Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Николић: Србија ће вечито бити захвална Русији

За сваку државу било је и остаје питање части и престижа да буде представљена у овом граду, рекао је председник Николић обраћајући се присутнима на церемонији отварања Генералног конзулата Републике Србије.

Тимченко: Рад конзулата биће усмерен на промоцију Србије

На челу првог генералног конзулата Србије у Русији је бизнисмен. Познат као близак пријатељ председника Путина, али и као и један од првих Руса које су САД ставиле на списак особа под санкцијама.

"Рад почасног конзулата неће бити ограничен само на један регион. Биће усмерен на промоцију Србије и њених интереса и могућности у читавој Русији и сличан рад ће се водити у Србији", рекао је почасни конзул Србије у Русији Генадиј Тимченко.

Председник је захвалио почасном конзулу Генадију Николајевичу Тимченку на томе што је, како је рекао, несебично, посвећено и с љубављу учинио све да бисмо данас свечано и поносно предали то здање нашим братским народима.

Николић је навео да је за сваку државу било и остаје питање части и престижа да буде представљена у Санкт Петербургу.

"Србија је већ од 1879. године и у време царске Русије имала своје стално посланство у Санкт Петербургу. Отварањем Конзулата, још једном сведочимо смислу и значају савременог стратешког партнерства Србије и Русије. Истовремено, учвршћујемо и сјајну историјску вертикалу духовне и културне блискости, коју као наслеђе синова из исте породице вековима преносимо са генерације на генерацију. Свака генерација је дужна да том наслеђу дода нешто што је повесно слово њеног доба", истакао је Николић.

Председник је рекао да од данас "то драгоцено вишевековно завештање постаје богатије за ово здање, ову институцију".

"Прилика је да се на овом месту сетимо тек неких Срба који су, нарочито од 18. века, као дипломате, официри или професори дали свој допринос слави и снази Руске империје", навео је Николић и додао да је управо зато пожелео да овом простору поклони портрете Саве Владиславића, Михаила Милорадовича и гравуру на којој Лазар Србин гради Кремаљски сат.

Искрена подршка Путина 

Председник је рекао да ће Србија бити вечито захвална Русији, пре свега председнику Путину, на искреној подршци у очувању територијалног интегритета Србије и заштити националних интереса на међународном плану.

"Велики визионар који својим грађанима обезбеђује лепшу и мирнију будућност, данас је ослонац за многе недовољно јаке народе угрожене силом, и најважнији ослонац у борби против великог светског зла – тероризма", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да искушења која данас стоје пред нама нису мања од оних пред којима су стајали наши велики и мудри претходници, јуначки преци.

Николић на отварању Конзулата са Генадијем Николајевичем Тимченковим
Николић на отварању Конзулата са Генадијем Николајевичем Тимченковим

Изложба у помен 140 година српско-турског рата

У помен 140 година српско-турског рата отворена је и изложба.

"Ако је отварање овог почасног Конзулата и ако је потписивање ових квалитетних, лепих и важних споразума у области просвете и културе знак да процесе наших предака настављамо у добром правцу, а то јесте знак, онда ће нас и сенке наших предака гледати са захвалношћу и пажњом и тек онда можемо сматрати да смо испунили део свог задатка", рекао је на отварању изложбе министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

"Само питање колика је цена слободе не постављајте Србима и Русима. Много живота смо изгубили да бисмо живели слободни и у миру, знамо његову истинску вредност и посвећени смо његовом очувању", рекао је председник Николић.

"Искрено верујемо", истакао је, "да овај наш савремени свет, прожет различитим видовима интеграција али и сукоба, може да буде безбедан само уз узајамно уважавање народа и држава. Уз поштовање међународног права, мерен једнаким аршином за све."

Обраћајући се Генадију Николајевичу Тимченку, Николић је рекао да је он учинио част Србији прихватањем одговорног и за обе земље важног звања почасног Генералног конзула Србије у Руској Федерацији, са седиштем у Санкт Петербургу.

"Ваше име наставља светлу традицију српско-руских дипломатских односа започетих давних дана, још у раном средњем веку, и настављених управо овде, у граду ретке лепоте и великог значја", рекао је Николић, уверен да ће Тимченко часно и одговорно заступати интересе Србије на добробит, како је рекао, наших братских држава и народа.

"Србија не заборавља вишевековну помоћ царске Русије"

Николић је отварање Генералног конзулата на челу са Тимченком упоредио са уграђивањем, како је рекао, нових бисера у ниску започету у далекој прошлости, остављајући траг нашег доба.

"Додајемо", рекао је, "нову карику у нераскидивом ланцу братства и пријатељства које наши народи и државе вековима негују."

Председник је даље истакао да Србија и српски народ не заборављају вишевековну помоћ царске Русије српским црквама и манастирима и борби српског народа за ослобођење и уједињење.

"Изложба коју смо приредили у част отварања почасног Генералног конзулата тек је илустрација низа заједничких историјских борби српског и руског народа кроз векове."

"Многи и данас гледају с подозрењем на ту сасвим природну блискост и сарадњу", навео је председник, уз подсећање да је јуче у Београду откривена бронзана табла са називом улице по руском дворском царском архитекти и урбанисти Николају Краснову, који је својим решењима и монументалним здањима задужио Београд и Србију.

"Данас отварамо почасни Генерални конзулат Србије у Санкт Петербургу. Све су то делови у мозаику столетне заједничке фреске српског и руског народа", поручио је председник Николић.

Уочи отварања конзулата председник је руским медијима, између осталог, говорио о евроинтеграцијама, миграцијама и изазовима пред којима је Србија.

 

Свечано отворен Конзулат Србије у Санкт Петербургу



Наташа Милосављевић

Председник Србије Томислав Николић отворио је у Санкт Петербургу Генерални конзулат Републике Србије. Председника Николића је јуче на аеродрому у Санкт Петербургу дочекао будући почасни конзул Србије Генадиј Тимченко, који је пожелео српском шефу државе срдачну и топлу добродошлицу. „Велико ми је задовољство што сте прихватили да будете почасни конзул наше земље, сигуран сам да се нећете покајати“, рекао је председник Србије на почетку тродневне посете другом по величини граду у Русији. Тимченко је захвалио председнику Србије на указаном поверењу и нагласио да му је то част и задовољство.  „Та област је за мене потпуно нова, ја никада нисам био дипломата. Прихватио сам, јер са Србијом имамо дуге историјске и пријатељске односе. Иначе, мој први боравак у иностранству био је у Југославији. Посетио сам Београд и Дубровник, видели смо Југославију пре најновијег рата“, истакао је Тимченко.  Он је додао да су везе Србије и Руске Федерације много јаче него што то на први поглед изгледа. „Управо сада почињем интензивно да изучавам вашу историју, читам књигу ’Стара Србија‘ амбасадора Славенка Терзића, тако да постепено улазим у материју и упознајем се са својим новим обавезама“, рекао је Генадиј Тимченко.

Председник Николић је нагласио да су две земље у међусобним односима имале само један кратак период захлађења и то 1948. године после резолуције Информбироа. „Непосредно после тога смо се помирили, Никита Хрушчов је дошао у Београд и од тада нисмо прекидали добре односе. Ипак, тај период захлађења у Југославији био је јако тежак за оне који су волели Русију. Многи од њих су провели године на тешкој робији, јер се буквално за ноћ променила званична политика. Увече се величао Стаљин, а ујутру ко би рекао нешто добро о њему завршио би у затвору. Наша историја је исписана славном борбом за слободу, уз помоћ Русије“, истакао је председник Србије.

Будући српски почасни конзул у Санкт Петербургу подсетио је на 1914. годину када је Аустроугарска устала против Србије, а Русија је стала уз њу, на шта је председник Николић додао: „Цар Николај је изгубио и породицу и главу само зато што је ушао у рат, а то је учинио да одбрани Словене, а посебно Србе. Треба имати у виду и да је велики број руских интелектуалаца после револуције дошао у Србију, која их је дочекала раширених руку. Заузврат је добила велики допринос у култури, уметности и науци. Србија ће ускоро открити споменик великом архитекти Николају Краснову, сва лепа здања која постоје у Београду пројектовао је управо он.“ Првог дана посете председник ће се састати са генералним директором „Гаспромњефта“ Александром Дјуковом. Током посете биће потписани споразуми о сарадњи између Научно-истраживачког ортопедског Института Г. И. Турнер и Медицинског факултета Универзитета у Београду, између Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Руске националне библиотеке, између Филолошког факултета Универзитета у Београду и Руског државног педагошког универзитета (РГПУ) „Александар И. Херцен“.

Такође, током посете председника Николића Русији биће отворена изложба посвећена 140. годишњици Српско-турског рата, у којем је врховни командант српске војске био руски генерал Михаил Грегоријевич Черњајев. У четвртак ће председник Николић обићи изложбу „Најстарији споменици српске културе у ризници Руске националне библиотеке“, након чега ће присуствовати молебану код моштију Светог благоверног кнеза Александра Невског. У част српског председника биће одржан концерт Филхармонијског оркестра Санкт Петербурга под руководством Јурија Темирканова. Председник Србије ће у петак положити венац на споменик грофу Михаилу Андрејевићу Милорадовићу, а потом ће обићи Научно-истраживачки ортопедски Институт Г. И. Турнер у граду Пушкину. Спутњик ће данас уживо на сајту и друштвеним мрежама пратити догађаје из Санкт Петербурга.  

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Фото агенције Спутњик © SPUTNIK/ НАТАША МИЛОСАВЉЕВИЋ

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти