Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Одржана је посета Председника Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко Републици Србији

Током другог дана посете Председника Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко Републици Србији одржани су њењи преговори са Председником Републике Србије Томиславом Николићем и Патријархом Српским Иринејем.

Србија ће задржати своју неутралну позицију и неће уводити санкције Руској Федерацији, рекао је председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председницом Савета Федерације, горњег дома Парламента Руске Федерације, Валентином Матвијенко.

 Председник Србије је позвао руске компаније да улажу у пољопривредну производњу у Србији, истакавши да пољопривредници у нашој земљи умеју квалитетно да произведу, али да им недостаје капитал.

Велики део пољопривредне производње Србије заврши на руском тржишту, где су ти производи неопходни, тако да би сарадњом на том пољу била остварена огромна корист за обе стране, пренео је Танјуг.

Председник Николић је такође изразио жаљење због одустајања од реализације пројекта "Јужни ток", рекавши да је то ненадокнадив губитак за Србију.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко изразила је велико задовољство развојем пријатељских односа Србије и Руске Федерације, што је, како је истакла, у доброј мери и одраз великог пријатељства председника две земље, Томислава Николића и Владимира Путина.

Информисала је председника Николића о успостављању блиских веза међу парламентима Србије и Руске Федерације и споразумима који су потписани. Такође, председница Савета Федерације подржала је принципијелан став наше земље да се криза у Украјини решава искључиво мирним путем.

Метвијенкова је истакла да многе руске компаније проналазе пословни интерес да улажу у Србији и изразила уверење да ће се тај тренд наставити и у будућности.

Председник Републике Томислав Николић и председница Савета Федерације Валентина Метвијенко разговарали су и о учешћу Руске Федерације у изградњи Храма Светог Саве у Београду, наводи се у саопштењу.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је данас, 13. маја 2015. године, у Патријаршији српској у Београду гђу Валентину Матвијенко, председницу Савета Горњег дома Парламента Руске Федерације, са сарадницима.

Пријему је присуствовао и Његова Екселенција Амбасадор Руске Федерације у Србији г. Александар Васиљевич Чепурин. Током разговора наглашен је значај очувања живог историјског сећања на заједничке историјске напоре, које нераскидиво повезује два једнокрвна, једноверна православна словенска народа, руског и српског, који ће ускоро прославити заједнички дан Словенске писмености и културе – празник Светих Ћирила и Методија.

Гђа Матвијенко је поздравила овогодишње заједничко дело које су благословиле Руска Православна Црква и Српска Православна Црква – доношење Благодатног огња из Светог града Јерусалима уочи празника Васкрса, изражавајући наду да то убудуће може постати лепа традиција.

Светејши Патријарх г. Иринеј је изразио благодарност Српске Православне Цркве на несебичној помоћи коју Руска Православна Црква и Руска Федерација чине за завршетак радова и унутрашње живописање Храма Светог Саве на Врачару.

Патријарх српски г. Иринеј је, заједно са гђом Валентином Матвијенко, дао краћу изјаву за руске медије који су пропратили ову посету Српској Православној Цркви, пожелевши високој и уваженој гошћи пуно успеха у њеном даљем одговорном раду.

Валентина Матвијенко је такође одржала предавање у свечаној сали Ректората Београдског Универзитета на тему "Актуелна питања постизања безбедности и стабилности у Европи". 

 РТС, Танјуг, Српска православна црква

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти