Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Нови оклоп на војној паради у Москви

АУТОР:ГОРАН ЈАНИЋЕВИЋ

Руска војска је на војној паради приказала рекордан број нових оклопних возила и задала западној војној индустрији озбиљан домаћи задатак. У историји је било мало случајева да се на једној војној паради прикаже толико нових типова наоружања.

Осим тенка „армата Т-14“, који је изазвао највећу пажњу јавности, на Паради победника у Москви приказан је низ оклопних возила – гусеничара и точкаша, која својим изгледом показују да су Руси потпуно раскинули са ером Совјетског Савеза.
„Армата БМП“
„Армата БМП“

 

Поред уклањања недостатака возила из времена СССР-а, примењена су решења других армија – ре свега западних.

Прва руска „универзална оклопна платформа“

Тенк „армата“ је, иначе, први руски тенк декларисан као „универзална оклопна платформа“ чија је основна особина модуларност. Руси су за сада објавили фотографије са две врсте купола: са противавионским топом и митраљезима, али је само верзија са топом приказана.

„Армата“ тако постаје борбено возило пешадије, са префиксом „тешко“, а можемо рећи и за непријатеље веома опасно. Иако су Руси и раније конструисали оваква тешка возила, први пут су одједном показали читаву палету решења.

Занимљиво је да овакво решење у својој војсци има Израел, чија су искуства, пре свега, у борбама у урбаном подручју – више него позитивна.

Тешка борбена возила имају оклоп као тенк, тако да су отпорна на лаке противоклопне бацаче које побуњеници или терористи користе у урбаним срединама.

Иако није приказано, на „армату“, према наводима медија, могу да се монтирају и дизалице за извлачњење оштећеног тенка, као и хаубица великог калибра.

„Курганец БПМ“
„Курганец БПМ“

 

Нови руски оклопњак гусеничар „курганец 25“, такође је врста универзалне платформе. У основи је борбено возило пешадије, чији је главни задатак да прати и подржава јуриш тенкова.

„Курганец“ је опремљен топом калибра 30 милиметара или митраљезом, а има систем за управљање ватром, што значи да може да пуца и док се креће. Носи и четири противоклопне ракете „корнет ЕМ“, а основни оклоп може да се надогради у зависности од специфичног задатка.

Руси „кренули“ на Запад

На западна возила највише личи оклопни транспортер точкаш „бумеранг“, који попут америчког „страјкера“ или финске „патрије“, има доњи део шасије у облику латиничног слова В како би се умањио ефекат експлозије противтенковске мине.

„Бумеранг“ се, попут западних конкурената, може лако преправити у командно, санитетско или извиђачко возило, носач противоклопних или противавионских ракета, минобацача или топа.

„Бумеранг БТР“
„Бумеранг БТР“

 

Нови оклопни точкаш ће умногоме променити организацију појединих делова руске војске, пре свега пешадије, која ће сада бити сва у оклопу. Тренутно нису оклопљени минобацачи и санитет, као и неке извиђачке јединице.

Разлика од оклопњака из времена СССР-а јесте смештај мотора у задњем делу возила, док су врата за искрцавање војника на задњем делу возила. Совјетска возила су карактеристична по вратима на боковима возила, што се показало као лоше јер војници буквално истрчавају на нишан непријатељима.

Отпорни на мине

Концепт који је у потпуности преузет из западног света јесу и оклопна возила отпорна на мине и нападе из заседе (скр. МРАП). Ова возила су настала после горких америчких искустава из Ирака, са минама, импровизованим експлозивним направама.

„Курганец БТР“
„Курганец БТР“

 

Руси очигледно планирају да у кратком року (циљна година за већину оклопњака је 2020) своје копнене и ваздушно-десантне снаге у потпуности опреме новим тенковима и оклопним возилима.

Западне земље и САД се пак добрим делом ослањају на надоградњу тенкова и оклопних транспортера из осамдесетих и деведесетих година.

Американци, на пример, већ годинама не могу да се одлуче за борбено возило пешадије будућности.

„Тајфун“
„Тајфун“

 

Сва руска оклопна возила приказана на паради јесу спој врхунске технологије, искустава руске, али и других армија, а направљена су тако да могу да се преправе у неколико различитих борбених платформи.

Руси имају још једну велику предност. Све оно што смо видели на паради тешко да ће у скорије време бити употребљено у неком оружаном сукобу. Јавност и медији моћи ће њихову поузданост да провере на полигонима и војним вежбама, где су сва оружја добра и поуздана.

Преузето је са www.rts.rs 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти