Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Одржан телефонски разговор Председника Русије Владимира Путина и Председника САД Барака Обаме

Одржан телефонски разговор Председника Русије Владимира Путина и Председника САД Барака Обаме

Били су размотрени различите аспекте кризне ситуације у Украјини пре свега у југо-источним регијама којима је завладао покрет протеста против политике актуелних кијевских власти.

Са руске стране било је истакнуто да протестне акције у Доњецку, Луганску, Харкову, Славјанску и другим градовима украјинског југо-истока - резултат отсуства жеље и способности код руководства у Кијеву да узима у обзир интересе руског становништва и становништва за које је руски језик матерњи. Владимир Путин је позвао Барака Обаму да максимално искористи све постојеће код америчке стране могућности како не би се допустило примењивање силе и крвопролиће.

Као одговор на изражену од стране Председника САД-а забринутост поводом наводно постојећег мешања на југо-истоку Украјине Председника Русије је истакао да такве спекулације основане на непоузданој информацији. Актуелне украјинске власти морају да у првом реду мисле о томе да реално укључе све основне политичке силе и регије у транспарентан процес елаборисања новог устава који би гарантовао основна права и слободе грађана, федеративно уређење земље и њен ванблоковски статус.

Било је договорено наставити тражење путева дипломатске сарадње у контексту ситуације у Украјини уочи планираног састанка четири страна (Европска Унија, Русија, САД, Украјина) у Женеви 17. априла.

14. априла 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти