Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Патрушев предложио меморандум о безбедносној сарадњи

Секретар Савета безбедности Русије је рекао да се геополитичка ситуација у свету мења, да је врло динамична - укључујући динамичне промене на Балкану
Свечани дочек испред Палате "Србија" (Фото МУП Србије)

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев предложио је МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.

Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је на почетку састанка са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора.

Он је навео да се нада да ће нацрт тог документа бити усаглашен како би био припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбедности, која ће бити одржана идуће године у Русији.


Николај Патрушев и Небојша Стефановић (Фото МУП Србије)

Према његовим речима, постоји типски нацрт тог документа који Савет безбедности РФ има са најповерљивијим партнерима. Он је подсетио да је последњи састанак Савета безбедности РФ са делегацијом МУП-а Србије био ове године у Грозном, када се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности у билатералном саставу.

„Данас имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса”, рекао је Патрушев. Он је навео да се од последњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свету мења, да је врло динамична, укључујући динамичне промене на Балкану. Како је рекао, Србија је постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности.

„Рачунамо на ваше учешће на следећој конференцији 2017. године”, навео је Патрушев и додао да ће МУП добити званичан позив за учешће на тој конференцији.

Танјуг

Стефановић: Остварити још бољу сарадњу са руским службама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама, те да ће данас са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевом разговарати о односу Србије и Русије у области безбедности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области.

На почетку састанка са секретаром Савета безбедности Руске Федерације, Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбедносном ситуацијом у Србији, о сутуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала.


Састанак српске и руске делегације у Палати "Србија" (Фото МУП Србије)

„Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца”, каже Стефановић.

Министар наводи да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом.

„Сматрамо да постоји место за унапређење сарадње и да и у наредном периоду можемо да разменимо ближе наша искуства у овим областима”, рекао је Стефановић. Он је пре састанка са сарадницима приредио свечани дочек за секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Патрушева испред Палате Србија.

Дочеку и састанку присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Танјуг

Стефановић и Петрушев положили венце на споменик

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и секретар Савете безбедности Руске федерације Николај Патрушев положили су данас венце на споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату, саопштио је МУП. Стефановић и Патрушев су положили венце пре састанка у Палати Србија.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев допутовао је данас у дводневну посету Србији. За после подне је заказан састанак Патрушева са председником Србије Томиславом Николићем.

Стефановић са представницима МУП Русије  о унапређењу сарадње

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са замеником министра унутрашњих послова Руске Федерације Игором Зубовим и замеником директора руске Федералне службе обезбеђења Виктором Тулуповим о унапређењу сарадње у области борбе против организованог криминала и тероризма.

Стефановић и Зубов оценили су да је досадашња сарадња добра, али да има простора за унапређење у виду ефикасније размене оперативних података у борби против наркотика, тероризма, кријумчарења људи и илегалних миграција, наводи се у саопштењу МУП-а, преноси Танјуг.

Министар је истакао да у области борбе против наркотика размена знања и искуства са руским колегама може допринети већој ефикасности српске полиције и предложио сарадњу у виду обука и стручног усавршавања.

У разговору са замеником директора руске Федералне службе обезбеђења Тулуповим договорен је наставак сарадње кроз програм обука и током наредне године у области заштите штићених личности и објеката.

На састанку је договорено да ће у наредном периоду бити потписан споразум о сарадњи Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације.

Зубов и Тулупов чланови су делегације коју предводи секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушов, подсећа се у саопштењу.

 

 

Озбиљна понуда Патрушева Србији

Танјуг, Никола Јоксимовић


Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев предложио је данас МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса. Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је на почетку састанка са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора. Он је навео да се нада да ће нацрт тог документа бити усаглашен како би био припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбедности, која ће бити одржана идуће године у Русији.

 

 

Према његовим речима, постоји типски нацрт тог документа који Савет безбедности Русије има са најповерљивијим партнерима. Он је подсетио да је последњи састанак руског Савета безбедности са делегацијом МУП-а Србије одржан ове године у Грозном, када се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности у билатералном саставу. „Данас имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса“, рекао је Патрушев. Он је навео да се од последњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свету мењала, да је врло динамична, укључујући динамичне промене на Балкану. Како је навео, Србија је постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности. „Рачунамо на ваше учешће на следећој конференцији 2017. године“, изјавио је Патрушев и додао да ће МУП добити званичан позив за учешће на тој конференцији.

Стефановић је рекао да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама, и да ће са Патрушевим разговарати о односу Србије и Русије у области безбедности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области. На почетку састанка, Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбедносном ситуацијом у Србији, о ситуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала. „Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије, и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца“, рекао је Стефановић. Министар је навео да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом. Из прес службе руског Савета безбедности саопштено је да је на састанку било речи и о руско-српском дијалогу у области безбедности, размотрена су питања војно-техничке сарадње, заједничког реаговања на хитне ситуације, али и сарадње у борби са криминалом у сфери информационе безбедности. Такође, наводи се да је посебна пажња посвећена сарадњи Београда и Москве у области борбе против тероризма, радикализма и екстремизма, спречавања финансирања тероризма, као борбе против ширења ултрадесничарских идеологија и неонацизма. Патрушев положио венац на Споменик ослободиоцима Београда Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев положио је данас венац на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу. Патрушев ће потом ће имати сусрете са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и министром одбране Зораном Ђорђевићем.

За после подне је заказан састанак са српским председником Томиславом Николићем. Патрушев борави у дводневној посети Београду, а главне теме његових разговора са српским званичницима могле би бити међународни тероризам, мигрантска криза и екстремизам на Косову и Метохији. Ово, иначе, није прва посета Николаја Патрушева Србији, али се о њему у Србији мало зна. За њега би се могло рећи да је главни руски безбедњак, шеф свих руских тајних служби. Реч је о човеку који је 1999. наследио Владимира Путина на челу руске обавештајне службе и на тој функцији остао је током два Путинова председничка мандата.

 

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти