Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

„Од Косова до Крима"

У Медиа Центру у Београду је одржан округли сто на тему „Од Косова до Крима: једностраности и манипулације у вези са правом на самоопредељење“.

Учесници међу којима су били Руски Амбасадор Александар Чепурин, председник Центра за развој међународне сарадње др Стевица Деђански, извршни директор Центра за развој међународне сарадње Драгомир Анђелковић и други су размотрили питања Косова и Крима.

„Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje“

Александар Чепурин навео је четири разлога због чега не треба поистовећивати ова два случаја, а под првим сматра то што Косово никад није имало своју државност, док Крим, како је навео, има "традицију државности од XV века".

Крим је ушао у састав руског царства у XVIII веку, а "незаконито" је предат Украјини 1954. године.
"Хрушчов је предао Крим без икакве процедуре предвиђене Уставом, то је била само одлука Председништва бившег ССР-а", рекао је Чепурин.

Други разлог који разликује Косово и Крим је то што, како је навео, албанско становништво на Косову није искористило све процедуре у оквиру државе Србије за остваривање права на самоопредељење, док је становништво Крима учинило то путем референдума.
"У Украјини је изведен државни удар и предузети су једнострани кораци за смањивање аутономије Крима", рекао је амбасадор и додао да је у случају Косова било "утицаја спољног фактора", док на Криму није било страног војног мешања.

Чепурин је навео и последњи разлог који разликује ова два случаја, а то је што је Косово "у складу са свим важећим међународним документима део Србије - на првом месту резолуција Савета Безбедности УН 1244, док за Крим не постоји ниједан правнообавезујући документ".

Такође Амбасадор Русије изјавио је да Русија има чврст и поуздан став о непризнавању Косова и додао да је то традиција која се не мења.

Извор - Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти