Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МСП Русије Сергеј Лавров стигао у Београд

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је вечерас у посету Србији, а на аеродрому у Београду дочекао га је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Ценим учешће председника Томислава Николића и српских војника на паради у Москви, рекао је Лавров.

 

"Веома сам радостан што сам у Београду где сам био и пре годину дана", рекао је Лавров новинарима на аеродрому "Никола Тесла" и додао да је Русија "високо оценила" долазак председника Србије Томислава Николића у Москву и учешће Војске Србије на тамошњој Паради победе 9. маја.

"Високо смо оценили и то што се годишњица победе над фашизмом свечано прославила и у Београду, уз учешће премијера Александра Вучића", рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је изразио подршку председавању Србије ОЕБС-ом и изразио уверење да ће министар спољних послова Ивица Дачић, током председавања "доносити одлуке које су добре за све".

Руси министар је указао да је један од главних задатака обе земље "склапање и поштовање споразума који промовишу мир, безбедност и стабилност на европском континенту".

Министар Дачић, који је Лаврова дочекао на аеродрому, рекао је да ће с њим разговарати о свим важним темама и проблемима, "о председавању ОЕБС-ом, о УН, а све у духу пријатељства две земље".

Званични део посете Београду руски шеф дипломатије почиње у петак, када ће се састати с председником и премијером Србије.

Главне теме разговора биће сарадња Србије и Русије, билатерални односи, као и српско председавање ОЕБС-у, саопштило је Министарство спољних послова.

Како је најавила Амбасада Русије, Лавров ће у петак положити венац на Гробље ослободилаца Београда поводом 70-годишњице победе, уз учешће и гардиста-учесника овогодишње параде у Москви.

Званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич рекао је раније у интервјуу за РИА Новости да Русија опредељеност Београда за чланство у ЕУ не сматра препреком за јачање односа са Русијом. Поручио је да Србија и даље може да рачуна на подршку Москве у заштити свог суверенитета када је реч о Косову.

Извор: РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти