Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Министар одбране Србије Братислав Гашић на преговорима у Москви

Министар одбране Братислав Гашић боравиће у званичној посети Москви у периоду од 15. до 17. априла, где ће предводити делегацију Министарства одбране и Војске Србије на 4. Московској конференцији о међународној безбедности.

Током посете, министар Гашић имаће више билатералних сусрета са министрима одбране земаља учесница конференције.

4. Московска конференција о међународној безбедности одржава се 16. и 17. априла 2015. године у организацији Министарства одбране Руске Федерације.

Вести и остали прилози посете министра Гашића Москви, биће доступни на сајту Министарства одбране.

Министарство одбране Србије

Министар одбране Србије Братислав Гашић разговарао је током посете Москви с руским колегом Сергејом Шојгуом о куповини два војна хеликоптера, војно-економској и војно-образовној сарадњи.

Гашић, који је у Москву допутовао на Четврту Московску конференцију о међународној безбедности, изјавио је за портал Спутњик да је са Шојгуом разговарао и о школовању деминера, као и да би 56 припадника Војске Србије ове године требало да буде упућено на школовање у високошколске установе Војске Руске Федерације.

Говорећи о прослави 70. година од победе над фашизмом, Гашић је рекао да је реч о великом јубилеју и да му је драго што је Србија добила позив да учествује на Паради понедника у Москви.

„Ми смо тај јубилеј прославили у Београду у октобру нашом парадом, после 30 година. Драго нам је да смо добили позив да будемо део те параде као део коалиционих снага које су 1945. године успеле да победе фашизам”, рекао је Гашић.

Како преноси тај портал, Шојгу је на састанку с Гашићем изјавио да Русија види у Србији доброг и поузданог партнера у војној и војно-техничкој сфери.

Шојгу је захвалио Гашићуо на учешћу Србије на Московској конференцији о међународној безбедности, додавши да ће Београд имати могућност да изложи свој поглед на међународну безбедност и ситуацију на Балкану.

„Желео бих да потврдим да ми у Србији видимо старог, доброг, поузданог и предвидивог партнера. Наше пријатељство везује заједничка историја, заједничка сећања и подвизи наших предака”, навео је руски министар одбране.

Српски министар одбране је изјавио да се односи Србије и Русије развијају у позитивном смеру.

„У 2012. имали смо девет планираних активности у оквиру војне и војно-техничке сарадње, у 2013. години је било 16, у 2014. - 26, а у 2015. је планирано 30 догађаја. Надам се да ће их бити и више ако се узму у обзир и непланиране активности”, рекао је Гашић.

Четврта Московска конференција о међународној безбедности одржаће се 16. и 17. априла у Москви, у хотелу „Украјина”, а основна тема конференције биће „Глобална безбедност: изазови и перспективе”.

Генерал Сергеј Шојгу је позвао српске војнике на војно-технички форум „Армија-2015” и Међународне војне игре.

„У јуну ће бити одржан велики војно-технички форум 'Армија-2015'. Ми вас, наравно, позивамо на овај догађај, а у августу - на Међународне војне игре. Сада, неће бити само 'тенковски биатлон', већ и многа друга такмичења. Надамо се да српски војници неће остати без трофеја”, рекао је Шојгу на састанку са шефом српског одбрамбеног ресора.

Гашић је уверио Шојгуа да ће српски војници „увек учествовати на тенковском бијатлону”.

Према његовим речима, на следећим војним играма учествоваће инжењерске јединице војске Србије.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти