Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: ОЕБС да се више ангажује по питању Косова

Лавров: ОЕБС да се више ангажује по питању Косова

Сергеј Лавров и Анђелино Алфано

© Sputnik/ Эдуард Песов
 

Русија би хтела да види већу ангажованост ОЕБС-а на Косову како би се разрешили сви преостали проблеми у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је истакао да се са министром иностраних послова Италије Анђелином Алфаном, који уједно обавља и функцију председавајућег ОЕБС-а, договорио да ће заједничким напорима подржати активности те међународне организације на Балкану, а пре свега на Косову.

„Нашим заједничким напорима ОЕБС ће наставити активности на Балкану, а пре свега би Русија хтела да та улога буде видљивија на Косову и то како би се разрешили преостали проблеми у складу са резолуцијом 1244 СБ УН“, рекао је Лавров.

Када је реч о Конгресу националног дијалога Сирије, који је недавно одржан у Сочију, Лавров је изразио наду да ће резултати скупа помоћи специјалном изасланику УН за Сирију Стафану де Мистури да активира женевски процес преговора.

Лавров је прокоментарисао и одлазак дела сиријске опозиције са Конгреса рекавши да су разлози који су навели „измишљени“ и „вештачки“, те да немају везе са самим догађајем.

Говорећи о Украјини, Лавров је изразио забринутост због пораста провокација од стране „добровољачких батаљона“ на линији разграничења са Донбасом, додавши да су и Русија и самопроглашене републике Доњецка и Луганска спремне на одређену флексибилност када је реч о усвајању закона по специјалном статусу Донбаса.

Лавров се осврнуо и на питање Либије рекавши да Русија подржава идеју УН да се криза у тој земљи реши путем националног дијалога, као и да је узрок читавог хаоса у тој земљи нелегална интервенција НАТО-а, која није била у складу са резолуцијом Савета безбедности.

Руски министар је рекао и да постоји могућност да Русија организује сличан конгрес за Либију као што је то недавно учинила за Сирију у Сочију.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти