Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Орден Светог краља Милутина г. Александру Торшину

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручиo је данас, 2. децембра 2014. године, на свечаности у Патријаршији српској у Београду орден Светог краља Милутина г. Александру Порфиријевичу Торшину, првом заменику председника Савета Скупштине Руске Федерације и оснивачу Међународне фондације "Свети Сава Освећени" за очување хришћанских светиња на Косову и Метохији.

Свечаној додели високог признања наше Свете Цркве присуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода Преосвећена господа Епископи шабачки Лаврентије, сремски Василије, зворничко-тузлански Хризостом и рашко-призренски Теодосије.

У одлуци Светог Синода, коју је прочитао главни секртетар Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, наводи се да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог краља Милутина, додељује г. Александру Торшину за његову делатну љубав према Српској Православној Цркви и српском народу, нарочито показану оснивањем Међународне фондације "Свети Сава Освећени" за очување хришћанских светиња на Косову и Метохији.

Свечаности у Патријаршијском двору присуствовали су, поред амбасадора Руске Федерације г. Александра Чепурина, представници јавног живота српске престонице, као и бројне медијске екипе.

Торшин је захвалио СПЦ на урученом ордену истичући да је веома срећан због тог високог одликовања. "Урадићемо све да ојачамо наше везе", рекао је Торшин новинарима додајући да је дошло време да више значи братско раме него обичне речи.

Истакао је да треба више пажње посветити регионалној сарадњи додајући да су Русија и Србија и "генетски повезане" и да "смо заједно непобедиви".

Говорећи о КиМ, нагласио је да су хришћанске светиње биле на варварски начин порушене и да то није само питање новца за обнову већ да то мора "чврсто да буде осуђено".

 

Источник - СПЦ

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти