Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Обележена пета годишњица оснивања РСХЦ

Кад је тешко  Руси! (видео, фото)

© Sputnik/ Олег Иванов

Сенка Милош

Пети рођендан Српско-руског хуманитарног центра обележен је данас у Нишу свечаношћу, али и показном вежбом спасавања у којој су учествовали српски ватрогасци-спасиоци и колеге из Русије.

У Нишу је одржан скуп посвећен раду Центра, на коме је заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Олег Баженов пренео колегама у Србији честитку министра за ванредне ситуације Владимира Пучкова.

„Током година рада, Центар је више пута показао ефикасност у гашењу пожара, борбама са поплавама и другим непогодама, у хуманом збрињавању људи, али и хуманитарном разминирању. Данас Центар није само једини регионални механизам борбе са ванредним ситуацијама, већ и сведочанство професионализма и нашег нераскидивог спасилачког братства“, стоји између осталог у честитки министра Пучкова.

Високим званицама окупљеним у Нишу поводом петог рођендана Српско-руског хуманитарног центра обратио се и српски министар за рад и социјална питања Александар Вулин, који је подсетио да се у протеклих пет година откад је Центар формиран променило много тога. Али да се није променило оно најважније.

„Мењала се опрема, стратегија и људи, али није спремност, способност и воља припадника Центра да буду ту за оне којима је помоћ потребна, за оне који страдају, којима је потребна спасилачка рука, људска солидарност“, рекао је Вулин.

„Дивили смо се и били бескрајно захвални када сте дошли у Обреновац током поплава. Поштовали смо вашу храброст, али изнад свега људску солидарност и решеност да будете са нама када је то потребно. Није нам фалио обучених људи у полицији, ватрогасној служби, Црвеном крсту, али требала нам је ваша солидарност и осећај да нисмо сами. Све се поновило када је дошла мигрантска криза. Када свет још није разумео шта се дешава, били сте ту уз нас, на основу једног позива да помогнете. Кад год је тешко, сви зову Центар у Нишу, а када су мирна времена, онда о њему причају лажи, говоре лоше. Из разних земља о њему се говори као о мрачном, тајанственом месту које има зле намере. А када дођу тешка времена, онда се очекује његова подршка. Али она увек стигне, без обзира одакле вапај долазио“, истакао је министар Вулин.

Руски ватрогасци - спасиоци и припадници Горске службе спасавања на показној вежби у Нишу.
ОЛЕГ ИВАНОВ
Руски ватрогасци - спасиоци и припадници Горске службе спасавања на показној вежби у Нишу.

Он је најавио и једну важну новину. Министарство рада ће убудуће са Хуманитарним центром у Нишу радити на оспособљавању наших људи у области безбедности и заштите на раду.

Директор Центра са српске стране Бојан Гламочлија истиче да су владе Руске Федерације и Републике Србије уложиле велики труд да би Центар био формиран и да би заживео као организација за деловање у хуманитарним и ванредним ситуацијама.

Министар Александар Вулин у РСХЦ у Нишу.
© SPUTNIK/ ОЛЕГ ИВАНОВ
Министар Александар Вулин у РСХЦ у Нишу.

„Догађаји који су уследили оправдали су формирање нашег Центра. Током великих поплава и пожара сачували смо животе људи, али и материјална богатства, не само Србије већ и земаља региона. Била је то потврда да смо на добром путу“, рекао је Гламочлија поздрављајући присутне.

Запослени у центру имали су прилику да чују и обраћање државног секретара у Министарству унутрашњих послова Милосава Миличковића и начелника Сектора за ванредне ситуације, помоћника министра Унутрашњих послова Србије Предрага Марића који је, као човек из посла, за Центар имао само речи хвале.

Пети рођендан Руско - српског хуманитарног центра.
© SPUTNIK/ ОЛЕГ ИВАНОВ
Пети рођендан Руско - српског хуманитарног центра.

После додела медаља и захвалница заслужним за рад Центра, у Нишу је одржана показна вежба ватрогасаца-спасилаца у којој су учествовали и представници волонтерских организација и цивилне заштите.

Симулирано је спасавање људи из аутомобила који је заглављен на спрату зграде услед поплаве. Својим умећем присутне су задивили припадници Горске службе спасавања и ватрогасци-спасиоци.

Заменик министра за вандредне ситуације Олег Баженов уручује одликовање директору Центра Бојану Гламочлији.
© SPUTNIK/ ОЛЕГ ИВАНОВ
Заменик министра за вандредне ситуације Олег Баженов уручује одликовање директору Центра Бојану Гламочлији.

Прослава петог рођендана Српско-руског хуманитарног центра настављена је седницом Управно одбора, на којој ће бити речи о обукама спасилаца у посебном тренинг центру који је недавно формиран у Нишу. Подсетимо, само прошле године више од 250 ватрогасаца-спасилаца захваљујући Центру боравило је на обуци у Руској Федерацији.

Центар је поводом петог рођендана добио посебне похвале од Међународне организације цивилне заштите из Женеве, чији представник такође брави у Нишу.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Пета годишњица оснивања Руско-српског хуманитарног центра

Пуних пет година Српско-руски хуманитарни центар у Нишу значајан је партнер Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у време елемнтарних непогода у земљи и региону.

Руски специјалци гасили су хеликоптерима пожаре, евакуисали поплављене, спасавали завејане и чистили терене од неексплодираних бомби. Уз то, редовно обучавају наше спасиоце у Нишу и Москви.

"Ваши људи су велики професионалци. Размењујемо искуства и показујемо им како реаговати у време земљотреса, поплава, великих саобраћајних несрећа, непредвиђених ситуација", истиче руски спасилац Никита Потапов.

Овај центар је Србији до сада помогао са више од 20 милиона евра. Добили смо 18 пожарно-спасилачких возила, 20 теренских аутомобила, четири робота и неколико стотина тона хуманитарне помоћи.

Пуних пет година сваке секунде прати се хидрометеоролошка ситуација у региону, размењују подаци са Москвом и Женевом и планирају акције за отклањање последица елемнтарних непогода.

"Информације су веома значајне. Оне се односе на космички мониторинг и на моделирање сваке ванредне ситуације. Значи, буквално свака ванредна ситуација, био то пожар или поплава, може да се предвиди њено кретање у даљем реалном времену", објашњава директор Центра Бојан Гламочлија.

Из Ниша је слата опрема пут Албаније, Босне и Херцеговине, Словеније. Опремљени су прихватни центри у Прешеву, Шиду и Кањижи. Ове године планира се усавршавање и техничко опремање полигона за висинску обуку српских спасилаца у Нишу, какву је до сада у Москви прошло 300 српских професионалаца.

Поводом обележавања петогодишњице оснивања Центра, делегација руског министарства допутовала је у радну посету Нишу, где ће посматрати вежбе српских спасилаца и добровољаца, а такође ће обићи центар за обуку и друге објекте у којима се спасиоци обучавају, наводи се у саопштењу, преноси Тас.

Чланови руске делегације су, заједно са српским колегама, учествовали и на састанку Управног одбора Руско-српског хуманитарног центра и разговарати о изгледима за његов развој, а присуствоваће и отварању форума "Пет година на Балкану" посвећеног петој годишњици Центра.

У саопштењу руског министарства се напомиње да су руски специјалисти били први који су притекли у помоћ српском становништву у време поплава пре три године.

"У року од 48 сати, они су евакуисали више од 2.000 особа, међу којима 600 деце, из поплављене области у Обреновцу. Поред тога је руско Министарство за ванредне ситуације авионом доставило више од 140 тона различитог хуманитарног товара Србији и Босни и Херцеговини у оквиру те операције", подсећа руско министарство.

У саопштењу се наводи и да заједничка руско-српска јединица Центра уклања експлозивне објекте са територије Србије од 2008. године.

Поводом обележавања јубилеја одржана је и показна вежба и културно уметнички програм, а министру је заменик министра за ванредне ситуације Руске федерације Олег Баженов уручио награду и медаљу за сарадњу.

Прослави су присуствовали и државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Милосав Миличковић и начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Вулин изразио захвалност Центру

Министар за рад Александар Вулин најавио је да ће у наредном периоду то министарство и Центар унапредити своју сарадњу.

Вулин је честитао припадницима Центра јубилеј и захвалио им се за храброст, солидарност за то што су били, како је рекао, уз нас кад год је било тешко.

Захвалио им је зато што су били ту на самом почетку мигрантске кризе и пре него што су многи препознали колико је помоћ потребна Србији.

"Министарство рада је веома поносно на сарадњу са министарством за ванредне ситуације Руске Федерације. Били смо увек ту кад је потребно и заједно смо на страни људи, на страни оних којима је помоћ била потребна", рекао је Вулин.

Најавио је да ће у наредном периоду Министарство рада и Руско-српски хуманитарни центар наставити да раде и да ће унапредити своју сарадњу.

Према његовим речима, на првом месту успоставиће заједничку обуку у области здравља и заштите на раду, односно безбедности на раду.

"Учинићемо напор да омогућимо нашим послодавцима и радницима да се обуче за све оне ствари које су потребне да би безбедност наших радника и бездедност радног процеса била боља и да би била унапређена", рекао је Вулин.

Понављајући да је Руско-српски хуманитрани центар увек био ту да помогне грађанима Србије, Вулин је навео да ми то нећемо заборавити и да смо веома поносни на сарадњу и што ће се она и даље развијати.

"Слушали смо пуно злонамерних прича о Центру. Слушали смо приче о томе како је овај Центар све само не хуманитаран, али као сто можете да се уверите он има само једну сврху, а то је да буде уз људе којима је тешко и који пате", истакао је Вулин.

Према његовим речима, једина сврха Центра је да буде уз људе без питања одакле су, из које земље су, али и без питања којој земљи је помоћ потребна.

"Знам да ће центар наставити тако да се понаша, а Влада Србије му је на томе захвална баш као и сви грађани", рекао је Вулин.

Навео је да се данас појавио на обележавању годишњице зато што се министарство на чијем је челу бави људима, баш као и Центар и да нема природнијег савеза.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти