Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Министар саобраћаја Русије и Председник "Железница Русије" у Србији

25. марта била је одржана радна посета Србији Министра саобраћаја Руске Федерације Максима Соколова и Председника АД „Руске железнице“ Владимира Јакунина. Руски представници су узели учешће у свечаној церемонији почетка радова на реконструкцији постојећег и изградњи новог железничког колосека на релацији Београд-Панчево на рачун средстава из руског државног извозног кредита за реновирање српске железничке инфраструктуре. Током пројекта, чији је завршетак предвиђен за 2016. годину, биће изграђено 15 километара електрификованог колосека, 2 стајалишта и 2 станици, 5 нових мостова укључујући и кроз реку Тамиш, као и електровучна трафостаница у Панчеву.

Руска страна је потврдила да ће одговорно настављати са испуњавањем својих обавеза према Уговору. У најскорије време се очекује почетак радова на 6 деоница саобраћајног Коридора-10 укупне дужине од 112 километара. Укупно биће изграђено и реконструисано 370 километара железничких пруга и биће испоручени дизел-возови руске производње.

Са руске стране у церемонији је такође учествовао Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, Специјални Представник Председника Руске Федерације Александар Бабаков, као и низ представника руских ресора.

Са српске стране свечану церемонију отворио је Председник Републике Србије Томислав Николић, Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић, Министар саобраћаја Републике Србије Александар Антић, као и генерални директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић.

Током посете одржани су посебни разговори са Председником Србије Томиславом Николићем, Председником Владе Србије Ивицом Дачићем, као и првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Руски представници истакли су симболичност почетка радова на поправци и обнови српских железничких пруга на 15 годишњицу агресије НАТО-а против Југославије.

Руска делегација положила венце ка Споменику „Вечна ватра“ у парку Пријатељства у знак сећања на бомбардовање НАТО. 

 

Фото и видео су преузети са портала телевизије РТС www.rts.rs и агенције ТАНЈУГ www.tanjug.rs.

 

Медији о догађају:

 

Прес-служба „Железница Србије“: Počeli radovi na izgradnji i elektrifikaciji drugog koloseka pruge Pančevački most-Pančevo Glavna, iz ruskog kredita

РТС: Србија се диже из пепела

ТАНЈУГ: Sokolov: Odjek tragičnih događaja 1999. još traje u Evropi

ПОЛИТИКА: Почела обнова пруге до Панчева

ПОЛИТИКА: Јакуњин: Проглашени смо непријатељима – чега и кога

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Nikolić: Srbija se diže iz pepela decenijskog zaostajanja

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Modernizacija železnice iz ruskog kredita

 

 

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти