Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Најстарије руско позориште у Београду од 25. до 28. маја

Најстарије позориште у Русији, Театар Волков, гостоваће у Београду од 25. до 28. маја и у Београдском драмском позоришту /БДП/ извести комад "Мјесец дана на селу", по тексту Ивана Тургењева.
 
Конференција за новинаре у Руском дому - Фото: СРНА
Конференција за новинаре у Руском домуФото: СРНА

Осим представе у БДП-у, овај театар ће 26. маја у Руском дому премијерно извести представу "Није се вратио из боја" по текстовима пјесама из Другог свјетског рата, међу којима и Владимира Висоцког и Булата Окуџаве, а 28. маја представу "Сањала сам башту" по ријетким романсама Владимира Набокова.

Гостовање је омогућено протоколом о сарадњи који су данас у Руском дому потписали директор БДП-а Слободан Ћустић и сенатор Руске Федерације Анатолиј Лисицин.

Ћустић је оцијенио да је гостовање овог позоришта са руским глумцима, који ће изводити представу на руском језику уз титл, историјски дан за БДП и све љубитеље позоришта.

Руски сенатор Анатолиј Лисицин је, говорећи о пријатељству Србије и Русије, али и активностима своје фондације на обнови гробова руских војника ван Русије, поручио да Србија и Русија имају задатак да до 2018. године "реконструишу улогу Русије и Србије у Првом свјетском рату".

"Скоро 100 година су Србија и Русија учили историју Првог свјетског рата из сценарија који нас је тјерао Запад да читамо. По том сценарију су улоге Русије и Србије биле минимализоване", рекао је Лисицин, чија је фондација иницирала реконструкцију Руског некропоља на београдском Новом гробљу.

Он је навео да је Фондација "Анатолиј Лисицин" потписала са режисером Емиром Кустурицом уговор о креирању Међународног хуманитарног волонтерског пројекта на подручју бивше Југославије.

Лисицин је напоменуо да су пронађена и гробна мјеста руских војника на подручју БиХ и да је "Институт Емира Кустурице преузео обавезу да води истраживачку дјелатност и да помаже том међународном хуманитарном пројекту".

Театар Волков је најстарије руско позориште, основано у граду Јарослављу 1750. године, а данас је једно од водећих позоришта у Руској Федерацији.

Преузето са http://www.rtrs.tv

 

Најстарије руско позориште у Београду

Театар Волков, најстарије руско позориште и један од водећих руских театара, основан 1750. године, гостоваће у Београду од 25. до 29. маја, где ће представити део свог богатог репертоара.

Долазак овог престижног позоришта организује Руски дом у Београду, који у оквиру свог деловања, посебну пажњу посвећује зближавању народа Србије и Русије, уз медијско покровитељство Студија Б, сазнајемо из Руског дома.
Театар Волков
Театар Волков

Волков театар на свом репертоару поред класика, поставља и модерна дела руских и светских писаца. Једно је од најпознатијих позоришта на територији Русије, које је добило најзначајнију награду у тој земљи Златна маска.

Током четири дана, Театар Волков, београђанима ће се представити са представама Није се вратио из бојаСањала сам башту и Месец дана на селу, али и узети учешће у оквиру више значајних догађаја у оквиру српско-руске културне сарадње.

Већ 22. маја, у 15 сати, у просторијама Руског дома, одржаће се конференција за штампу, на којој ће бити потписан протокол о сарадњи између Театра Волков и Београдског драмског позоришта. Овај протокол резултираће гостовањем најновије продукције овог позоришта, 27. маја, на Сцени Раде Марковић, комедије Месец дана на селу (титловано), по тексту Ивана Тургењева и у режији Јевгенија Марчелија, уметничког директора, који је један од водећих савремених редитеља у Русији. Премијера комада Месец дана на селу изведена је 11. маја на матичној сцени, па је ово својеврсна, не само београдска, већ и светска премијера. 

Поред представе у БДП, 26. маја, у Руском дому,са почетком у 19 сати, премијерно ће бити изведена представа Није се вратио из боја (по тексту ратних песама из доба Другог светског рата, као и песама 1960-тих година), док ће глумци руског позоришта, 27. маја у 13 сати, посетити Пету Београдску гимназију, где ће, као поклон ученицима гимназије, извести представу Сањала сам башту.

Своје представљање београдској публици, Театар Волков завршиће 29. маја у 19 сати, представом Сањала сам башту, која ће бити изведена у Сали Руског дома.

Поводом гостовања Театра Волков и потписивања протокола о сарадњи са Београдским драмским позориштем, у просторијама Руског дома 22. маја у 15 сати биће одржана конференција за штампу, на којој ће бити представљени културни пројекти између Србије и Русије, из области позоришта, филма, историје и књижевности.

Учесници конференције за штампу: Анатолиј Иванович Лисицин, сенатор Руске Федерације, Наталија Викторовна Кушченкова, директор Руског дома, Слободан Ћустић, директор БДП, Славиша Павловић, писац.

Преузето са www.rts.rs

Потписан Протокол о сарадњи Волков театра из Русиjе и БДП

Tеатар Волков, наjстариjе руско позориште и jедан од водећих руских театара и Београдско драмско позориште потписали су данас у Руском дому у Београду Протокол о сарадњи чиjи jе резултат гостовање руског позоришта 27. маjа, на Сцени „Раде Mарковић" са наjновиjом представом "Mесец дана на селу" по тексту Ивана Tургењева.

 

22 Maj 2015 17:15

БEOГРAД, 22.маjа (Танјуг) - Tеатар Волков, наjстариjе руско позориште и jедан од водећих руских театара и Београдско драмско позориште потписали су данас у Руском дому у Београду Протокол о сарадњи чиjи jе резултат гостовање руског позоришта 27. маjа, на Сцени „Раде Mарковић" са наjновиjом представом "Mесец дана на селу" по тексту Ивана Tургењева.

Протокол су потписали директор БДП Слободан Ћустић и Aнатолиj Иванович Лисицин, сенатор Русиjе и дугогодишњи гувернер Jарославске области у коjоj jе театар Волков  jер jе редитељ представе и уметнички директор театра Волков Jевгениj Mарчелиj заузет пробама.

Протокол значи и гостовање БДП у Русиjи на фестивалу коjи сваке године Волков театар организуjе, међународном фестивалу "Руска драматургиjа на светским jезицима" и фестивалу за младе "Позоришна будућност Русиjе".

Према речима Ћустића, БДП се већ припрема за то гостовање.

Директорка Руског дома Надежда Викторовна Kушченкова на данашњоj конференциjи за новинаре уприличеноj поводом потписивања Протокола о сарадњи руског и српског позоришта истакла jе да jе долазак наjстариjег руског позоришта у  организациjи Руског дома само почетак сарадње.

"Руски дом жели да доведе наjбоља позоришта, да представи врхунске руске уметнике свих области а посебну пажњу посвећуjе зближавању народа Србиjе и Русиjе", рекла jе Kушченкова коjа jе годинама са великим успехом наступала на руским сценама а сада jе директор Руског дома.

Oна jе испричала да jе Волков театар jедно од наjпознатиjих позоришта у Русиjи, коjе jе добило наjзначаjниjу награду у тоj земљи „Златна маска". Позориште jе 1750 године основао глумац фjодор Волков и оно jе наjстариjе државно позориште у Русиjи.

Волков театар изводи класична дела али и дела  модерних руских и светских писаца. Гостовање у Београду почињу у уторак, 26.маjа у Руском дому где ће извести музичку представу "Ниjе се вратио из боjа" на песме наjзначаjниjих руских песника 20.века.

У Руском дому 28.маjа руски уметници извешће музички комад под називом "Сањала сам башту" романсе Владимира Набокова коjе су мало познате.

Између две музичке представе театар Волков ће 27.маjа у БДП на руском извести "Mесец дана на селу", комад коjи jе на матичноj сцени премиjерно изведен 11. маjа.

Истог дана глумци руског позоришта у 13 сати посетиће Пету београдску гимназиjу, где ће, као поклон ученицима гимназиjе, извести представу "Сањала сам башту".

фото Танјуг, видео (илустрациjа)

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти