебна прича. Све норме ИЦАО-а су прекршене, а у истрагу су директно укључене украјинске безбедносне службе", закључио је Лавров, пребоси Тас с.

Малезијски путнички авион срушио се изнад истока Украјине 17. јула, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Извор - Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти