Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

«Peterburška pozorišna sezona» u Beogradu

Vlada Sankt-Peterburga

 

IX Međunarodni festival

«Peterburška pozorišna sezona»

Beograd 2015

3-6 novembar

 

Od 3. do 6. novembra 2015. godine u glavnom gradu Srbije, Beogradu, koji je bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, održaće se IX Međunarodni festival «Peterburška pozorišna sezona», koji će obeležeti početak novog perioda u istoriji prijateljskih odnosa između dvaju gradova. Tokom ove sezone (koja se održava jednu godinu pre desedogodišnjice) festival će predstaviti evropskoj publici dve pozorišne predstave i dve izložbe, koje će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (ul. Kralja Milana 50) i u Ruskom domu (ul. Kraljice Nataljie 33).

«Peterburška pozorišna sezona» će biti otvorena 3. novembra 2015.u 19:00 časova predstavom Sanktpeterburškog pozorišta Ruska antrepriza »А. Mironov«: gledaoci će videti komediju u 4 čina A.P. Čehova »Višnjik« u izvođenju reditelja Jurija Curkanu (učenika istaknutog sovjetskog režisera i pedagoga G. A. Tovstonogova).

Cela paleta cvetanja života, romantične pastelne boje, lirske nijanse, komplikovane sudbine i neopisiva ekspresija likova – su osnovni elementi »Višnjika« u izvođenju Jurija Curkanu. Kao i kod Čehova, kroz površinu mirnog i ravnomernog života u toplim bojama vidi se istinska drama ljubavi, simpatija, rušenja starog sveta s neizbežnim podsećanjem na to da sve u ovom životu ima svoj kraj. Kao i u književnom delu, kraj komada »Višnjik« je i kod Jurija Curkanu tragičan, ali ima i svjou svetlu nadu.

Trajanje predstave: 3 sata (sa jednom pauzom).

Mesto: Velika scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Drugog dana festivalskog programa – 4. novembra 2015.  u 19:00 časova u uobičajenu pozorišnu atmosferu će upotpuniti predstava Državnog akademskog dramskog pozorišta»V.F. Komisarževskaja« - rok-opera u 2 čina  »Baal« na osnovu komada jednog od najznačajnijih dramskih pisaca prošlog veka B. Brehta.

Gledaoci će zapamtiti »Baal« zbog neobičnog pristupa pozorišnoj predstavi, koji osim unikatne književne kompozicije, spaja snažnu muzikalnu energiju roka i živog vokalnog izvođenja, što daje modernističkom komadu već postmodernističku nijansu i čini ga nečim vanvremenskim i uvek aktuelnim.

Trajanje predstave: 3 sata, 30 minuta (sa jednom pauzom).

Mesto: Velika scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Istog dana – 4. novembra2015. u 19:00 časova Sanktpeterburško pozorišno udruženje »Komik-Trest« će pokazati Kabare »Naftalin« je najbolja aristokratska i u isto vreme moderna predstava u stilu kabarea u Sankt Peterburgu, u kojem se tradicije kabarea »Srebrenog veka« odražavaju u duhu našeg vremena. To je sinteza igara i pantomime, cirkuske lakridije i predstava sa kuklama, sketčeva i zabavnih »specialiteta kuće«. Brza promena masaka i karaktera, rad glumaca na sceni i učešće gledalaca u show. Ova predstava je jedinstvena, zato što na njoj je svima veselo.

Predstava traje 1 sat i 30 minuta (bez pauze).

Mesto: Ruski dom u Beogradu.

 

5. novembra 2015. godine u 19:00 časova Sanktpeterburško dramsko pozorište »Prijut komedianta« će predstaviti komad »Braća«– originalna interpretacija klasičnog dela F. M. Dostojevskog  »Braća Karamazovi«.

Režijski debi Evgenije Safonove će otkriti ključne ideje književnog originala i unikatne portrete njegovih likova. Pri tome autor koristi minimalističku scenografiju, stvarajući neki uslovni prostor, u kojem dominira gluma i osobine međuljudskih odnosa.  

Trajanje predstave: 4 sata (sa dve pauze).

Mesto: Velika scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Festival će zatvoriti 6. novembra 2015. godine u 19:00časova velika tragedija U. Šekspira »Makbet« - nova interpretacijaklasičnog delau izvođenju evropskog režisera Ljuka Persevalja. Autor je sačuvao dramsku napetost tragedije skraćivanjem do minimalnog nivoa bitne osobine klasične predstave: dekoracije i kostimi. Ovde se u centru pažnje gledalaca nalaze isključivo osećanja likova drame, njihova bezgranična samoća, koja je ekspresivno i snažno predstavljena od strane glumaca.

Trajanje predstave: 1 sat, 30 minuta (bez pauze).

Mesto: Velika scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Osim pozorišnih predstava u toku svih festivalskih dana u Beogradu će se održavati Pozorišni umetnički sastanci. Uoči svake predstave u Ruskom domu u Beogradu gledaoci će imati jedinstvenu mogućnost da se upoznaju sa glumcima i autorima predstava, koji će otkriti stranice svojih biogrrafija, tajne pozorišnog stvaralaštva i zakulisnog života, i naravno da će ispričati kako su se stvarale predstave, koje će biti prikazane na festivalu.

 

Isto tako od 1. do 7. novembra 2015. godine će se održati dve izložbe.

»Peterburg u očima anđela: pogled sa Isakijevske katedrale« –međunarodni projekat, putujuća izložba, koja je bila otvorena u Isakijevskoj katedrali u Sankt Peterburgu 2011. godine i koja je postala jednim od najvažnijih kulturnih događaja u gradu. Izložba je već učestvovala u mnogim međunarodnim kulturnim skupovima, a isto tako je bila predstavljena u francuskom gradu Klermon-Feran, zavičaju autora projekta Isakijevske katedrale – arkitekte Ogiusta Monferana. Teme izložbe fotografija: anđeli na fonu Sankt Peterburga ili Sankt Peterburg na fonu anđela. Izložba poznatog ruskog fotografa Evgenija Morehova prikazuje raznolikost grada, sve tanke nijanse i paletu njegovog raspoloženja, pokzuje metafiziku Severne prestonice Rusije.

Mesto: Ruski dom u Beogradu.

 

»Čaroban svet peterburških marioneta« – izložba, koju predstavlja Sankt-Peterburško pozorište marioneta »J. S. Demeni«. Za ekspoziciju u glavnom gradu Srbije bilo je izabrano trideset lutaka, među kojima su i prve lutke pozorišta, originalna lutka narodnog uličnog pozorišta  i lik iz pozorišnog komada Jevgenija Demeni. Izložba će upoznati posetioce s izvanrednim kvalitetom izrade i živahnošću  marioneta u rukama profesionalnih glumaca, a isto tako predstaviće širok spektar kreativne aktivnosti pozorišta: od komedije A.P. Čehova »Venčanje« do dramskog komada »Plava ptica« po M. Meterlinku i folklornih priča »Bajka o mrtvoj kneginji i o sedmorici delija«.

Mesto:Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Međunarodni festival »Peterburška pozorišna sezona« je osnovan 2007. godine. Festival je namenjen razvoju kulturnih, socijalnih i turističkih odnosa između Sankt-Peterburga i drugih različitih  gradova planete, svetskih kulturnih centara. Festival uvek predstavlja najinteresantnije i najtraženije pozorišne komade kulturne prestonice Rusije – predstave visokog umetničkog nivoa, koje se odlikuju raznolikošću žanrova i stilova. Osim kulturnih dešavanja, na festivalu se održavaju zvanični sastanci delegacija iz Sankt-Peterburga i iz države koja je domaćin festivala, potpisuju se sporazumi o saradnji u sferi kulture i turizma. Evropljani nazivaju ovaj projekat »licem pozorišnog Peterburga«, a ruski novinari -  »pozorišnim prozorom u Evropu«.

 

Organizator:

 Kompanija "NEVA-ART"

 

Partneri:

 Jugoslovensko Dramsko pozorište

Seguro SPB

 

Uz podršku:

 

Merije Beograda

Ambasade Ruske Federcije u Republici Srbiji

 

 

Oficijalni sajt «Peterburške pozorišne sezone»

www.petersburg-theatre.com

 

 

Umetnički direktor festivala

Viktor Minkov

minkov71@gmail.ru

 

Direktorfestivala

Aleksej Smokotov

neva-art@neva-art.ru

 

Administrator festivala

Anna Prudnikova

anna@neva-art.ru

 

Ataše za štampu

Aleksandra Panjuškina

alexandra@neva-art.ru

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти