Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Владимира Јакуњина Београду

У току посете Председника "Руских железница" Владимира Јакуњина Београду одржане су састанке са Председником Републике Томиславом Николићем и Председником Владе Александром Вучићем. Размотрен је низ питања сарадње из области транспорта и хуманитарних пројеката "Руских железница" у Србији.

Председник Србије Т.Николић је у разговору са председником „Руских железница", Владимиром Јакуњином, као пример за друге пројектре, навео реконструкцију пруге Београд - Бар, која треба да постане, како је рекао, ослонац развоја привреде Србије, а не терет за државу, каквом је сад сматрају, саопштила је прес служба председника.

Председник „Руских железница“ је обавестио председника Николића да је, после незнатних закашњења у радовима, поново успостављен планирани редослед и да ће сви радови планирани за ову годину бити изведени у року, а да ће се динамика радова у наредној години одвијати чак и брже него што је било планирано.

Он је истакао да се данас отвара нова деоница радова, на којој ће се користити нове, напредне технологије.„Руске железнице“ су потписале два додатна уговора са институтом ЦИП, са којима ће извести радове на деоници Београд - Нови Сад и очекује се да ће план који је постављен за ту деоницу у потпуности бити испуњен.

Јакуњин је рекао да су „Руске железнице“ обновиле једну школу у Србији, а спремне су да издвоје одредјена средства како би финансијски додатно помогле школе у општинама у којима изводе радове. Они ће, како је рекао, обновити оне школе за које се процени да им је помоћ најнеопходнија, наведено је у саопштењу.

Nikolic-i-Jakunjin.jpg

Председник "Руских железница" Владимир Јакуњин најавио је данас да ће та компанија помоћи обнову појединих школа у Србији и изразио жељу да се школе пријатеље и деца путују једна код других друже се и упознају.

Јакуњин је данас обишао Основну школу "Васа Живковић" у Панчеву у којој је завршена обнова захваљујући финансијској помоћи компаније Руских железница "РЖД интернешнал".

Он је школу обишао заједно са потпредседницом Владе Србије Зораном Михајловић и амбасадором Русије у Србији Александром Чепурином а након пригодне свечаности изјавио новинарима да је та школа прва коју "Руске железнице" помажу у Србији.

Јакуњин је рекао и да је јутрос разговарао са председником Србије Томиславом Николићем и да је најавио да ће се та помоћ проширити.
"Током састанка понудио сам да направимо програм у који ћемо укључити три до пет школа које се налазе на траси извођења радова да би заједничким напорима могли да их реновирамо", рекао је Јакуњин.

Obnova-skola-Rusi.jpg

Он је додао да подршка школама није случајна за "Руске железнице" с обрзиром да у оквиру свог система имају око 40 школа које се налазе на удаљеним локацијама у Русији где живе само железничари и њихове породица, као и да имају и школе у градовима.
"Ми бисмо веома желели да се наше школе спријатеље са школама у Србији да би деца могла да путују једна код других", рекао је он.

Председник "Руских железница" је подсетио да ће наредне године бити обележено 70 година од завршетка Другог светског рата у којем је Совјетски Савез одиграо одлучујућу улогу у победи над фашизмом и најавио да ће тим поводом највероватније бити реализован пројекат за подршку ветерана у Србији о чему ће се тек разговарати.

Компанија "РЖД Интернешнал" је у августу ове године одлучила да помогне основној школи "Васа Живковић" и за само неколико недеља реконструисане су просторије које због безбедности дуго нису коришћене.

Поново је отворен главни улаз у школу који није коришћен пуне три деценије, обновљена је и опремљена ђачка кухиња, решен проблем канализације, обезбеђена нова опрема за фискултурну салу, замењена столарија ...

Директорка школе Александра Мрдак је истакла да деца сада уче у много бољим условима и да је веома срећна што су "Руске железнице" изабрале баш ту образовну установу да пруже помоћ.

Извор - Танјуг

ПАНЧЕВО - У присуству директора Руских државних железница Владимира Јакуњина и потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић у железничком стајалишту Крњача данас је почело полагање нових колосека у оквиру модернизације по специјалној руској технологији, што ће омогућити кретање возова брзином од 120 км на сат.
У присуству директора Руских државних железница Владимира Јакуњина и потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић у железничком стајалишту Крњача данас је почело полагање нових колосека у оквиру модернизације по специјалној руској технологији, што ће омогућити кретање возова брзином од 120 км на сат.

RTV

Реч је о пројекту у оквиру панчевачке пруге која се финансира средствима руског кредита, а Јакуњин је рекао да је руска технологија постављања колосека јединствена по томе што омогућава да се постави чак 800 метара пруге на сат. Он је додао да изградњи пруга у Србији учествују 102 руске машине.

Јакуњин је том приликом изразио задовољство радовима и истакао да је то веома важан пројекат за обе стране.

Он је казао да је због тога тај пројекат "под личном контролом председника Србије Томислава Николића" са којим је, како је рекао, раније јутрос имао састанак.

Он је изјавио да је договорено да Србија средствима руског кредита купи 28 нових руских возова.

Подсетио је да су овогодишње поплаве успориле радове, али да је то надокнађено, и да ће тај пројекат бити у року реализован.

На рокове пројекта предвиђених у оквиру тог аранжмана, који ће се финансирати руским кредитима, више ће утицати правна питања, а не инжењерска, рекао је Јакуњин и додао да је о томе јутрос разговарао са српским председником.

"Све што зависи од нас биће испуњено на време", поручио је Јакуњин, додајући да ће пројекти који се реализују у сарадњи са руским железницама помоћи Железницама Србије да се повежу са трансевропском железничком мрежом.

На питање руских новинара какву ће корист имати руске железнице од ових пројеката, он је истакао да ће осим економских, с обзиром да је реч о руском извозном кредиту, бити промовисана руска технологија за градњу пруга у Европи.

Михајловић је казала да је уговором предвиђено да пруга Београд-Панчево буде завршена у новембру 2016, али да ће бити завршена пре рока, односно већ у августу те године.

Она је такође најавила да ће у фебруару почети радови на изградњи три деонице које ће се финансирати руским кредитом, у дужини од 63 километра, а то Рума-Голубинци, Сопот Космајски-Ковачевац и Мала Крсна-Велика Плана. Радови ће трајати годину и по дана, додала је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће се возови кретати пругом Београд- Панчево 120 км на сат.

Она је казала да Железницама Србије предстоји озбљан период модернизације и да верује да се возови на српским пругама за годину дана неће кретати 40 км на сат.

"Не постоји ништа лепше и боље за Србију кад се види да се гради", истакла је МИхајловић.

Она је рекла да је железнички превоз ефикаснији и еколошки оправданији од других видова превоза и да развој железнице може да убрза развој Србије.

Директор компаније руских железница "РЖД Интернешнл" Сергеј Павлов је подсетио да су радови на прузи Београд-Панчево почели 25. марта и да се сада реализују на целој деоници.

Он је казао да је то само први пројекат који ће се финансирати руским кредитом и да нас тек чекају радови на модернизацији шест деоница на Коридору 10, прузи Стара Пазова-Нови Сад и обнови пруге Београд-Бар.

Реконструкција, изградња и модернизација другог железничког колосека на 15 километара дугој деоници Панчевачки мост - Панчево Главна, на железничкој магистрали Београд Цента-Панчево Главна-Вршац- државна граница са Румунијом, први је пројекат из руског државног извозног кредита за модернизацију српских железница, који је почео да се реализује 25. марта 2014.

Вредност посла је око 91 милиона долара, од чега се око 78 милиона долара обезбеђује из руског кредита, а око 13 милиона долара, односно 15 одсто вредности кредита обезбеђује на име учешћа држава Србија.

Извођач радова је руска компанија "РЖД Интернешнл", чији су оснивач Руске државне железнице, а која је задужена за реализацију руског кредита за модернизацију железнице у Србији.

Извор - РТВ

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти