Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МИП Русије о заоштравању ситуације на Косову

Коментар Департмана за информисање и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације у вези са заоштравањем ситуације на Косову

 

Сматрамо да упад косовскоалбанских специјалаца у део Косовске Митровице који насељавају Срби у јутарњим сатима 23. новембра и хапшење четворице мештана представља нову провокацију Приштине, усмерену на протеривање косовских Срба из покрајине. Очигледно је да Приштина наставља политику етничког чишћења и распиривања „трговинског рата“ на Балкану, које следи за одлуком „владе“ Косова од 22. новембра ове године о увођењу пореза од 100 одсто на увоз српске робе, укључујући прихрамбене производе, лекове, штаману продукцију и т.д. Рачуна се да се за Србе створе неподношљиве услове за живот у родним местима.

Одлучно осуђујемо потезе Приштине које воде ка конфликту. Изненађује повлачење међународних Снага за Косово (КФОР), које, подсећамо, функционишу на основу мандата СБ УН и у обавези су не само да реагују на провокације на адекватан начин, већ и да делују превентивно како би се избегао раст напетости. Стиче се утисак да Европска Унија и САД које током више година пружају покровитељство косовским Албанцима или нису у стању да обуздају своје „штићенике“, или одобравају њихово агресивно понашање.

У вези с тим сматрамо да је посебно важан одговоран став руководства Србије које улаже напоре како би се напетост смањила.

Извор: Званични сајт МИП Русије

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти