Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Положени венци на споменик погинулим радницима РТС-а

Иницијативна група новинара учесника међународне конференције “Заштита безбедности и интегритета новинара у региону ОЕБС” положила је данас венце на споменик радницима РТС-а погинулим у НАТО бомбардовању 1999. године.

Венце на споменик “Зашто?” положили су представници руских новинских кућа “Русија 1”, “Лајф њуз” и “Раша тудеј”, а међу њима је био и Марат Сајченко, који је недавно био заробљен у Украјини, саопштила је амбасада Русије у Београду.

Марат Сајченко, руски новинар телевизије Лајф њуз, на својој кожи је осетио страхоте рата. Био је заробљен неколико месеци у Украјини, где је изгубио колегу фотографа и двоје познаника.

"Не могу да верујем да се овако нешто десило у центру Европе. Сличне ствари сам видео у Либији и Сирији, али нисам могао да поверујем да ћу трагове рушења видети овде. Сада се овакве ствари дешавају и у Украјини", указује Марат Сајчено.

Како каже, људи који су овде страдали, изгубили су животе извршавајући своје обавезе.

"Они су желели да пренесу истину о томе шта се овде дешава. Без обзира колико су вредно радили свој посао, ни једна фотографија, прилог, или текст нису вредни људског живота", наводи Савченко.

"И наше и ваше друштво мора да се уједини како би се спречиле овакве трагедије у будућности. Морамо да се удружимо како би злочина над нашим колегама било мање", истиче новинарка Лајф њуза Жана Карпенко.

И све организације које се баве људским правима и слободама морају се активно супротстављати насиљу над новинарима, поручују представници цивилног сектора руске федерације.

"Сви они који учествују на конференцији ОЕБС-а и говоре о слободи медија, о правима новинара и њиховој заштити, требало би да дођу овде, да положе цвеће, јер људи који су овде страдали, они су права тема о којој треба да причамо", наводи Максим Григоријев из Народне коморе при Канцеларији председника Русије.

Колеге су сагласне да подаци да је у последњој деценији убијено 720 репортера, 66 само прошле године показују да се све државе морају озбиљно бавити питањем безбедности новинара.

Извори: Танјуг, РТС, Агенција Спутник

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти