Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Отварање парка „Александров“ у Београду

Отворен парк Александров у Београду

Откривањем спомен-плоче и сађењем брезе симболично је отворен парк Александров, на иницијативу министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића. Ансамбл "Александров" вечерас ће наступити 12. пут. Један од наступа био је и 1999. године, непосредно после бомбардовања наше земље.

"Ансамбл 'Александров' оставио је дубок и неизбрисив траг у памћењу српског народа, по својим несвакидашњим уметничким, као и по својим, што је за нас много важније, људским квалитетима", навео је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Хор "Александров" је настао 1928. године, а име је понео по оснивачу-композитору Александру Васиљевичу Александрову, аутору химне Совјетског Савеза и Русије.

"Требало би да овај парк буде испуњен још лепшим садржајем да буде привлачно и лепо место за шетњу Београђана и место радости", истакао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

У оквиру церемоније отварања парка Александров, ансамбл се представио са четири нумере.

"Данас, ми ћемо извести управо ове песме које су врло драге за нас и наравно оне ће живети и у будућности у нашим срцима и нашим душама", нагласио је пуковник Генадиј Сачењук, културно-уметнички директор ансамбла "Александров".

Вечерашњи концерт у Центру "Сава" РТС ће снимати и одложено емитовати.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Спутњик на лицу места: Отварање парка „Александров“ у Београду

Отварање парка Александров

© Sputnik/ Александар Милачић

Академски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“ наступиће данас у Сава центру.
 

То ће бити прво гостовање хора у новом саставу у Београду након авионске несреће која се догодила 25. децембра прошле године изнад Сочија, када је живот изгубило 92 путника и чланова посаде, међу њима и 64 члана хора Црвене армије.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас чланове Академског ансамбла песама и игара Руске армије „Александров“, пред њихов вечерашњи наступ у Центру „Сава“.

Спомен-табла руском војном ансамблу „Александров“ данас ће бити свечано откривена у парку између Споменика цару Николају Другом Романову и Руског дома.

Александар Вучић примио представнике хора Александров
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Александар Вучић примио представнике хора Александров

„Хор Александров увек је пружао инспирацију људима у најкритичнијим ситуацијама, а данас је њима потребна наша подршка. Својим наступима учинили су да пријатељство два народа буде још израженије. Добијали су аплаузе публике широм света, а надам се да ће данас у Београду показати да су задржали свој јединствени квалитет звука и снажну енергију“, истакао је председник Вучић.

Спомен плоча хору „Александров“
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Спомен плоча хору „Александров“

Представници Амбасаде Руске Федерације, Руског дома у Београду и хора Александров захвалили су на иницијативи за постављање спомен-табле и указали на то да је именовање парка по Ансамблу Александров одраз веома добрих односа два народа. Они су упутили позив председнику Вучићу да посети здање и музеј хора „Александров“ током боравка у Москви у децембру ове године.

Отварање парка Александров у Београду
© SPUTNIK/
Отварање парка Александров у Београду

„Спремни смо да наше односе даље развијамо и унапређујемо. Ово је историјски догађај, и то је велика част како за наш хор, тако и за целу Русију“, истакли су чланови хора „Александров“ и изразили захвалност за подршку Србије након трагедије која их је задесила у децембру 2016. године.

 
Ансамбл „Александров“ наступио у новом саставу
 

Такође, парк који се налази на простору од Споменика цару Николају Другом Романову до Руског дома у Београду, од данас ће носити име „Александров“, по истоименом руском ансамблу.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић подсетио је јуче да је Скупштина града почетком године донела одлуку да се овом парку додели име „Александров“, по ансамблу који је у нашој земљи гостовао 11 пута.

„Ансамбл, односно хор, плесна група и оркестар, који има светску славу, ове године прославиће 87 година постојања. Нас је задужио великом подршком за време бомбардовања 1999. године“, рекао је Младеновић за РТС.

Према његовим речима, овај парк у центру Београда досад није имао формално име, и на овај начин Београд и Србија ће се одужити овом ансамблу.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Кад „Александров“ запева песму са Солунског фронта (видео)

Академски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“ наступио је данас у Београду приликом постављање спомен-табле у парку који од данас носи њихово име.

Том приликом извели су и чувену српску песму са Солунског фронта „Тамо далеко“.

Хор „Александров“ ће вечерас наступити у Центру Сава, и то ће бити њихов први концерт након авионске несреће која се догодила 25. децембра прошле године изнад Сочија, када је живот изгубило 92 путника и чланова посаде, међу њима и 64 члана хора Црвене армије.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

ОТВАРАЊЕ ПАРКА ХОРА АЛЕКСАНДРОВ У СРБИЈИ (ДИРЕКТАН ПРЕНОС)

 

 

 

У главном граду Србије данас се отвара парк руског Хора Александров. Он се налази у центру града близу споменика Цару Николају Другом.Свечаном отварању присуствоваће и уметници из самог ансамбла.

Предвиђено је да се током церемоније појаве председник Србије Александар Вучић и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин као и уметнички директор ансамбла Г.К. Саченјук. Након тога биће отворена и спомен табла са називом парка а биће засађен и низ бреза у част пријатељства два народа. Хор Александров одсвираће три песме.

Пре отварања представници Хора одржаће састанак са председником Србије а вечерас концерт у Центру Сава.

Ово је 12-та по реду посета Хора Александров Београду а српска песма «Тамо далеко» коју изводи овај хор изазива бурну реакцију. Ово је прва посета хора Београду у новом саставу.

Преузето је са https://srb.news-front.info

 

ВИДЕО: ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ ЗА ДВА НАРОДА — У БЕОГРАДУ ОТВОРЕН ПАРК ХОРА АЛЕКСАНДРОВ

У главном граду Србије данас је именован парк руског Хора Александров. Он се налази у центру града близу споменика Цару Николају Другом. Свечаном отварању присуствовали су српски и руски званичници, као и уметници из самог ансамбла.

 

Сниматељ Борислав Станојевић

Приликом отварања они су симболично засадили у парку брезе, а на улазу, лево од споменика, појавила се и спомен плоча.

Хор је одпевао три руске песме — «Свети рат», «Александрову песму» и «Дан Победе» — и «Тамо далеко» на српском језику.

Министар културе Србије Владан Вукосављевић подсетио је тим поводом на велику трагедију која се догодила хору Александров у децембру прошле године.

«Хор Александров је такође велики пријатељ Србије. Он је био са нама у тајтежим тренуцима», рекао је министар.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин  се захвалио властима Београда за инициативу, а и свим присусним што су нашли време да дођу на свечано отварање.

«И парк и ансамбал Александров су названи по веиком руском уметнику Александру Васиљевићу Александрову. Он није само руководилац и оснивач ансамбла, него и аутов химна СССР-а и Русије», — подсетио је дипломата.

У име власти Београда говорио је заменик градоначелника Андрија Младеновић.

«Овај парк је добио инициативу министра Вукосављевића одмах након трагедије која се десила крајем децембра прошле године… Београђани су још тада показали колико они цене и колико им је стало до ансамбла».

Уметнички руководилац хора Генадиј Сачењук је се захвалио властима и народу Србије.

«Русију и Србију уједињује векивно братско пријатељство и ми веома ценимо односе наших народа».

 

Комплетну верзију свечаног отварања гледајте у директном преносу NewsFront — Србија 

Пре отварања представници Хора одржао је састанак са председником Србије а вечерас ће имати концерт у Центру Сава.

Академски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“ сматра се симболом и поносом руске културе и има традицију дугу чак 87 година. Ансамбл броји више од 200 људи, укључујући 150 професионалних уметника: солисте, мушки хор, оркестар, плесачке групе, а репертоар обухвата више од 2.000 песама. То су народне, родољубиве и војничке песме и игре, а изводе и духовну музику и класике руских и светских композитора.

 

фото Лола Ђорђевић

У целом свету тај ансамбл стављају у ранг са руским брендовима као што су Бољшој театар, Ермитаж, Третјаковска галерија и Музеј дијаманата московског Кремља.

Најпознатији војни хор на свету у Београду је гостовао 12 пута, а последњи наступ гардијски оркестар Руске војске и ансамбл имали су 20. октобра прошле године у Сава центру, поводом Дана ослобођења Београда. Одушевљена публика слушала је чувене песме «Очи чарније», «Подмосковске вечери», «Каљинка», «Каћуша», «Пољушко поље», а на крају концерта хор «Александров» отпевао је «Тамо далеко» пред публиком која је стојећи аплаудирала, а многи су и плакали.

Нажалост, у несрећи која се догодила 25. децембра прошле године када се авион Ту-154 срушио у Црно море погинула су 64 члана хора „Александров“. Министарство одбране Руске Федерације обновило је Ансамбл у најкраћем року и први наступ су имали већ у фебруару у Москви.

Преузето је са https://srb.news-front.info

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти