Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Наставак пријатељских односа Србије и Русије

МОСКВА, 7. октобра 2014. (Бета) - Србија и Русија настављају пријатељске односе, не само у политичкој, већ и у свим другијм сферама, изјавио је у уторак министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Москви.

Након заседања Мешовитог српско-руског Комитета за трговинско-економску сарадњу, чији је коопредседник заједно с министром енергетике Русије Александром Новаком, Дачић је изјавио да Србија жели да буде чланица ЕУ али "неће то чинити на штету својих старих пријатеља".

"Србија ће чувати своје пријатељство са Русијом. Са сарадњом настављамо и даље и са великом радошћу чекамо посету председника Путина следеће недеље", рекао је Дачић.

Новак је рекао да се разговарало о проширивању листе Споразума о слободној трговини, те да ће Москва ускоро дати одговор, имајући у виду да је у царинском савезу с Белорусијом и Казахстаном.

Реч је у укључивању у списак живинског меса, шећера, неких врста сирева, цигарета, алкохола и аутомобила.

Дачић је рекао да Србија жели јачање сарадње у области енергетике, као и да реши "питање приватизације неких предузећа у Србији и њихово стављање у функцију".

Дачић је рекао да се разговарало и о дуговима Србије према НИС-у "и могућности да се кроз враћање тих дугова реши питање предузећа као што је Петрохемија" која, као је истакао, представља велики проблем за Србију.

"Ту очекујемо велику помоћ руске стране у превазилажењу проблема, налажењу инвеститора", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да се о гасоводу Јужни ток није разговарало.

"Русија и Србија немају проблем око Јужног тока. Србија жели да гради Јужни ток, припреме добро иду и све остале проблеме Русија треба да реши са Бриселом", додао је он.

Дачић и Новак су потврдили да се није разговарало о преиспитивању енергетског уговора Србије и Русије.

"Никаква измена уговора о куповини Нафтне индустрије Србије (НИС) се не подразумева. НИС је велики порески обвезник, у целини куповина је извршена по закону, сматрамо да питања која се данас постављају треба да се гледају одвојено. Предузеће ради, инвестира, уводи нове технологије и приватизација се водила на законским основама", рекао је Новак.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти