Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Након реновирања отвара се спомен-комплекс „Руски некропољ“ на Новом гробљу у Београду

1. августа 2014. године, на стогодишњицу почетка Првог светског рата, у Београду, престоници Републике Србије, након реновирања одржаће се отварање величанственог спомен-комплекса „Руски некропољ“ на Новом гробљу у Београду.

Овај пројекат је реализован захваљујући иницијативи Председника Русије Владимира Путина као и јесте први овако обиман пројекат реновирања јединственог меморијалног објекта у иностранству на рачун државних буџетских средстава и средстава крупних руских корпорација са учешћем државе, као што су «Гаспром» и «Руске железнице». Реализацијом пројекта се непосредно бави Федерална агенција „Россотрудничество“.

Обнови су помогли добротворни друштвени прилози, који су сакупили московска и београдска Фондације, које су формиране управо ради остваривања овог пројекта рестаурације. Руски и српски инвеститори су уложили у обнову више од два милиона долара. Остваривање овог пројекта је постало пример очувања споменика културно-историјског наслеђа и погребних комплекса.

У Некропољу, усред српских равница, нашли су своје последње пребивалиште хиљаде наших сународника – Руса, Украјинаца, Белоруса, становника са Кавказа и Средње Азије – држављана Руске Империје, који су се борили за част и слободу Русије и Србије.

У више од осамсто гробова „Руског некропоља“ сахрањено је око хиљаде генерала и официра, истакнути представници руске интелигенције, делатници науке и културе, свештенство.

Његова Светости Патријарх српски г. Иринеј и старешина руске цркве Свете Тројице, представник Руске православне цркве у Србији протојереј Виталије (Тарасјев) ће служити Парастос 1. августа у 8:30 у Иверској капели „Руског Некропоља“ на Новом гробљу.

Након парастоса ће се одржати церемонија уз учешће званичних лица Русије и Србије, свечано полагање венаца код српског и руског споменика палим у Првом светском рату.

Истог дана у 19:00 часова у представништву Россотрудничества у Србији – „Руском дому“ у Београду (Краљице Наталије 33) биће одржана свечана Академија и концерт руских и српских уметничких друштава, који ће извести позната дела почетка 20. века.

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти