Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Министар Владе Москве Сергеј Черјомин посетио Београд

Током радне посете Министра Владе Москве, Шефа Департмана за спољноекономске и међународне односе Сергеја Черјомина Београду одржани су његови састанци са Министром привреде Србије Жељко Сертићем и са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Такође су одржани преговори са градоначелником Београда Синишом Мали, током којих су се размотрела питања перспективе сарадње Москве и Београда у ширем спектру билатералних односа.

***

Споразум о сарадњи Београда и Москве у јуну

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће споразум о сарадњи Београда и Москве бити потписан у јуну, у руској престоници, а њиме ће бити дефинисана и продубљена сарадња два града у више области.

Синиша Мали се претходно у Скупштини града састао са министром у Влади Москве за спољноекономске и међународне везе Сергејом Черјомином, са којим је разговарао о споразуму и његовој реализацији, преноси Танјуг.
 
"Намера нам је да кроз споразум ојачамо сарадњу два града, с обзиром на јаке и традиционалне везе Србије и Русије", рекао је Мали на заједничкој конференцији за новинаре, где је најавио да ће у јуну посетити Москву, а да ће московски градоначелник Сергеј Собјањин посетити Београд до краја године.

Мали је истакао и да границе између земаља полако нестају, а да су градови све важнији чинилац економског раста и развоја, због чега је идеја да се кроз споразум Београда и Москве ојача однос две земље.

Москва је, како је додао Мали, у последњих пет година много урадила на свом развоју, а жеља Београда је да та искуства примени.

"Попут Москве желимо да инвестирамо пуно у инфраструктуру и искористимо њихова знања у уређивању те инфраструктуре, изградњи метроа, сређивању града, пешачких зона, зелених површина и паркова", рекао је Мали.

Како је додао, идеја је и да се додатно ојачају културне и образовне везе два града и веома је важно да што више ђака и студената из Београда иде на размену у руску престоницу.

"Споразум ће ојачати односе две земље и два града, али и подстаћи развој Београда, кроз примену московских искустава", закључио је Мали.

Черјомин је навео да ће потписивање споразума одредити сфере сарадње два града у наредне три године, а та сарадње ће обухватити области попут грађевинарства, здравства, саобраћаја, нових технологија, културе...

"Развој сарадње може да створи синергију наших престоница и подстицаће економско и трговинско деловање и културне везе", навео је Черјомин и додао да престонице играју велику улогу у развоју односа држава, као и да државна сарадња Србије и Русије треба да буде ојачана међурегионалном сарадњом.

Влада Москве, како је навео, наставља са великим инфраструктурним пројектима у областима саобраћајне инфраструктуре и изградње подземне желзнице, а у Москви су, додао је, веома задовољни радом српских грађевинаца који су тамо ангажовани.

"Заинтересовани смо да српски грађевинари и даље долазе и извршавају своје послове", рекао је Черјомин, који сматра да ће споразум два града подстаћи извоз пољопривредних производа из Србије. Он је у име Владе Москве и свих Московљана грађанима Београда и Србије пожелео мир, срећу и просперитет.

Састанку је присуствовао амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Извор - РТС

***

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица разговарао је на састанку са министром у Влади Москве који је задужен грађевинске и инфраструктурне послове, као и спољно-економску трговину Сергејом Черјомином о актуелним и будућим пројектима, преноси Танјуг.

"Хоћемо да покажемо да имамо грађевинске фирме које могу успешно да раде на руском тржишту. Данашњи договори ће свакако бити значајни и за нове инфраструктурне и друге пројекте који ће се реализовати у Београду због пројекта 'Београд на води'", рекао је Поледица после састанка у Влади Србије.

Поледица је истакао да ће "Београд на води", који предвиђа изградњу стамбено-пословног комлекса на простору Савског амфитеатра, повући за собом мноштво нових пројеката.

Када је реч о одласку српских грађевинара у Русију, Поледица је рекао да у тој земљи, према сазнањима министарства, има чак 50.000 наших радника и напоменуо да тамо, ипак, не раде сви легално.

"Наши људи одлазе у Русију преко наших реномираних фирми, али и другим каналима", каже државни секретар додајући да ће се у наредном периоду радити на измени регулативе која се односи на одлазак наших радника у иностранство.

Поледица је навео да ће Министарство преко руске амбасаде у Србији систематизовати постојећу сложену процедуру, како би сви заинтересовани могли да добију радне дозволе и легално зарађују у Русији.

Он је оценио да Министарство грађевинарства има добру сарадњу са Русијом на реализацији руског кредита намењеног железници, подсетивши да је предвиђено пет анекса уговора за тај кредит, од којих се реализују два: градња другог колосека пруге Београд–Панчево и реконструкција пруге Рума–Голубинци.

У оквиру другог анекса предвиђена је реконструкција још пет деоница на железичком Коридору 10.

Трећи анекс је изградња пруге Стара Пазова–Нови Сад, четврти обнова барске пруге и пети набавка нових руских дизел моторних возова.

"Сви анекси ће убрзо бити активирани", додао је Поледица.

Извор - РТС

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти