Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Обновљен “Руски некропољ” на Новом гробљу

Захваљујући напорима Фондације "Руски некропољ" и уз помоћ влада Србије и Русије, обновљено руско гробље у Београду, на коме почивају неки од великана руске емиграције после Првог светског рата.

На "Руском некропољу", које је у саставу београдског Новог гробља, почивају руски војници који су се у Првом светском рату борили за слободу Србије, као и руски имигранти који су пред Октобарском револуцијом 1917. године уточиште нашли у Србији.

Радови на обнови гробља приведени су крају и обновљени су Иверска капела, меморијални споменик Руске славе и свих 755 гробних места у којима почива око 3.000 људи.

Председник Фонда "Руски некропољ" Ненад Поповић каже да то гробље није само обичан споменик културе, већ и симбол нераскидивог пријатељства српског и руског народа која траје вековима.

Према његовим речима, обнављањем Руског некропоља обнавља се и свест српског народа о томе ко су му пријатељи и шта су ти пријатељи чинили за Србију у прошлости.

"То је за нас била света мисија и зато је Некропољ морао бити обновљен", додао је Поповић.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин истакао је да је руско гробље у Београду и сам чин његове обнове симболични показатељ, гест и један од знакова древних и снажних руско-српских веза.

О значају гробља, руско-српским везама уочи и после Великог рата и биографијама исткнутих Руса у Србији говорили су истакнути историчари и архивисти из Србије и Русије, као и представници двеју православних цркава, а Фондација "Руски некропољ" припремиће монографију.

Извор: РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти