Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Николај Бордјужа: Учлањење Србије у НАТО не би био гест непријатеља

Николај Бордјужа, генерални секретар ОДКБ, за "Новости" о везама са Београдом и нашој политици војне неутралности. Такву одлуку требало би да донесе Скупштина.

 Фото А. Станковић

НИЈЕДНА држава на свету данас није у стању да самостално обезбеди своју безбедност. Догађаји с почетка 2000. потврдили су да чак ни САД, које улажу огромна финансијска средства у безбедност, нису могле да предвиде и спрече терористичке активности. Приморани смо да сарађујемо једни с другима.

 Ово, у интервјуу за "Новости", поручује Николај Бордјужа, генерални секретар Организације споразума колективне безбедности (ОДКБ), у којој су, између осталих, Русија и Белорусија, а наш парламент има статус посматрача.

* Значи ли то да је наша политика војне неутралности неодржива?

- Србија није чланица ниједног војног блока и декларише се као војно неутрална, и то је њено суверено право. Али, истовремено у контактима са различитим земљама и безбедносним структурама покушава да осигура безбедност земље и грађана и ефикасни привредни развој.

* Да ли то што је Србија недавно потписала низ стратешких докумената са НАТО спречава продубљивање сарадње са ОДКБ?

- Земље у саставу ОДКБ такође сарађују са НАТО и не правимо од тога проблем, под условом да не излазе из оквира статута, повеље организације. Не руководимо се ставом - "ко није са нама, тај је против нас". Нажалост, неке друге државе не следе овај принцип.

* А да ли би евентуални улазак Србије у НАТО био схваћен као непријатељски чин?

- Суверено је право Србије да се прикључи било којем војном савезу. Не бих то назвао непријатељским гестом. Одлуку о учлањењу у НАТО требало би да донесе Скупштина Србије, уколико је то у интересу државе и грађана. Сасвим је друга ствар кад неко покушава на силу да увуче земљу у неки војно-политички блок, на пример, ради решавања неких својих политичких циљева, као што се дешава са неким земљама. То је апсолутно неприхватљиво.

* Видите ли такве тенденције НАТО према Србији?

- Не бих желео да говорим о Србији, али могу о неколико бивших република СССР, сада сувереним државама, где је НАТО предузимао конкретне и недвосмислене кораке како би их угурао у свој блок, што је било у супротности са расположењем међу грађанима.

* Тензије на западном Балкану поново су подигнуте. Може ли поново доћи до оружаних сукоба у овом региону?

- Верујем да ће народи Балкана и ваше политичке елите превазићи несугласице и да неће допустити распламсавање конфликата. Било је превише жртава и губитака деведесетих, и у Србији, и у суседним земљама.

* На који начин сарадња са ОДКБ може да повећа степен безбедности и Србије и њеног окружења?

- Оно са чим се суочава Русија - тероризам, трговина наркотицима, илегалне миграције - такође су проблеми и Србије. Да бисмо се ухватили укоштац с њима, потребна је чвршћа сарадња међу земљама. Увек смо говорили и представницима НАТО да морамо да сарађујемо, јер се и чланице Алијансе суочавају са истим проблемима као и земље ОДКБ. Али, нажалост, за чланице НАТО политичке игре имају већи значај од безбедности властитих држављана.

СРБИЈА је војно неутрална и неће приступити ниједном војном савезу, али је отворена за сарадњу са свима, како би заштитила сопствене интересе и ефикасно се супротставила свим безбедносним изазовима које доносе модерна времена - поручио је у уторак председник Томислав Николић током сусрета са Бордјужом на Андрићевом венцу.

Он је истакао да чврста сарадња Србије и ОДКБ може значајно да допринесе развоју наше наменске индустрије:

- У интересу Србије је да развија добре односе са ОДКБ и са НАТО, али да у исто време ничим не наруши своју војну неутралност.

Вечерње новости

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти