Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

М.Захарова о десетогодишњици једностраног проглашења независности Косова

О десетогодишњици једностраног проглашења независности Косова

17. фебруара се навршава десет година такозване косовске „државности“. То је свакако разлог да се погледа на неславне резултате покушаја да се пост фактум легитимише агресија НАТО 1999. године и насилно растурање једне европске државе – Савезне Републике Југославије, иза којих су стојале присталице Приштине.

Једнострана сецесија 2008. године упркос темељним принципима међународног права није довела до решавања косовског питања, чије су перспективе још увек нејасне. Напорима „добротвора“ Косово се претворило у „црну рупу“ са чудним статусом. Наде у брзо и једнодушно признање од стране међународне заједнице се нису оправдале, а покушаји да се обезбеди чланство у низу међународних институција су довели до политизације њиховог деловања и унутрашњих подела. Већ су кренула повлачења признања косовске независности.

Пракса механичког пребацивања европских демократских шаблона у косовску реалност се показала се као неуспешна. Настао се нестабилни полумарионетски режим, где се одлуке по кључним питањима доносе по наређењу западних дипломата.

Хаос на Косову се користи ради размештања на његовој територији под изговором резолуције 1244 Савета Безбедности УН инфраструктуре НАТО као што је америчка база „Бондстил“ те ради ширења утицаја алијансе на Балкану и манипулисања процесима у региону.

Једнострано проглашење независности није решило економске проблеме покрајине, није довело до прилива инвестиција. Као последица Косово остаје најсиромашнија територија у региону, откуд људи беже. Томе треба додати ширење криминала и корупције попраћено сукобом клановских интереса, проблемима у области безбедности, повећану изложеност претњи тероризма са Блиског Истока.

Поставља се логично питање: шта хоће да славе у Приштини? За све адекватне посматраче је очигледно да аутори и извођачи овог пројекта немају чиме да се хвале.

Врло добро се сећам како се 2008. године после једностраног, незаконитог и нелегитимног признања суверенитета на телевизији „Си-Ен-Ен“ приказивала веома лепа и скупа реклама, чији је основни слоган био „Косово је земља могућности“. Ево вам земље, ево вам и могућности. Највише ме је тада занимало ко је платио снимање те рекламе и ко је платио њено приказивање на „Си-Ен-Ен“. Одлично знамо колико тамо кошта један минут емитовања. 

Извор: Званични сајт МИП Русије

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти