Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Орбан у Москви гарантовао за Јужни ток

ПОСЕТА МАЂАРСКОГ ПРЕМИЈЕРА МОСКВИ ПОКАЗАЛА ДА ДВЕ ЗЕМЉЕ ПОЧИЊЕ ДА ПОВЕЗУЈЕ И ЗАЈЕДНИЧКИ ПОГЛЕД НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈУ

* Потписан уговор према којем ће Русија изградити два нова блока једине мађарске атомске централе, а Москва ће за тај пројекат одобрити Будимпешти 10 милијарди евра повољног кредита

________________________________________________________________________________________________

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан посетио је Москву и разговарао и са шефом руске државе Владимиром Путином.

Његова посета потврдила је нову и важну тенденцију у односима две земље: да их све више зближава заједнички поглед на глобализацију и националне вредности. Сам Орбан у руској престоници није крио да у његовој земљи све већи број људи говори о „евроазијском избору”.

Русија је за Мађарску трећи по значају трговински партнер, а данас су још у Москви били потписани „солидни економски документи”.  Главни међу њима је уговор о градњи два нова блока једине Мађарске атомске централе „Пакш”. Вредност посла је 10 милијарди евра, а Русија је пристала да ту суму стави Будимпешти на располагање у форми кредита.

Путин је мађарског премијера примио у својој подмосковској резиденцији Ново Огарјово. У разговору је посебно било речи о реализацији пројекта гасовоца Јужни ток.

Орбан је, како се и очекивало, потврдио да је Русија поуздани снабдевач његове земље енергентима.

Када су се заједно појавили пред новинарима, прво је реч узео руски лидер и рекао: „Размотрили смо перспективу сарадње у области традиционалне енергетике. Русија Мађарској обезбеђује око 80 одсто нафте и 75 одсто природног гаса.

„Мађарска има намеру – нагласио је Орбан - да изврши све своје обавезе из пројекта Јужни ток. Све што је предвиђено  уговором који је потписала са „Гаспромом”.

Према његовим речима, Будимпешта ће већ током првог квартала 2014. завршити комплетну разраду техничких делова пројектне документације којом ће бити опредељена маршута гасовода преко територије Мађарске. Сама градња мађарског дела трасе почеће у априлу 2015, а први кубни метри гаса стићи ће у ту земљу – почетком 2017. године.

 

Извор: Fakti.org

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти