Ђорђевић је том приликом најавио да би у наредних месец дана требало да буде потписан споразум о социјалној заштити између Србије и Руске Федерације, који предвиђа да грађани Србије који одлазе на рад у Русију, као и грађани Русије који долазе на рад у нашу земљу, могу да остваре право на пензију.

Србија и Русија су заслужиле да имају један овакав споразум, пре свега због наших добрих односа и у другим сферама. Очекујемо да у наредних месец дана потпишемо тај документ и то ће бити велики искорак за нас, јер ће на тај начин бити регулисано пензијско и инвалидско осигурање наших грађана у Русији, али и руских који долазе на рад у Србију, објаснио је министар.
Он је навео да поменути споразум неће бити примењиван ретроактивно на све оне који су радили како у Србији, тако и у Русији, а нису уплаћивали пензијско и инвалидско осигурање.

Ђорђевић је исказао захвалност министру Топилину на посети, и поручио да ће Србија неговати и унапређивати добре односе са Руском Федерацијом и у будућности.

Министри су данас разговарали и о начинима за побољшање демографске слике Србије, имајући у виду да се Руска Федерација успешно изборила са истим проблемом.

Желимо да сазнамо којим мерама је Русија успела да подигне стопу наталитета, како бисмо и ми покушали да учинимо исто у нашој земљи, указао је Ђорђевић.

Топилин је рекао да је један од главних циљева његовог доласка у Београд да се размотри потписивање поменутог документа, уз подсећање на то да Русија тренутно потписује такав документ са низом других држава.

Споразум ће обухватити рад радника како у једној, тако и у другој држави. То је значајно за даљи развој наших економских веза, како би радници били заштићени у оквиру пензионог система, закључио је министар рада и социјалне заштите Руске Федерације.

Приликом посете Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, министри су обишли радионице за домаћинство, креативне радионице, групе корисника са Ретовим синдромом и групе одраслих.

Директор овог центра Петар Јорданов упознао је госте са условима живота у овој установи, као и са проблемима са којима се корисници сусрећу, а у чијем решавању би им помоћ била од изузетне важности.