Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Први дан посете Русији Председника Србије А.Вучића

Вучић допутовао у Москву

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у посету Русији, током које ће се састати са руским председником Владимиром Путином. Двојица председника разговараће о стратешком партнерству две земље, као и о регионалним и светским темама, саопштио је Кремљ.

Председници Александар Вучић и Владимир Путин присуствоваће потписивању више билатералних споразума, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Споразуми ће, између осталих, бити потписани са руским "Гаспромом", као и о сарадњи у пољопривреди, иновацијама, технологији. 

Кремљ је саопштио да ће двојица председника разговарати сутра о питањима која се односе на руско-српско стратешко партнерство у области политике, трговине, економије, културе и хуманитарног рада, као и о светским и регионалним питањима. 

Такође, разговараће се и о снабдевању руским гасом, "Турском току", аранжманима за панчевачку "Азотару" и МСК из Кикинде. 

Србија планира и куповину најмање шест војних транспортних хеликоптера и система ваздушне одбране. 

На почетку посете Вучић ће прво обићи Научно-техонолошки парк Зарјађе, отворен у септембру ове године. Парк се налази у центру града у близини Црвеног трга и Кремља на пространству од 13 хектара.

Први је градски парк изграђен за последњих 50 година, а поводом 870 година Москве отворили су га председник Русије Владимир Путин и градоначелник Сергеј Собјањин.

Подељен је у четири пејзажне зоне, у њему се налази најбогатија жива ботаничка колекција биљака, интерактивни медија центар, интерактивни археолошки музеј.

У изградњи парка су учествовале и компаније из Србије. Коришћене су савремене технологије, а права атракција је пешачки мост 70 метара изнад реке Москве.

Вучић ће вечерас предати орден удовици Виталија Чуркина, амбасадора Русије у Уједињеним нацијама који је преминуо у фебруару ове године.

Орден му је постхумно доделио бивши председник Србије Томислав Николић за заслуге у јачању пријатељства Србије и Русије.

Осим са председником Путином, током посете Москви имаће и одвојене сусрете са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенком и потпредседником Владе Руске Федерације задуженим за војну индустрију Дмитријем Рогозином.

Планом посете предвиђено је да председник Вучић одржи предавање на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације на тему "Србија, чувар независности и суверенитета – важност самосталног одлучивања у савременом свету".

На дан Светог Николе, председник Вучић обићи ће храм Петра и Павла, а предвиђен је и обилазак музеја и Дома ансамбла "Александров", као и полагање венца настрадалим члановима тог ансамбла.

Председник Србије посету ће завршити обиласком Научнотехнолошког парка "Сколков", након којег ће присуствовати презентацији авиона типа "сухој".

Трговинска размена две земље сваке године расте захваљујући преференцијалном трговинском споразуму и бесцаринском извозу.

Ове године требало би да размена достигне две милијарде долара с тим што је српски извоз већи за 24 одсто, а чак 815 српских компанија извози на руско тржиште.

У делегацији коју предводи Вучић налази се више министара: шеф дипломатије Ивица Дачић, министар привреде Горан Кнежевић, министар рада Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, министар рударства и енергетике Александар Антић.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Председник Србије у московском парку Зарjадје: Нестварно! (видео, фото)

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и председник Србије Александар Вучић у Москви 18.12.2017

© Sputnik/ Оливера Икодинивић
 

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас научно-технолошки парк Зарјадје, који се налази уз Црвени трг и Кремљ.

У част председника Србије прво је уприличена презентација историје Москве од настанка до данашњих дана у Сали под називом „Времеплов“.

Смењивале су се слике од тренутка кад су успостављене прве насеобине на тој територији и прве зидине Кремља, а презентација је обухватила све кључне моменте у руској историји — када је Москва запаљена да би Наполеон био отеран, преко војне параде 1941. године која је због зиме и вејавице трајала само 25 минута али уз снажну поруку да се Москва неће предати, до 1961. године када су Руси на Црвеном тргу дочекали Јурија Гагарина после првог лета у космос па до данашњих дана.

  • Председник Србије Александар Вучић у Москви 18.12.2017

 

  • Председник Србије Александар Вучић у Москви 18.12.2017

 

  • Председник Србије Александар Вучић у Москви 18.12.2017
  © SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНИВИЋ
Председник Србије Александар Вучић у Москви 18.12.2017

Након тога, за председника Вучића је у Сали „Лет“ уприлична права атракција парка, симулација лета изнад Москве, од Кремља и Црвеног трга, познатих паркова и фонтана, музеја, стадиона Лужники, до Москва ситија — Москва дању и атрактивна и модерна Москва ноћу.

Симулација је изазвала одушевљење свих, а сам Вучић је то описао речима: „Нестварно!“

Делегацији предвођеној Вучићем представљен је и део парка где деца на практичан начин у различитим кабинетима могу да се упознају са разним појавама, од тога како настају вулкани, шта су минерали и слично.

Такође, председник Србије имао је прилику да види и амфитеатар одакле се простире видик на зидине Кремља и Храма Св. Василија Блаженог.

Потом је читава делегација прешла преко пешачког моста изнад реке Москве, у још једном музеју се упознала са историјом Москве, чиме је посета парку завршена.

Парк је отворен у септембру ове године, налази у центру града у близини Црвеног трга и Кремља, на пространству од 13 хектара.

Први је градски парк изграђен за последњих 50 година, а поводом 870 година Москве отворили су га председник Русије Владимир Путин и градоначленик Сергеј Собјањин. 

Подељен је у четири пејзажне зоне, у њему се налази најбогатија жива ботаничка колекција биљака, интерактивни медија центар, интерактивни археолошки музеј.

У изградњи парка су коришћене савремене технологије, а права атракција је пешачки мост 70 метара изнад реке Москве.

 Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић у парку Зарјађе: Нестварно!

Председник Србије Александар Вучић обишао је научно-технолошки парк Зарјађе, који се налази тик уз Црвени трг и Кремљ.

У част председника Србије прво је уприличена презентација историје Москве од настанка до данашњих дана у сали под називом "Временска машина".

Смењивале су се слике од тренутка кад су успостављене прве насеобине на тој територији и прве зидине Кремља, а презентација је обухватила све кључне моменте у руској историји – када је Москва запаљена да би Наполеон био отеран, преко војне параде 1941. године која је због зиме и вејавице трајала само 25 минута, али уз снажну поруку да се Москва неће предати, до 1961. године, када су Руси на Црвеном тргу дочекали Јурија Гагарина после првог лета у космос, па до данашњих дана.

Након тога, за председника Вучића је у Сали "Лет" уприлична права атракција парка: симулација лета изнад Москве – од Кремља и Црвеног трга, познатих паркова и фонтана, музеја, стадиона "Лужники", до Москва ситија – Москва дању и атрактивна и модерна Москва ноћу.

Симулација је изазвала одушевљење свих, а сам Вучић је то описао речима: "Нестварно!"

Делегацији предвођеној Вучићем представљен је и део парка где деца на практичан начин у различитим кабинетима могу да се упознају са разним појавама, од тога како настају вулкани, шта су минерали и слично.

Такође, председник Србије имао је прилику да види и амфитеатар одакле пуца видик на зидине Кремља и Цркве Св. Василија Блаженог.

Потом је читава делегација прешла преко пешачког моста изнад реке Москве, у још једном музеју се упознала са историјом Москве, чиме је посета парку завршена.

Парк је отворен у септембру ове године, налази у центру града у близини Црвеног трга и Кремља на пространству од 13 хектара.

Први је градски парк изграђен за последњих 50 година, а поводом 870 година Москве отворили су га председник Русије Владимир Путин и градоначелник Сергеј Собјањин.

Подељен је у четири пејзажне зоне, у њему се налази најбогатија жива ботаничка колекција биљака, интерактивни медија центар, интерактивни археолошки музеј.

У изградњи парка су коришћене савремене технологије, а права атракција је пешачки мост 70 метара изнад реке Москве.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Вучић одликовао преминулог амбасадора Русије: Чуркин је сачувао част Србије у УН (фото)

Председник Србије Александар Вучић у Москви на додели постхумног одликовања Виталију Чуркину

© Sputnik/ Оливера Икодиновић

Оливера Икодиновић

Председник Србије Aлександар Вучић уручио је данас у амбасади Србије у Москви орден који је бивши председник Николић постхумно доделио Виталију Чуркину. Орден је примила Чуркинова супруга.

Поздрављајући госте на пригодној свечаности, амбасадор Србије Славенко Терзић је истакао да Чуркин није био само заступник Русије у Уједињеним нацијама, него и заступник Србије.

„Он је био сјајан дипломата и од њега смо сви могли много научити. Зато му српски народ дугује вечну захвалност и он ће увек остати у најлепшем сећању у историјској свести Срба. Велико хвала.

Уручујући Орден српске заставе првог степена госпођи Чуркин, председник Вучић рекао је да се Србија данас захваљује „вољеном пријатељу којем смо за живота остали дужни“.

„За Виталијем Чуркином остаје велики препознатљиви траг у руској, али и светској дипломатији. Виталиј Чуркин остаће у историјској свести народа Србије запамћен као искрени борац за истину како о Косову и Метохији, тако и о важним догађајима који су се одигравали у БиХ. Такође, жели да подсетим јавност у Србији и грађане Србије, да је уважени господин Чуркин, као представник председника Руске Федерације још 1994. године, био један од ретких људи који се супротстављао лажима медијске пропаганде уперене против Срба и Србије и један од ретких људи који је смео да помиње случај ’Маркале‘ и да тражи истину.“

Председник Србије Александар Вучић у Москви на додели постхумног одликовања Виталију Чуркину
© SPUTNIK. ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Председник Србије Александар Вучић у Москви на додели постхумног одликовања Виталију Чуркину

Председник Србије нарочито је истакао и догађаје из јула, 2015. године, додавши:

„Веома смо захвални министру иностраних дела Сергеју Лаврову, веома смо захвални председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину, али спас за Србију у УН дошао је захваљујући огромном ангажману Виталија Чуркина. Наиме, на предлог Велике Британије, 8. јула је требало да се стави жиг на чело српског народа, да српски народ уз још једно племе у Африци буде проглашен за геноцидан народ. Захваљујући снажној и храброј акцији коју је водио Виталиј Чуркин у УН и захваљујући уобичајено храброј и пријатељској одлуци руског председника Владимира Владимировича, тај жиг данас не стоји на челу српског народа. За то је било потребно много страсти политичке и храбрости, много истинољубља, правдољубља, свега онога што је Виталиј Чуркин имао.

Примајући орден, супруга Виталија Чуркина је истакла своју велику захвалност додавши:

„Могу да кажем да је мој супруг Виталиј био, како се то каже, народни дипломата и он се односио према народу Србије са великим саосећањем. Испољавао је истиниту љубав према Србији и српском народу. Када дођемо у страну земљу веома често је био случај да су нам прилазили нам Срби и захваљивали, и говорили различите топле речи. То се дешавало током читавих деведесетих година када је почео посао на функцији специјалног представника председника Руске Федерације у Југославији и све до његовог посла у Уједињеним нацијама“, изјавила је Ирина Чуркин.

Председник Србије Александар Вучић у Москви на додели постхумног одликовања Виталију Чуркину
© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Председник Србије Александар Вучић у Москви на додели постхумног одликовања Виталију Чуркину

Свој веома емотивни говор госпођа Чуркин завршила је речима:

„Ако бих сада говорила здравицу, рекла бих овако: Подижем ову чашу за часне људе који се труде да испуне своју професионалну обавезу до последњег тренутка живота. За оне који могу на частан и одговоран начин испуне свој професионални и људски дуг. У име Виталија Чуркина, ја вам се много захваљујем.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић: Захвaљујући Чуркину, нема жига на челу српског народа

Председник Србије Александар Вучић уручио је у Москви супрузи Виталија Чуркина, Ирини, Орден српске заставе првог степена, којим је некадашњи амбасадор Русије у УН постхумно одликован.

Александар Вучић је, на свечаности уприличеној тим поводом у Амбасади Србије у Москви, рекао да је Чуркин, између осталог, заслужан за то што данас српски народ није означен као геноцидан.

Председник Вучић уручио Орден Ирини Чуркин
Председник Вучић уручио Орден Ирини Чуркин

Говорећи о британском нацрту резолуције којим је требало да српски народ, уз само још једно племе у Африци, буде проглашен геноцидним, Вучић је рекао да је, захваљујући храбрим акцијама Чуркина у УН, а пре свега храброј одлуци председника Владимира Путина, то спречено и такав жиг не стоји на челу српског народа.

Према Вучићевим речима, Чуркин ће остати запамћен и препознатљив у руској, али и светској дипломатији, а у Србији по ономе што је говорио и чинио када је реч о Косову и Метохији и Босни и Херцеговини (на пример о догађајима на пијаци Маркале).

"Један је од ретких који се супротставио пропаганди против српског народа, а оно што му српски народ никад неће заборавити јесте све што је учинио у јулу 2015", поручио је Вучић.

Према његовим речима, данашњи дан је велики и важан за Србију, јер захваљује великом пријатељу "којем смо за живота остали дужни".

Како је додао, Чуркин се борио за интересе Русије, али и за истину.

"У временима у којима се борио за истину мало је било оних који су то желели да виде. Зато смо ми Срби осетили важност његове борбе за правду, правичност и истину", рекао је председник Србије.

"Још једном велико хвала", рекао је Вучић Чуркиновој супрузи уручујући јој орден.

Ирина Чуркин, која је са децом присуствовала свечаности, захвалила је Вучићу, рекавши да ће орден бити чуван у њиховој породици и предаван наредним генерацијама.

"Виталиј је био народни дипломата, а према српском народу је гајио велико саосећање", рекла је Ирина Чуркин.

Напомињући да долазе празници, који за њену породицу нису баш срећно време, Ирина Чуркин је рекла да, ако би сада требало да одржи здравицу, онда би свакако рекла да подиже чашу за "часне људе који своје обавезе и дужности испуњавају до краја".

"У име Виталија вам се захваљујем", рекла је Ирина Чуркин.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић такође се обратио окупљенима, рекавши да је Чуркин био симбол српско-руског пријатељства и да му због заступања и интереса српског народа дугујемо вечну захвалност.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Вучић за РТС: Са Путином ћу разговарати два и по сата, тема и војна сарадња

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да ће са руским председником сутра разговарати и о војнотехничкој сарадњи. Желимо да имамо довољно да штитимо земљу и обезбедимо војну неутралност, рекао је Вучић. Састанак Вучића и Владимира Путина трајаће око два и по сата.

Александар Вучић је најавио да ће сутра два и по сата разговарати са руским председником Владимиром Путином, након чега ће бити одржана конференција за новинаре.

Интервју Александра Вучића за РТС

Председник честитао Никољдан

Вучић је из Москве грађанима који славе Светог Николу пожелео срећну крсну славу.

"Ја ћу је прославити овде у Цркви Светог Петра и Павла, на добром месту и у пријатељском окружењу", рекао је председник. 

"Руска страна је желела да имамо изјаве и конференцију и ја сам изузетно почаствован због тога", напоменуо је Вучић. 

Разговараће се о економским односима, правима српских радника у Русији који, између осталог, раде на изградњи филхармоније у научно-технолошком парку Зарјађе, који је раније данас председник обишао.

Такође, биће речи и о увећању трговинске размене са Русијом која је, како каже, добра у 2017. и у потпуности се опоравила.

"Биће потписани споразуми у вези са гасом. Увећана је потрошња гаса, износи више од две милијарде кубних метара, јер, како напредује индустрија, већа је и потрошња гаса. Разговараће се о увећању складишта у 'Банатском Двору' на 750 милиона кубних метара, како бисмо обезбедили сигурност за грађане и фабрике", рекао је председник.

Говорећи о потписивању споразума са "Гаспромом", председник је рекао да Србија у том смислу гледа како да реши проблем после 2019. године, jeр нико не зна да ли ћемо моћи да преузимамо гас на Берегову као до сада.

"Ако то нисмо у могућности да решимо, зар ћемо укинути домаћинства, индустрију? Гледаћемо како и на који начин да гас који улази у Турску дође до Србије", напоменуо је Вучић.

О томе су вођени разговори и са Европском комисијом, која је Србији поклонила 49,5 милиона евра за изградњу интерконектора са Бугарском, каже председник.

"Кад одете у Владичин Хан, Турци дођу па кажу: 'Вучићу, све је супер, све је сјајно направљено', али рећи ће и: 'Доведите нам гас.' То нам траже у Житорађи, многим местима у Србији. Потребан нам је гас и гасовод. То је пресудно за реиндустријализацију Србије, за бољи стандард грађана Србије", рекао је Вучић.

Једна од тема биће и војнотехничка сарадња. Вучић истиче да се Србија понаша као суверена земља. "Желимо да имамо довољно да штитимо земљу и очувамо војну неутралност", каже Вучић.

Планирана је, наводи, куповина хеликоптера Ми-17 или варијација тог модела.

"Наше ратно ваздухопловство скоро да није постојало, набавили смо шест 'ербасова' за војску и три за полицију, два Ми-17 смо нова купили, шест 'мигова 29'", рекао је Вучић додајући да је српско ратно ваздухопловство снажније него што је било с почетка деведесетих.

"Ако је избор нашег народа војна неутралност, морамо да будемо довољно јаки да је сачувамо, нико нам неће помагати по том питању", истакао је Вучић.  

На питање да ли ће бити речи о набавци система противваздушне одбране, Вучић је рекао да "не жели о томе да говори јер је куповина таквог система сувише сложено и шкакљиво питање, имајући у виду чињеницу да цео свет гледа у то као да не жели да види Србију јаку".

Председник је истакао захвалност Србије Русији, која нам пружа подршку у очувању територијалног интегритета.

"Да тога нема, наша позиција би била готово неиздржива", напоменуо је Вучић и додао да ће са Путином разговарати и о Каталонији, свету и свему што се догађа у Европи.

Када је реч о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Вучић је рекао да то није лака тема за нас.

"Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије, даће Влада Србије у наредном периоду у складу са сопственом независношћу, сувереношћу, која се огледа у начину доношења одлука", рекао је Вучић.

Председник је раније данас удовици Виталија Чуркина, Ирини, уручио Орден српске заставе првог степена, којим је бивши председник Томислав Николић постхумно одликовао некадашњег амбасадора Русије при УН.

"Као изасланик и представник Русије 1994. помогао је Србији, један је од ретких који је тражио да се сазна истина о Маркалама, заслужан је да се не жигоше српски народ на КиМ и, поред Владимира Путина и Сергеја Лавора, један је од најзаслужнијих у спасавању Србије од тог свеопштег жигосања", рекао је Вучић.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти