Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Николић, Вучић и Дачић упутили телеграме саучешћа поводом смрти Чуркина

ПОНЕДЕЉАК, 20. ФЕБ 2017

Николић је поводом смрти Чуркина изразио најдубље саучешће председнику Руске Федерације Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и члановима његове породице.

Виталиј Чуркин (архивска фотографија)
Виталиј Чуркин (архивска фотографија)

За Чуркина је рекао да је знаменити дипломата Руске Федерације и велики пријатељ Србије и српског народа.

"Остаће нам у трајном сећању као врсни бранитељ међународног права и личност од великог угледа, поштован од свих у Уједињеним нацијама", поручио је Николић, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Вучић је телеграм саучешћа упутио председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву, нагласивши да је био почаствован сарадњом са Чуркином.

"Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа", наводи се у телеграму премијера.

Вучић истиче да је ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље, већ и за све оне који су имали прилику да га познају.

Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство, напомиње премијер.

"У име Владе Србије и своје име, породици и пријатељима амбасадора Чуркина, вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће", наглашава се у телеграму премијера.

Дачић је телеграм саучешћа упутио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову истакавши да је Србија изгубила искреног пријатеља.

"Затекла нас је вест о изненадној и прераној смрти амбасадора Русије при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина. Русија је изгубила врхунског дипломату и великог патриоту, а Република Србија искреног пријатеља и колегу. Амбасадор Чуркин био је врстан дипломата и прави представник високе школе руске дипломатије", наводи се у телеграму, саопштило је министарство.

Дачић је у име Министарства спољних послова Србије и своје лично име Лаврову и руском министарству спољних послова упутио изразе дубоког и искреног саучешћа, а породици Чуркин речи подршке и утехе у тешким тренуцима за њих.

Преузето је са www.rts.rs

 

20.02.2017

ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА ПОВОДОМ СМРТИ АМБАСАДОРА ВИТАЛИЈ ЧУРКИНА

Београд, 20. фебруар 2017. године – Поводом смрти амбасадора Руске Федерације при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркина председник Републике Србије Томислав Николић је изразио најдубље саучешће председнику Руске Федерације Владимиру Путину, министру спољних послва Сергеју Лаврову и члановима породице због великог губитка узрокованог изненадном смрћу амбасадора Виталија Чуркина знаменитног дипломате Руске Федерације и великог пријатеља Србије и српског народа.

Остаће нам у трајном сећању као врсни бранитељ међународног права и личност од великог угледа, поштован од свих у Уједињеним нацијама.

Званично саопштење прес-службе Председника Републике Србије Томислава Николића

 

 

Саучешће премијера поводом смрти Виталија Чуркина

 
Београд, 20. фебруар 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа председнику Руске Федерације Владимиру Путину и председнику Владе Дмитрију Медведеву поводом изненадне смрти руског амбасадора у Уједињеним нацијама Виталија Чуркина.

„Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа.

Ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље, већ и за све оне који су имали прилику да га познају. Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство.

У име Владе Србије и своје име породици и пријатељима амбасадора Чуркина, Вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће”, наводи се у телеграму.
 
 

Званично саопштење прес-службе Председника Владе Републике Србије Александра Вучића

 

понедељак, 20. фебруар 2017.  

Министар Дачић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Виталија Чуркина

 
dacic-curkinПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову телеграм саучешћа поводом смрти амбасадора Руске Федерације при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина. 

„Затекла нас је вест о изненадној и прераној смрти амбасадора Русије при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина.

Русија је изгубила врхунског дипломату и великог патриоту, а Република Србија искреног пријатеља и колегу.

Амбасадор Чуркин био је врстан дипломата и прави представник високе школе руске дипломатије.

У име Министарства спољних послова Републике Србије и своје лично име упућујем Вама и колегама у Министарству иностраних послова Русије изразе дубоког и искреног саучешћа, а породици Чуркин речи подршке и утехе у овим тешким тренуцима за њих", наводи се у телеграму шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

 

Званично саопштење прес-службе Министарства спољних послова Републике Србије

Ђурић о Чуркину: Отишао борац за поштовање међународног права

"Република Србија је амбасадору Чуркину и Руској Федерацији вечно захвална на свему што су учинили за заштиту територијалног интегритета и суверенитета наше државе, као и угледа Србије и српског народа", рекао је Ђурић, истакавши да ће се амбасадора Чуркина по добру посебно сећати Срби са Косова и Метохије. 

Марко Ђурић са Александром Чепурином
Марко Ђурић са Александром Чепурином

Чепурин је захвалио Ђурићу на саучешћу и рекао да се амбасадор Чуркин залагао за поштовање међународног права као темеља међународних односа, те да је био тесно везан за Србију и увек приступао са жељом да помогне Србији и српском народу, наведено је у саопштењу Канцеларије.

Гојковић упутила телеграм саучесћа поводом смрти Чуркина

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа председнику Државне думе Руске Федерације Вјачеславу Володину и председници Савета Федерације Валентини Матвијенко, поводом смрти амбасадора Руске Федерације у УН Виталија Ивановича Чуркина.

"Затекла нас је тужна вест о прераној смрти амбасадора Виталија Ивановича Чуркина. У име Народне скупштине Републике Србије и у своје лично име, упућујем вам тим поводом искрено саучешће", нагласила је она у телеграму.

Изразила је уверење да је, упркос овом губитку, сећање на Чуркинов самопрегоран рад, залагање за боље разумевање земаља и народа, као и високу посвећеност дипломатском позиву оставило трајан траг у свету дипломатије и људима који су са њим имали прилику да сарађују.

Гојковић је на крају пренела изразе подршке и дубоко саучешће породици и пријатељима амбасадора Чуркина.

 

Преузето је са www.rts.rs

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти