Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Најатрактивније вежбе "Словенског братства 2016"

Руска беспилотна летелица „тахион“ на делу (видео, фото)

© Sputnik/ Радоје Пантовић

Сенка Милош

Војна вежба Русије, Србије и Белорусије „Словенско братство 2016“ настављена је данас на аеродрому Ковин, који су, према сценарију вежбе, заузели припадници терористичке групе „Азан“. По налогу Савета безбедности Уједињених нација, мултинационална група коју чине припаданице војске Србије, Русије и Белорусије дошла је да ослободи аеродром. Припадници Оружаних снага Русије као и припадници наше војске десантирали су из хеликоптера Ми-17 и Ми-8 и из авиона „иљушин“ 76. На аеродром се из „иљушина“ спустило и руско транспортно возило БМД-2. 

 

 

Вежби су присуствовали заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, заменик начелника Штаба ваздушно десантних снага руске војске Олег Пољгујев и заменик начелника команде за специјалне операције Оружаних снага Белорусије Олег Печорски.

Заменик начелника штаба ваздушно-десантних снага војске Руске Федерације генерал Олег Пољгујев, командант специјалне бригаде ВС генерал Зоран Величковић и заменик начелника команде за специјалне операције војске Белорусије генерал Олег Пејчевски.

Командант специјалне бригаде војске Србије генерал Зоран Величковић рекао је након окончања данашњих вежби да су три војске, иако имају различите униформе и говоре три језика, успешно реализовале задатак борбе против терориста. „Наставићемо овако да радимо у склопу међународне војне сарадње у циљу заштите наше државе, али и мира у целом свету“, рекао је он. И Пољгујев је вежбу, која је изведена у веома тешким метеоролошким условима, оценио најбољом оценом — одлично.

 

Српски, руски и белоруски војници десантирали су из авиона Ил - 76, али и из хеликоптера Ми 8 и Ми 17, како би са земље уништили терористе. „Руска страна извршила је десантирање људи и технике. Десантирали смо три возила БМД и више од 80 војника. Целу вежбу обзебедили смо помоћу рада наше беспилотне летелице ’тахион‘“, рекао је Пољугин. Заменик начелника команде за специјалне операције Оружаних снага Белорусије се захвалио руководству оружаних снага Србије што је омогућило белоруској восјци да учествује у вежби. „Ово је изузетно важно за нашу будућу сарадњу, а нама је ово искуство од посебног заначаја зато што планирамо да се следеће године оваква вежба одржи на нашем терену, на територији Белорусије“, рекао је Печорски.

 

Припадници оружаних снага Руске Федерације вежбу "Словенко братство 2016." снимају и из ваздуха, како би убудуће додатно унапредили операције. Припадници мултинационалних снага сутра ће вежбе изводити на стрелишту „Орешац“, које ће, такође, очистити од терориста. Вежба „Словенско братство“ завршиће се у среду на полигону Пасуљанске ливаде, где ће бојним гађањем војници Србије, Русије и Белорусије уништити последње упориште терориста.

 

У вежби на аеродрому "Ковин" учестовало је више од 80 војника Руске Федерације. Део њих обучен је за управљање специјалном беспилотном летелицом "Тахион".

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Словенско братство 2016. – дан први

08. новембар 2016. Катарина Лане
На аеродрому „Ковин”, где су данас почели међународни маневри „Словенско братство 2016”, сат времена пре почетка вежбе време се потпуно променило, као да је усред јесени изненада дошло пролеће. Само пола сата након пљуска небо се разведрило и из сивих облака је опрезно извирило сунце. Специјална дописница „Руске речи” Катарина Лане посетила је први дан војне вежбе „Словенско братство 2016”, а јуче је на Фејсбуку у ексклузивном директном јављању са лица места приказала репортажу о овом догађају.
Slovensko bratstvo
Илустрација: Катарина Лане

Најпре је из магле изронио сребрни Ил-76 и избацио беле падобранце. Овај авион огромних размера може да смести 212 падобранаца у пуној опреми, или скоро 50 тона терета, као што је било недавно, када је Србија послала хуманитарну помоћ Алепу истим таквим руским авионом.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

По сценарију маневара терористи су заузели три српска аеродрома. Задатак првог дана је да се ослободи Ковин. Учествује око 700 припадника српских, руских и белоруских специјалних јединица. То су људи са великим искуством. Прошли су кроз ратишта у различитим земљама, где су увежбавали тимски рад и вештине неопходне за борбу против међународног тероризма. Падобрани сребрнасте боје типа „крило” полако се спуштају на земљу. Почиње пуцњава. Два хеликоптера Ми-8 и Ми-17 наилазе као олуја и десантирају још једну групу падобранаца. У том тренутку се на сивом небу управо изнад њих појављује дуга јарких боја, као некакав поздрав уједињеним маневрима братских земаља. Затим су сви окупљени на аеродрому могли видети како се из хеликоптера на земљу спушта необичан терет – самоходна возила и тешко наоружање.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

Зоран Величковић, командант специјалне бригаде Војске Србије:

„Ми ћемо наставити овакве вежбе у склопу међународне војне сарадње, а све у циљу безбедности наше државе и мира у свету”.

Ово нису први заједнички маневри Србије и Русије. Они већ постају традиција, а све је почело вежбом „Срем 2014” на полигону у Никинцима. Прошле године је заједничка вежба одржана у Русији. Наредне године ће Белорусија бити домаћин и угостиће припаднике оружаних снага Србије и Русије – то је данас најавио пуковник Олег Пејчевски, први заменик начелника штаба команде за специјалне операције оружаних снага Белорусије.

Фото: Катарина ЛанеФото: Катарина Лане

Сутра ће увежбавање борбе против међународног тероризма бити настављено на стрелишту „Орешац”, а у среду на полигону „Пасуљанске ливаде”. Оружани сукоб са терористима и ослобађање талаца су део обавезног програма. Ако затреба, специјалне јединице ће бити спремне да дејствују у сваком тренутку и на сваком месту.

Фото: Катарина Лане

Фото: Катарина Лане

Преузето је са http://ruskarec.ru/

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти