Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата

Русија није могла да не помогне братској Србији (видео)

Амбасадор Русије Александар Чепурин приликом полагања цвећа поводом 100 година од завршетка Првог светског рата

© Sputnik / Дејан Симић

 

Сандра Черин

У оквиру обележавања стоте годишњице од победе у Првом светском рату, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин полаже венце на у знак сећања на руске пале војнике.

Амбасадор Русије Александар Чепурин на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата захвалио је свима који су се окупили код Руске некропоље како би одали почаст руским војницима који су изгубили живот у Првом светском рату.

„Руски цар Николај Други који је почетком 20 века улагао велике напоре како би се избегао рат у Европи и војници руске Царске војске којима је посвећен овај споменик нису могли да не помогну братској Србији“, рекао је Чепурин и додао да је Русија која је вековима помагала балканске народе у борби за независност није остала по страни ни 1914. године. 

 

Полагање цвећа у Београду поводом 100 година од завршетка Првог светског рата
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Полагање цвећа у Београду поводом 100 година од завршетка Првог светског рата

Полагању венаца присуствовали су између осталих министар за науку и технолошки развој Ненад Поповић, престолонаследник Александар Карађорђевић и делегације амбасада земаља учесница у Великом рату. 

На Руској некрополи, на Новом гробљу у Београду, сахрањени су посмртни остаци руских војника који су погинули током Првог светског рата.

У њихову част подигнути су меморијални споменик „Руске славе“ и Иверска капела, испред којих се сваке године одржавају церемоније у знак сећања на жртве рата 1914—1918. год.

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/201811111117793267-Cepurin-ruska-nekropola/

 

 

»ВОЈНИЦИ ЦАРСКЕ ВОЈСКЕ РУСИЈЕ НИСУ МОГЛИ ДА НЕ ПОМОГНУ БРАТСКОЈ СРБИЈИ»

 

»Војници царске војске Русије нису могли да не помогну братској Србији», рекао је амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин на церемонији обележавања Дана примирја и стогодишњице завршетка Великог рата у коме је Србије изгубила трећину становништва.

Александар Чепурин на обележавању Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Церемонији су присуствовали амбасадор Русије Александар Чепурин, министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, државни сектерар министарства за рад Ненад Нерић, принц Александар Карађорђевић, чланови дипломатског кора и војни изасланици земаља учесница у Великом рату.

Церемонија је почела служењем опела страдалима у Првом светском рату након чега су интониране химне Русије и Србије.

Амбасадор Русије Александар Чепурин захвалио је окупљенима који су одали пошту руским војницима и истакао да је Велики рат поменио свет, те да је непходно да се обележавајући данашњу јубилеј подсети колико је важан мир и по коју цену су га извојевали преци.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Чепурин је подсетио да је Русија вековима подржавала балканске народе у борби за независност и да 1914. године није остала по страни.

»Војници царске војске Русије нису могли да не помогну братској Србији», рекао је амбасадор и нагласио да је неколико година касније Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца примила десетине хиљада »белих» емиграната из Русије који су, како каже, постали жртве револуције и грађанског рата.

»Данас се надамо да ће будуће генерације Срба, Руса и других народа тежити миру, сарадњи и јачању узајамног разумевања», навео је Чепурин.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)
 
 
»Данас се надамо да ће будуће генерације Срба, Руса и других народа тежити миру, сарадњи и јачању узајамног разумевања», навео је Чепурин.

„Руски цар Николај Други који је почетком 20 века улагао велике напоре како би се избегао рат у Европи» нагласио је Чепурин и додао да је Русија која је вековима помагала балканске народе у борби за независност није остала по страни ни 1914. године.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да Србија на данашњи дан треба да се сећа славних битака као што су Церска и Колубарска и битка на Кајмакчалану, али и Русије и Руса који су ратовали заједно са Србијом и помагали јој у Великом рату.

»Цар Николај Други је поставио ултиматумом савезницима да се наши војници пребаце из Албаније на Крф. Дан примирја је била велика заједничка победа Србије и Русије које су увек биле на правој страни у историји, као што су и данас», поручио је Поповић.

Извор: https://srb.news-front.info/2018/11/11/vojnitsi-tsarske-vojske-rusije-nisu-mogli-da-ne-pomognu-bratskoj-srbiji/

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти