Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Oткривена биста Mилорада Павића у Београду

Биста чувеном књижевнику Mилораду Павићу откривена jе данас испред зграде у коjоj jе живео и у коjоj се данас налази његов Легат. Бисту су открили амбасадор Руске федерациjе у Србиjи Aлександар Чепурин, градоначелник Београда Синиша Mали, удовица Mилорада Павића, књижевница Jасмина Mихаиловић и аутор, руски ваjар Григори Потоцки.

Чепурин jе истакао да jе важно да биста Павићу сада постоjи и у Београду, напомињући да jе мало познато да чувени српски књижевник и академик има бисту и у Mоскви, испред Библиотеке стране литературе, jедне од наjвећих у свету. Mали jе рекао jе да jе Mилорад Павић своj рад посветио бољем упознавању и разумевању руског и српског народа, наводећи да су његова дела мостови коjи спаjаjу руску и српску културу.

Градоначелник jе захвалио аутору Потоцком, коjи jе поклањањем рада граду и Легату Mилорада Павића, потврдио да између руског и српског народа постоjи дубоко приjатељство.

"Mи се овиме одужуjемо великом писцу и Београђанину и показуjемо Београђанима и гостима града чиме се поносимо", рекао jе Mали.

За аутора, ваjара Григориjа Потоцког, откривање бисте jе велики историjски догађаj, а Mилорад Павић писац "броj jедан" у свету, због чега jе и преведен на 38 jезика.

Српски и руски народ, како jе рекао, имаjу исти ментални склоп и историjске корене, и управо jе зато Павић цео опус преведен на српски.

"Имамо  исте вредности, обjедињуjе нас доброта... Важно jе да се jедни према другима односимо на добар начин и Павић се увек трудио да то покаже, пишући о томе шта цоцвека чини човеком, зато jе он ванвременски писац", рекао jе Потоцки и додао да се Русиjа поноси Павићем и сматра га своjим писцем.

"Док постоjи тако велики писац, српски народ ће остати велики и заузимаће jедно од првих места у свету по духовности своjе културе", поручио jе Потоцки.

Павићева удовица, књижевница Jасмина Mихаjловић, коjа jе угостила званице и новинаре у Легату, истакла jе да jе Павић преведен на 38 jезика, показуjући пишцев радни сто и собу у коjоj jе стварао, а скромне поклоне предала jе амбасадору, градоначелнику и аутору бисте.

Oна jе рекла новинарима да jе њен живот са књижевником био узбудљив, а да jе после његове смрти постала "станар и кустос његовог музеjа", чуваjући Легат Mилорада Павића.

"Напорно jе радити са много земаља, на много jезика, архивирати грађу... Сада представљам два писца, тамо где излазе његове књиге, jа сам в.д. jедног пица.. али не жалим се и важно ми jе ово откривање бисте, да не морам више старнцима да цртам где треба да дођу", рекла jе Mихаjловић.

Jедан од наjпревођениjих српских књижевника, Mилорад Павић, живео jе од 1929. до 2009. године, а од 1992. до смрти живео jе у улици Браће Барух 2, где се данас налази његов Легат и где jе откривена биста.

Танјуг

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти