Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Најмодернија спасилачка техника од Русије за МУП Србије

МУП-у од Русије најмодернија ватрогасно-спасилачка возила


Представници Руске Федерације уручили су данас јединицама МУП-а Србије ватрогасно-спасилачку технику, вредну више од девет милиона долара која ће бити расподељена у више градова, а премијер Александар Вучић рекао је да је та донација симбол добрих политичких и економских односа две земље које српски народ зна да цени.

БЕОГРАД - Представници Руске Федерације уручили су данас јединицама МУП-а Србије ватрогасно-спасилачку технику, вредну више од девет милиона долара која ће бити расподељена у више градова, а премијер Александар Вучић рекао је да је та донација симбол добрих политичких и економских односа две земље које српски народ зна да цени.

МУП је на коришћење добио седам ватрогасних возила запремине шест и 3,2 кубна метра, три оперативно-спасилачка возила, комплет од два комада робототехничког ватрогасног комплекса са даљинским управљањем "МВФ 5".

"Потпуно сам сигуран да ће Србија и Русија наставити успешну сарадњу у интересу две земље и народа и уверен сам да српски народ уме и да ће умети да цени руску подршку", рекао је Вучић, додајући да Русија, чак и у не тако лаким моментима за себе, води рачуна о Србији и пријатељском српском народу.

"Ова возила су најбољи знак и симбол наших добрих политичких и економских односа", рекао је Вучић.

Премијер је захвалио Влади Русије, председнику Владимиру Путину и амбасадору Александру Чепурину на највећој донацији у сектору ванредних ситуација коју је Србија икад добила. 

Вучић је рекао да је просечна старост возила у том сектору 28 година, а да ће возила које је МУП добио, која су последња реч технике, бити распоређена по градовима у Србији. 

"Ватрогасци су ми рекли да су веома срећни, овако нешто нисмо ни сањали", рекао је Вучић.

Премијер је, упитан о предностима возила које је Србија добила, рекао да те машине одлазе тамо где људи не смеју. 

"Тамо где се суочавамо са катастрофама у вези са хемијским супстанцама, тамо иду роботи... Гледали смо где нам је хемијска индустрија најраспрострањенија и зато четири робота иду у Београд, Нови Сад, Ниш и Панчево", рекао је Вучић. 

Наводећи да је просек старости возног парка у сектору за ванредне ситуације око 28 година, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће руска донација бити од немерљиве важности при гашењу пожара у Србији.

Стефановић је рекао да ова донација свакако и показатељ добрих односа Србије и Русије.

Министар је захвалио руским колегама који су током прошлогодишњих поплава у Србији први прискочили у помоћ и за мање од 24 сата пристигли у помох.

Стефановић је, упитан да ли је Србија спремна за ванредне ситуације, рекао да очекује да ћемо ове године бити спремни за пожаре. 

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да Србија и Русија имају дугу историју добрих односа и да су увек помагале једна другој.

"Русија се труди, у складу са својим могућностима, да помаже Србији", рекао је Чепурин, додајући да Русија активно учествује у обнови територија које су биле бомбардоване 1999. године.

Он је подсетио и да у Нишу постоји Српско-руски хуманитарни центар и да ће током ове године 200 Срба проћи обуку у Русији.

Преузето са www.tanjug.rs, фото ТАНЈУГ

 

 Захвалност Русији на помоћи ватрогасцима

 Премијер Србије Александар Вучић захвалио је председнику и Влади Руске Федерације зато што су ватрогасној служби у Србији поклонили возила вредна 9,2 милиона долара.

 На церемонији испред Палате Србије где су представницима Владе Србије предата возила, Вучић је рекао да је то за Србију "највећа донација до сада" у области сектора за ванредне ситуације и ватрогасне службе.

 Према његовим речима, сада је просечна старост ватрогасних возила у Србији 28 година, а возила која поклања Русија су "најбоља возила, последња реч технике" и "нешто чиме ће наши ватрогасци да се поносе".

"Причао сам с нашим ватрогасцима и рекли су ми да о тако нечем нису могли ни да сањају", рекао је српски премијер.

Вучић је додао да возила неће остати само у Београду, већ ће бити распоређена по целој Србији.

"Поклон је вредан 9,2 милиона долара, то је огромна вредност за нашу земљу. Ми смо веома захвални нашим руским пријатељима... Ми то умемо да поштујемо и ценимо", рекао је Вучић и додао да на возилима пише "Српском народу од Русије".

Премијер је додао да је Русија поклоном показала да уме да води рачуна о српском народу и у не тако лаким околностима за Руску Федерацију.

"Уверен сам да српски народ уме и да ће увек умети да цени ту подршку", рекао је Вучић на церемонији на којој су учествовали и руски амбасадор Александар Чепурин и представници Руско-српског хуманитарног центра у Нишу који је уручио донацију.

Србији је данас предато 10 ватрогасних и још четири посебна возила. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да Србија и Русија имају добре и пријатељске односе и да увек помажу једни другима.

Он је казао да Русија активно помаже Србији и да је спремна да у било каквим ванредним околностима усмери хеликоптере за помоћ.

Чепурин је рекао да се нада да ће возила дуго да трају, али пожелео да буде што мање ванредних околности у којима би се користила.

 

Преузето са www.rts.rs

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти