Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Србији Министра културе Русије В.Мединског

Вукосављевић и Медински о сарадњи Србије и Русије у области културе

 

(Фотографије Танјуг/Тања Валич)

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је након састанка са својим руским колегом Владимиром Мединским да ће апсолутни приоритет Министарства у међународној сарадњи наредне године бити отварање културног центра Србије у Москви.

„Чудо је да Србија нема културни центар у Москви. Пред нама је потписивање билетералног споразума о статусима културних центара. То је формализација постојећег стања овде и стварања околности да се то деси у Москви. То је део наше културне политике”, рекао је Вукосављевић и најавио да ће 29. новембра бити отворен Културни центар Србије у Пекингу.

Министар Медински је, након састанка у Руском дому, нагласио да у свим областима има простора за проширење сарадње двеју земаља, а посебно се осврнуо на кинематографију.„Тренутно се снимају два филма у копродукцији Русије и Србије и воде се преговори за још један”, рекао је Медински.

Вукосављевић је поменуо и да се воде интензивни разговори о сарадњи између Народног музеја у Београду и Руског музеја из Санкт Петербурга, а у плану је интензивирање разговора са Третјаковском галеријом у Москви.

„Очекујемо гостовање великих и важних изложби из Русије, али и да наше културно благо буде представљено руској јавности. Могу да наговестим повећан обим сарадње у области размене изложби у наредном периоду”, рекао је Вукосављевић.

На питање новинара да ли је било речи и враћању седам слика Никола Рериха које се налазе у Народном музеју или о отварању посебног руског одељена у српском националном музеју, Медински је рекао да имају бољу идеју, али да ће је изнети када буде могла да се оствари.

Вукосављевић је рекао да су интензивно разговарали о низу важних питања међу којима и поменуто и изразио наду да ће јавност ускоро бити обавештена о резултату тих разговора.

На питање новинара када се може очекивати да се врати лист Мирослављевог јеванђеља који се налази у Русији, Вукосављевић је казао да је то честа тема разговора са министром Мединским и додао да постоје оптимистички наговештаји с тим у вези.

„У овом тренутку не бих могао више да вам кажем, али постоји висок степен разумевања обе стране и када је реч о сликама Николаја Рериха и о листу Мирослављевог јеванђеља. Ту постоје бројне препреке које су формално-правне и законске и у Русији и у Србији, али захваљујући разумевању Министарства културе Русије, мислим да полако прилазимо могућем решењу тих ситуација”, нагласио је Вукосављевић.

Министри су вечерас у Руском дому отворили изложбу „Востани Сербие” Драгана Мартиновића која је приређена поводом 100 година од завршетка Првог светског рата.

Медински ће сутра на Међународном београдском сајму књига представити своју књигу „Рат - митови СССР-а 1939-1945” у издању „Службеног гласника” за коју је Вукосављевић рекао да је изванредна, јавља Танјуг.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/413752/Vukosavljevic-i-Medinski-o-saradnji-Srbije-i-Rusije-u-oblasti-kulture

 

Наставак разговора о листу Мирослављевог јеванђеља у Русији

 

Изложба „Востани Сербие!“, аутора Драгана Мартиновића

© Sputnik / Бранко Максимовић

 

Сандра Черин

У Руском дому у Београду одржан је састанак министра културе и информисања Србије Владана Вукосављевића, министра културе Руске Федерације Владимира Мединског и амбасадора Руске Федерације у Београду Александра Чепурина.

Министар Медински захвалио је министру Вукосављевићу на лепом дочеку и изразио наду да ће се поново видети у новембру у Санкт Петербургу на Културном форуму, а дотакли су се и теме да се наредне године у Србији одрже Дани Русије.

„Отварање српског културног центра у Москви је апсолутни приоритет Министарства културе у идућој години“, рекао је министар Вукосављевић и истакао да је за њега право чудо да тај центар досад није отворен у руској престоници.

„Разлози који су доводили до тога мислим да престају да постоје. Пред нама је потписивање међународног билатералног споразума о статусима културних центара, а то је формализација постојећег стања у Србији и стварања околности да се то деси и у Москви. То је део наше културне политике. Ми ћемо 29. новембра отворити Српски културни центар у Пекингу, а апсолутни приоритет у следећој години јесте отварање српског културног центра у Москви“, поручио је Вукосављевић.

Владимир Медински после састанка са министром Вукосављевићем
© SPUTNIK / ОЛЕГ ИВАНОВ
Владимир Медински после састанка са министром Вукосављевићем

 

Министар Медински рекао је да је задовољан досадашњом културном сарадњом са Србијом и додао да би она могла бити проширена у бројним областима.

„Министар Вукосављевић и ја смо доста о томе говорили, а између осталог и о сарадњи у области кинематографије. Тренутно се снимају два српско-руска филма, а у току су преговори за још један и наставићемо сарадњу“, рекао је Медински.

На питање новинара када се може очекивати да се врати лист Мирослављевог јеванђеља који се налази у Русији, Вукосављевић је казао да је то честа тема разговора са министром Мединским и додао да постоје оптимистички наговештаји с тим у вези.

„У овом тренутку не бих могао више да вам кажем, али постоји висок степен разумевања обе стране и када је реч о сликама Николаја Рериха и о листу Мирослављевог јеванђеља. Ту постоје бројне препреке које су формално-правне и законске и у Русији и у Србији, али захваљујући разумевању Министарства културе Русије, мислим да полако прилазимо могућем решењу тих ситуација“, нагласио је Вукосављевић. 

Након састанка, министри присуствују отварању изложбе „Востани Сербие!“ аутора Драгана Мартиновића.
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201810201117563491-ministri-kulture-dani-rusije/
 
 

Без помоћи Русије 1915, Србије можда данас не би било (видео, фото)

 

 
Изложба „Востани Сербие“

© Sputnik / Бранко Максимовић

 

Сандра Черин

Када је реч о руско-српским односима, тешко је определити ко је домаћин, а ко гост. Овде смо сви заједно домаћини, а гостију нема, рекао је министар културе Владан Вукосављевић на отварању изложбе „Востани Сербије“.

Министри културе Србије и Русије Владан Вукосављевић и Владимир Медински отворили су у суботу у Руском дому изложбу „Востани Сербије“ Драгана Мартиновића, приређену поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Према речима министра Мединског, Русија чува сећање на херојске дане и велике подвиге руског и српског народа у Великом рату.

„Рат је и започео на овој територији, нападом на Србију. Николај Други је тада регенту Александру Карађорђевићу саопштио да Русија никада неће оставити српски народ. Драго ми да се то сећање чува и на примерен начин обележава и у Србији“, додао је Медински.

Изложба „Востани Сербие“
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Изложба „Востани Сербие“

Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, а како је навео министар културе Владан Вукосављевић, није изненађење да се изложба „Востани Сербије“ одржава баш у Руском дому. 

„Без пресудне помоћи Русије 1915. године, ми данас можда не бисмо били овде, а Србије након тога уопште не би било. И да није било других историјских околности, да је била само ова, Србија због те чињенице дугује својој браћи из Русије вечну захвалност“, рекао је Вукосављевић.

„Оклевам да кажем да је Руски дом угостио ову изложбу“, додао је министар, „јер када је реч о руско-српским односима тешко је определити ко је домаћин, а ко гост. Ми смо сви истовремено домаћини, гостију једноставно и нема“, објаснио је Вукосављевић.

Аутор изложбе Драган Мартиновић доживео је поставку својих дела у Руском дому као награду за шестогодишње ратовања за штафелајем. Нада се, каже, да ће имати прилику да ову изложбу представи и у неком од музеја у Руској Федерацији.

Инспирисан страдањем, али и борбом и чашћу предака, јунака Великог рата, овај уметник представио је пет циклуса и 150 слика посвећених голготи Србије.

Слике Драгана Мартиновића обилују колажима сећања на „светиње“ — дедин гроб, кућни праг, славски колач, а посебну пажњу привлаче необични „оквири“ слика попут композиција у облику једностраних крстова или слова ћирилице са представама српских манастира.

Слике Драгана Мартиновића обилују колажима сећања на „светиње“
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Слике Драгана Мартиновића обилују колажима сећања на „светиње“

Ту су и стари кофери осликани пејзажима, као одраз уметникове жеље да овај народ више никада не мора да пакује своје кофере.

Драган Мартиновић рођен је 1957. у Богатићу, а одрастао је поред оца Миливоја, позоришног редитеља и сликара Милића од Мачве, оснивача мачванске сликарске школе. 

Завршио је Ликовну академију у Београду, а групно је излагао на више од две стотине изложби у земљи и иностранству. Самостално је излагао више од 140 пута, такође широм земље и у иностранству. Живи и ради у Сремској Митровици, а његова дела су заступљена у многим музејским и приватним колекцијама широм Земљине кугле.

Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201810201117566569-izloba-vostani-serbie/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти