Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Москва: Трећи сусрет Владимира Путина и Александра Вучића за 15 месеци

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић састао се данас са председником Руске федерациjе Владимиром Путином, са коjим ће, како се очекуjе, потврдити све договоре коjи су са руским партнерима дефинисани током његове тродневне посете Mоскви.

Премиjер jе, на почетку састанка са шефом руске државе, захвалио за подршку Русиjе  Србиjи у оквиру УН и других међународних организациjа и истовремено изразио наду да ће доћи до убрзаног развоjа билатералних односа две земље.

"Хтео бих, у име Владе Србиjе, да захвалим на подршци коjу нам даjете и у УН и у УНEСKO и у другим организациjама у коjима Србиjа покушава за заштити не само своjу териториjалну целовитост, већ и своj слободољубиви дух", рекао jе Вучић.

Путин jе позитивно оценио динамику испорука пољопривредних производа из Србиjе у Русиjу и указао да робна размена између две земље, упркос проблемима у светскоj и рускоj економиjи, наставља да расте.

 Путин: Робна размена са Србиjом неочекивано расте

"Без обзира на све проблеме, коjе има светска привреда, па и код нас ниjе све тако jедноставно, робна размена са Србиjом расте, неочекивано расте. Испоруке српских пољопривредних производа повећале су се за 40 одсто. Tо jе добар показатељ", рекао jе Путин, додаjући да Београд и Mосква имаjу и много других питања од обостраног интереса.

Руски председник jе указао да jе програм Вучићеве посете био веома садржаjан, и констатовао, заjедно са премиjером Србиjе, да су Вучић и руски премиjер Дмитриj Mедведев током сусрета размотрили све аспекте билатералне сарадње.

Председник владе Србиjе jе приметио да су разматрана и економска и политичка питања.

"И са погледом у будућност, нашли смо решење за jош бржи развоj наших односа", истакао jе премиjер Вучић. 

Вучић jе Путина обавестио и о сарадњи са Приштином, Бриселском споразуму и застоjима у његовоj реализациjи.  

Oво jе трећи сусрет премиjера Србиjе са шефом руске државе у последњих 15 месеци, а тема разговора биће, како jе наjавио Вучић, унапређење сарадње две земље.

Између осталог, српски премиjер jе навео да ће са председником Русиjе разговарати о бесцаринском извозу фиjатових возила у ту земљу, набавци новог наоружања за Србиjу и искоришћења њене наменске индустриjе, инфраструктурним проjектима...

"С председником Путином ћемо jош jеданпут проћи све и он даjе потврду за све договоре коjе смо направили и коjе ћемо направити", рекао jе Вучић. 

На раниjе питање медиjа на шта ће ставити акценат у том разговору, премиjер Србиjе jе одговорио да jе то економиjа, али и да економиjа иде "у пакету" са добрим политичким односима.

 Србиjа неће уводити санкциjе Русиjи

Председник Владе Србиjе у Mоскви jе поновио да Србиjа неће уводити санкциjе Русиjи, али и да о важним питањима за нашу земљу, референдуму, изборима и евроинтеграциjама, не одлучуjе Mосква, ни било коjи други центар политичке или финансиjске моћи, већ искључиво Београд, односно Србиjа.

Вучић и Путин су се прво састали 7. jула прошле године у Mоскви, када jе било речи о Jужном току и сарадњи двеjу земаља, а потом jе Путин боравио у Београду поводом 70. годишњице ослобођења Београда од фашизма, када jе организована Воjна парада. 

У међувремену, Вучић и Путин разговарали су и телефонским путем о начину исплате дуга за гас.

У делегациjи председника српске владе били су министри Ивица Дачић, Небоjша Вуjовић, Зорана Mихаjловић, Небоjша Стефановић И Братислав Гашић.

Сусретом са председником Путином Вучић завршава тродневни боравак у Рускоj федерациjи.

Танюг, Вечерне Новости

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти