Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Србији делегације руске Државне Думе

СТЕВАНОВИЋ ПОЗВАО РУСЕ ДА ПРИВАТИЗУЈУ КОМПАНИЈЕ ИЗ ХЕМИЈСКОГ КОМПЛЕКСА

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић састао се данас са делегацијом Одбора Државне Думе за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Руске Федерације како би разговарали о потенцијалима за ширење сарадње, пре свега када је реч о приватизацији.

Стевановић је представницима руске Државне Думе представио приватизациони портфељ Министарства привреде, а посебно три компаније хемијског комплекса, Петрохемију, Азотару и МСК.

Подсетивши да је јуче расписан јавни позив за приватизацију МСК, Стевановић је навео да би све три компаније хемијског комплекса могле да занимају руске компаније, јер је гас основна сировина ових предузећа.

Државни секретар је навео да има и других предузећа у приватизационом портфељу, за које би руски инвеститори могли да покажу интересовање и замолио је представнике Државне Думе, да потенцијале за ову врсту сарадње представе компанијама у својој земљи.

Делегација из Руске Федерације је указала Стевановићу и да је у тој земљи веома цењен став Србије да руским пријатељима не уводи санкције, иако је земља кандидат за чланство у ЕУ.

Стевановић је одговорио да је став Србије по том питању јасан, да је председник Александар Вучић лично више пута поновио да је Србија на европском путу, али да неће уводити санкције Русији.

„Односи Србије и Руске Федерације су пријатељски, засновани на политичкој и економској сарадњи и то се не доводи у питање“, поручио је Стевановић.

Преузето је са http://privreda.gov.rs

 

Унапређење сарадњe Србије и Русије и у области иновација и дигиталне технологије

Чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и члановима Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво, са којима су разговарали о унапређењу сарадње између радних тела двају парламената.


Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић пожелела је добродошлицу делегацији у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић и у своје лично име и додала да сарадња српског и руског парламента представља највиши облик сарадње између Руске Федерације и Републике Србије. Петровић је нагласила да је поред историјских веза које спајају два народа, веома важно унапређење односа кроз економску, војну сарадњу и сарадњу у области туризма, те да постоји обострана жеља за њеним константним унапређивањем. Говорећи о привредној сарадњи, Петровић је додала да се трговинска размена креће узлазном путањом, и да је у протеклих 10 месеци она износила 2 милијарде и 100 милиона долара, од чега је извоз Србије износио 800 милиона, док је извоз Русије био 1 милијарда и 300 милиона долара, те је изразила уверење да ће се извоз Србије у наредном периоду значајно увећати. Такође, додала је да постоји простор и за унапређење сарадње пре свега у области пољопривреде, туризма и енергетике.
 
Шеф делегације Државне думе Русије и потпредседник Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Денис Кравченко извинио се у име председника Комитета Сергеја Жигарева због одсуства, услед парламентарних обавеза и додао да руска страна веома цени вишевековни однос двеју држава и народа. Кравченко је истакао да се Комитет који представља бави и иновацијама и дигитализацијом и нагласио да се у том погледу сарадња између две државе може значајно унапредити. Такође, потпредседник Комитета Дмитриј Сазонов истакао је да постоји велики потенцијал за унапређење привредне сарадње, те је предложио сусрете између Привредних комора двеју земаља.
 
Члан Одбора Драгомир Карић сложио се са председницом да је потребно значајно повећати трговинску размену, те да ће предложити, почетком следеће године, организацију сусрета српских и руских привредника, заједно са делегацијом посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације.
 
Преузето је са http://www.parlament.rs
 
 

Поповић: Хоћемо да сустигнемо достигнућа Русије

© Фото: Влада Р.Србије
 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић примио је у Влади Србије представнике делегације Одбора Државне думе за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво.

Две делегације истакле су значај наставка пријатељске сарадње између Србије и Руске Федерације, уз нагласак на то да је ова посета потврда нераскидиве повезаности две земље, саопштило је Министарство за иновације и технолошки развој.

Заменик председника Одбора Државне думе Денис Кравченко нагласио је значај посете Србији, са чијим народом, како је истакао, осећа духовну блискост.

Министар Поповић захвалио је председнику Путину, јер је Русија ставила вето на пријем Косова у Унеско, чиме је несумњиво подржао територијални интегритет Србије и потврдио важност поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН, наведено је у саопштењу Министарства.

„Веома је значајна предстојећа посета председника Републике Србије Александра Вучића Русији, јер ће бити потписано више споразума, који ће бити основ даље билатералне сарадње две земље. Србија никада неће увести санкције Русији и остаје привржена политици војне неутралности. Србија никада неће постати члан НАТО-а“, нагласио је министар Поповић, наводи се у саопштењу.

Две стране су поновиле значај даљег унапређења економских односа и указале на важност размене искустава у области иновација.

Поповић је навео да је развој дигиталне економије један од приоритета Владе Србије.

„Русија и друге земље у Европи одмакле су далеко у развоју те сфере, па данас већ имају развијене стратегије за употребу вештачке интелигенције. То је будућност коју желимо да сустигнемо са нашим младим инжењерима“, рекао је министар.

Како истиче, Србија ствара повољну климу за све инвеститоре, посебно у области иновација, истраживања и технолошког развоја.

На састанку је истакнуто и да је од кључног значаја унапређење законодавног оквира који би омогућио привлачење инвеститора и лакше финансирање иновационих стартап предузећа.

„Веома је важно да користимо бесцарински режим са Русијом и ЕУ, како у трговини, тако и у привлачењу страних компанија да раде код нас“, истакао је министар Поповић.

Танјуг

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти