Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Министра за рад Србије З.Ђорђевића Москви

Ђорђевић и Топилин о демографији и споровођењу Споразума о социјалној сигурности

Понедељак, 26 Март 2018 |

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се у Москви са  ресорним министром Руске Федерације Максимом Анатољевичем Топилином.

Министар Ђорђевић се у разговору са Топилином осврнуо на традиционално добре и  пријатељске односе Србије и Русије, посебно када је реч о стратешки важним питањима, што како је рекао, потврђују и чести сусрети двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина.

Kључна тема састанка Ђорђевића и Топилина био је текст Административног споразума за примену Споразума  о социјалној сигурности између Србије и Русије, који је потписан у Москви 19. децембра прошле године, који је услов за почетак примене овог Споразума.

„Имао сам посебну жељу да, као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, после неколико година преговора коначно ставим тачку на Споразум о социјалној сигурности, јер је он веома важан за наше две земље. Сада је важно да наредним кораком  омогућимо његову примену и верујем да ћемо до краја године свим грађанима Србије и Русије омогућити да остваре своја права, без обзира у којој земљи раде“, рекао је министар Ђорђевић.

Министар Ђорђевић  навео је колико је важан Споразум, јер регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију.

„Када потпуно усагласимо све тачке Администратиног споразума, радници који раде у Србији и Русији, имаће право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести, али и  право на накнаду погребних трошкова. Споразум ће се примењивати и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ. Сматрам да је Споразум посредни стимуланс за све инвеститоре из Русије да дођу у Србију и дубоко верујем да ће до тога у најскорије време и доћи“, рекао је Ђорђевић након састанка са Топилином.

Ђорђевић је руског колегу Топилина, упознао о најновијој мери Владе Србије да промени демографску слику Србије, доношењем Стратегије подстицања рађања.

,,Србија по узору Русију, може да примени мере и усклади их са српским Законом о финансијској подршци породицама са децом. Упознат сам са резултатима који су код вас и више него позитивни и последњих 10 година имате много бољу  демографску слику и већи број деце. Србија и Русија кроз историју имају много сличности, а самим тим и по демографској слици, иако је Србија знатно мања, верујем да ваша пракса и искуство могу много допринети да се позитиван раст наталитета за коју годину види и у Србији“, рекао је министар Ђорђевић.

Министар Топилин захалио је министру Ђорђевићу на другој посети Москви, након успешне посете у децембру и истакао да су узајамне посете добар знак да односи Русије и  Србије иду у правом смеру, дајући добре резултате.

Руски министар рада и социјалне заштите Топилин, упознао је министра Ђорђевића са конкретним мерама за подстицај рађања, које се примењују и данас у Русији, а дале су конкретне резултате и Русија данас има много већи број породица са више деце у последњих неколико година.

Ђорђевић је посебно захалио министру Топилину на вишегодишњој подршци Русије на  очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије као и на све интензивнијој сарадњи два ресорна министарства.

Ђорђевић и Топилин усагласили су конкретне кораке за будућу сарадњу два министартсва, како из ресора социјалне политике тако и сектора рада.

Извор: https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/djordjevic-i-topilin-o-demografiji-i-sporovodjenju-sporazuma-o-socijalnoj-sigurnosti.html

 

Заштита војних меморијала Руске војске на територији Србије као приоритет министарства

Уторак, 27 Март 2018 |

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се у Москви  са замеником министра одбране генералом Дмитријем Булгаковим.

Министар Ђорђевић је у разговору са генералом Булгаковим рекао да између Србије и Русије постоји добра сарадња у области одбране која одражава стратешко партнерство и да је заштита војних меморијала на територији Републике Србије под ингеренцијом министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална на чијем је челу .

„Споразум о статусу војних меморијала представља  пример очувања и унапређења традиционално добрих односа Србије и Руске Федерације. Настојаћемо да водимо рачуна о меморијалима подигнутим у част хероја који су дали животе за слободу и независност наших народа. Планирамо да у наредном периоду обновимо и реконструишемо неке од ратних меморијала посвећених палим руским борцима на територији Србије. Гробље ослободилаца Београда је прво у плану. На том месту су сахрањени борци  Народноослободилачке војске Југославије и борци Црвене армије. Ово гробље jе од великог историјског и културног значаја за оба народа, чува сећање и показује братску љубав два народа који су се увек борили на истој страни“, истакао је министар Ђорђевић током разговора са генералом Булгаковим. 

Република Србија ће током ове године имати низ манифестација, значајних годишњица, посебно када је реч о обележавању 100 година од почетка Првог светског рата,  рекао је Ђорђевић и позвао представнике  Руске Федерације, да тим поводом буду гости Републике Србије. 

Заменик министра одбране Русије, генерал  Булгаков рекао је да је сваки сусрет са представницима државног врха  Србије,  показатељ добрих историјских односа и очувања традиције.

„Наше две земље имају заједничке интересе, јачање сарадње  у многим областима, а посебно у очувању сећања на традицију и историјско савезништво, које се и данас одсликава у војној и војно - техничкој сарадњи. Москва у званичном Београду види искреног  партнера који се залаже за основне принципе  међународне безбедности и права, као и кључног фактора мира и стабилности на Западном Балкану“, рекао је на крају састанка заменик министра одбране Русије.

Министар Ђорђевић и генерал Булгаков усагласили су се да је важан континуитет сарадње наше две земље, посебно када је реч о стратешком партнерству у области одбране и очувању и заштити војних меморијала на територији Србије.

Извор: https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/zastita-vojnih-memorijala-ruske-vojske-na-teriotoriji-srbije-kao-prioritet-ministarstva.html

 

Србија верна својим грађанима, порука министра Ђорђевића на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО)

Среда, 28 Март 2018 |

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, на крају дводневне посете Руској Федерацији, одржао је предавање на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) на тему „Србија верна својим грађанима“.

У свом уводном обраћању министар Ђорђевић рекао је да је Влада Републике Србије у претходне три године урадила много на изградњи и функционисању нових институционалних механизама, уз много стручности и знања, као и уз дугорочно пројектовану визију развоја, са јасно дефинисаним стратешким опредељењима у области економије, међународно - економских односа, спољно - политичких односа и других области од значаја за целокупан друштвено - економски развој.

„Иако је много тога већ урађено, иако смо најтежи део реформског пута оставили иза нас, то још увек не значи да се можемо препустити благодетима социјалног благостања. Пред нама још увек стоје бројне препреке и значајни задаци које морамо успешно обавити“, истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је, на самом почетку предавања напоменуо да од 1991. године, када је  у Србији започео транзициони период, до 2014. године, односно доласка Александра Вучића на чело Владе, у Србији није постојало јасно политичко опредељење да се прекине са старим начином размишљања.

Министар Ђорђевић  додао је да тада није било довољно воље, а ни подршке грађана да се одупру нејасним, недоследним и недефинисаним покушајима реформе друштва, док је такозвана ,,друштвена елита”, упорно одбијала да одустајањем од дела привилегија које је стекла у социјализму и која је некритички охрабривала неделотворне покушаје да се сав терет реформи свали на плећа највећег броја грађана који се, као и држава, задуживао преко сваке мере, у очајничком покушају да се одржи изнад границе сиромаштва.

„Грађанско незадовољство показало се као плодно тло за реформски програм који је осмислио и понудио Александар Вучић. Грађани су у њему препознали јасно формулисан предлог једне заокружене и доследно спроведене трансформације друштва према условима тржишне економије и побољшању животног стандарда свих грађана Србије, при чему нико неће бити привилегован нити изузет из тог процеса, а терет реформи ће тако бити равномерно и праведније распоређен. Поверење велике већине грађана, које му је због тога указано 2014. године, а потврђивано на изборима 2016. и 2017. године, и велику енергију грађанског незадовољства учинком његових претходника, Александар Вучић је мудро усмерио ка мобилизацији целокупног српског друштва за спровођење коренитих реформи које по својој природи не могу имати популистички карактер, али које за свој епилог имају опоравак српске економије, привреде и животног стандарда, чему и ми сведочимо данас када видимо државни буџет за 2018. годину, који је пре свега развојни. Влада је за кратко време остварила одрживу равнотежу између реформских циљева и захтева ММФ. Почетне буџетске уштеде зауставиле су даље негативне тенденције и пораст дефицита“, истакао је Ђорђевић.

Када је реч о приоритетима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ђорђевић је рекао  да је посебна пажња посвећена борби против сиве економије, запошљавању, демографском питању, али и инклузији и старању о грађанима из социјално осетљивих категорија. Овакву политику министарства показује и буџет за 2018. годину којим су предвиђена знатно већа издвајања за бригу о најугроженијима. У тој бризи, можда најбитнији задатак који стоји пред министарством јесте израда социјалних карата.

„Социјалне карте ће са једне стране помоћи држави да се обрачуна са корупцијом, јер ће обезбеђивати преглед имовине и прихода, како појединца тако и повезаних лица, а са друге стране олакшаће борбу против стигматизације у друштву, јер постоје они које је срамота да затраже социјалну помоћ која им припада. Управо они претходни, односно особе склоне корупцији, јесу и највећи противници увођења социјалних карата, јер ће се увезивањем и разменом података између разних државних институција видети ко и са коликом имовином располаже, а то може иницирати даље испитивање како се до ње дошло. То омогућава да се искључе из права они који заправо не би требало да остварују одређено право, а другима би омогућило да лакше остваре своје право. Систем социјалних карата Србија уводи са циљем обезбеђења правичне и економичне расподеле социјалне помоћи и других давања, чија сврха јесте праведније остваривање социјалних и осталих права грађана. Увођење система социјалних карата води ка подизању ефикасности у домену социјалне политике и помоћи, бржем и лакшем остваривању права грађана, те смањењу евентуалних злоупотреба права и избегавања обавеза“, објаснио је у свом излагању Ђорђевић.

Ђорђевић верује да ће све ово помоћи излазак из економске и социјалне кризе, али да тај пут није нимало лак и једноставан.

Због тога, наглашава министар Ђорђевић,  креирање и спровођење економске политике у жељеном правцу треба да се одвија паралелно са процесом реформисања система вредности у друштву, уз подстицање промене погледа на свет, који се налази у сталним променама, и редефинисање односа према раду, нарочито код оног дела становништва, чији посао подразумева и преузимање одговорности за друге људе.

Министар Ђорђевић захвалио се Универзитету на позиву и поручио да уколико немамо визију о томе како ће изгледати боља верзија наше будућности, онда наша будућност прети да буде пуко понављање прошлости, што никако не смемо дозволити.

Председник Републике Србије Александар Вучић, од прошлог децембра почасни  је доктор овог института, када је одржао предавање на тему „Србија, чувар независности, суверенитета - важност самосталног одлучивања у савременом свету“.

МГИМО је државни институт за међународне односе, основан 1944. године, као основна руска образовна установа за едукацију дипломатских кадрова. Поред значајних руских и многобројне светске личности носиоци су дипломе овог престижног института . Почасну титулу доктора МГИМО, поред председника Александра Вучића, до сада су добили Жак Ширак, Шимон Перес, Ирина Бокова, Николас Саркози и други.

Извор: https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/srbija-verna-svojim-gradjanima-poruka-ministra-djordjevica-na-moskovskom-dr8dbea7454c78ac720f6a7797e.html

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти