Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Меморијални комплекс Руско гробље добија цркву

На заједничком састанку амбасадора Русије у Србији његове екселенције Александра Чепурина, председника Скупштине града Јагодина Драгана Марковића Палме, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милете Радојевића и владике шумадијског Јована, који је данас уприличен у Скупштини града Јагодина, договорено је да радови на изградњи цркве поред спомен-кострунице црвеноармејцима палим за ослобођење Јагодине и још десетак градова у централној Србији, отпочну за месец до месец и по дана.

„Познато је да је 1944. године за ослобођење десетак градова у централној Србији своје животе дало 1170 војника, колико их је и сахрањено на Руском гробљу у Јагодини. Ми као град, за изградњу ове цркве у знак захвалности палим жртвама дајемо максималну логистику, министарство ће  обезбедити део средстава за изградњу. Не смемо да заворавимо шта је Црвена армија урадила за ослобођење Југославије и Србије и колико Русија последњих година помаже Србије. Ја сам сигуран да је од институција Српска православна црква најпопуларнија у Србији, а Русија држава коју грађани Србије највише воле и поштују“ рекао је председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма на конференцији за новинаре и додао да Русија последњих година велику подршку пружа Србији у међународним институцијама где руска реч много значи.

„Ја се Русији на томе захваљујем у име града Јагодине, централне Србије и у име државе Србије јер сам и део Владе Србије и народни посланик. Желим посебно да се захвалим и његовој екселенцији амбасадору Александру Чепурину на ономе што ради за Србију и у политичком и економском смислу. Економски интерес и сарадња су  од великог значаја и она мора да започне у већој мери, имајући у виду да је Европа увела санкције Русији, а Русија Европи и да Србија има интерес да нам највеће тржиште, када је у питању извоз, буде Русија са којом смо потписали и трговински споразум“ оценио је Марковић. 

Говорећи о изградњи цркве у Меморијалном комплексу на Руском гробљу, он је рекао да ће изградња почети након усаглашавања идејног решења и благослова владике шумадијског Јована који ће такође дати свој предлог изгледа цркве, заједно са члановима одбора у коме ће бити и представници амбасаде Русије и Скупштине града Јагодина.

„Овај објекат ће симболично бити наш знак захвалности Русији и  војницима и официрима Црвене армије, јер да њих није било, ко зна шта би се десило  са српским народом из градова за чије су ослобађање дали своје животе“ рекао је Марковић и нагласио да ће по завршетку радова на изградњи цркве, Меморијални комплекс на Руском гробљу бити нова дестинација, коју ће туристи који долазе у Јагодину моћи да посете.

Изградња цркве на јагодинском Руском гробљу део је програма за очување верског, културног и националног идентитета, који Влада Србије спроводи преко Управе за вере, појаснио је на конференцији за новинаре директор Управе за вере др Милета Радојевић и додао да ће јагодинска локална самоуправа дати максималну помоћ и логистику, док ће почетна и средства за завршетак радова обезбедити Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама. Поред изградње цркве, паралелно ће се радити и монографија о свим страдалим црвеноармејцима на овим просторима.

Владика шумадијски Јован, оценио је да данашњи дан веома значајан и племенит, јер ово окупљање, како је рекао,  враћа спомен на оне који нису са нама, али су овде страдали.

„Изградњем цркве одужићемо један дуг, јер ће се на светим литургијама приносити  молитве страдалима. Ово је благословено и ми ћемо учинити све што можемо да се ово дело оствари“ рекао је владика Јован и додао да се на овај начин чува успомена на претке, јер како је рекао,  ако заборавимо претке и ми ћемо бити заборављени.

Његова екселенција амбасадор Русије Александар Чепурин изјавио је овом приликом да иако у Јагодину не долази често, воли овај град и добро познаје његовог руководиоца.

„Данашњи сусрет прилика је да се сетимо оних јунака који су играли велику улогу у историји наших земаља, у овом случају то су руски војници који су погинули за ослобођење наших земаља од фашизма. Ово је потврда да се сећамо наше историје и веза између Русије и Србије и ми то веома поштујемо. Ми ћемо наставити да сарађујемо по овом питању и надам се да ће ово бити само још један добар потез у нашим односима. Црква не мора да буде богат споменик, али ће бити добар знак“ рекао је Чепурин који је затим у пратњи свог домаћина, Драгана Марковића Палме посетио Меморијални комплекс на Руском гробљу.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти